Başbakan: Krizi TOKİ'yle atlattık İstanbul'u değiştirmek şart/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Mart 2011 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mustafa KÜÇÜK-Sefa ÖZKAYA

Konut Kurultayı'nın açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, artık kentsel dönüşüme ağırlık vereceklerini belirterek, İstanbul'u değiştirmenin artık şart olduğunu söyledi.

Erdoğan, TOKİ'nin yeni hedefini 2023 yılı için 1 milyon konuta çıkardıklarını da belirtirken, ?2008 sonunda, ABD'de mortgage krizi olarak ortaya çıkan küresel finans krizi tüm dünyayı etkisi altına alırken, Türkiye konut krizi yaşamamış, küresel finans krizini de TOKİ formülünün de katkısıyla en az etkiyle atlatabildi?dedi.

Hedefimizi gerçekleştiremedik

Başbakan Erdoğan, başta İstanbul olmak üzere tarihi kentlerin çevrelerinde yığınla insanın yaşadığı varoşların oluştuğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: ?Türkiye'de bu süreci neredeyse yüzde 100 oranında durdurduk. Fakat hedefimizi gerçekleştiremedik. İstanbul şu yaşadığımız İstanbul olmamalı. İstanbul'u değiştirmemiz şart. Daha çok almamız gereken mesafe var. Bunu vatandaşlarımızla da paylaşmak istiyoruz. Orada ciddi engeller var. Bunu aşmakta zorlanıyoruz.?

Krizi TOKİ modeliyle atlattık

TOKİ'nin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Başbakan Erdoğan, şunları anlattı: ?Şu an itibariyle, 483 bin 287 konut sayısına ulaşmış durumda. Bu konutlardan 350 bin tanesi tamamlandı ve sahiplerine teslim edildi. İhale tarihi alınmış 28 bin konutumuz daha var. Yani, Mayıs, Haziran ayları itibariyle 512 bin konut sayısına ulaşmış olacağız. Şu anda, 81 il, 800 ilçede, 1888 şantiyemiz aralıksız çalışıyor. 1984'te Türkiye'nin konut ihtiyacını karşılamak üzere kurulan TOKİ, 2002 yılına kadar geçen 19 yılda 43 bin konut üretebildi. 19 yılda 43 bin konut üretilirken, biz sadece 8 yılda 483 bin konut rakamına ulaştık. Bir başka ifadeyle, 100 bin nüfuslu 20 şehir ya da bir adet Bursa şehrini sıfırdan inşa ettik.?

Bayraktar: Paramız yoksa bu işi yapamayız

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut sorununu çözmenin kişi başına gelirin artması, kültür ve yasal düzenlemelerle ilgili bir konu olduğunu belirtti. Türkiye'yi İspanya ve Kore'ye benzettiklerini ifade eden Bayraktar, İspanya ve Kore'de 20 yıl önce ciddi gecekondulaşma varken, kişi başına gelirlerinin 15 bin doların üstüne çıkmasıyla gecekondu meselesinin halledildiğini söyledi. Bayraktar, ?Paramız yoksa bu işi halledemeyiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber