TSK personeline sağlanan tedavi hakkında yeni düzenlemeler yapılıyor

Haber Giriş : 03 Nisan 2005 00:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda tüm metnine yer verilen ve 25.03.2005 tarihinde Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilen tasarı ile;
1- Muvazzaf ve emekli Türk Silâhlı Kuvvetleri personelinin çalışan veya emekli eşleri ile, anne ve babalarının kendi kurumlarının veya sosyal güvenlik kuruluşlarının sağlık karneleriyle,

2- Türk Silâhlı Kuvvetlerinden emekli olduktan sonra, emeklilik hakkı tanınan başka bir kurumda görev alan personelin askerî kimlik kartı ve bağlı oldukları kurumların sağlık karneleriyle,
Türk Silâhlı Kuvvetleri sağlık hizmetlerinden istifade etmeleri amaçlanmakta ve

3- Döner sermaye teşkil edilmiş askerî hastanelerin, boş yatak olması koşulu ile mevcut yatak miktarının yüzde onunu geçmemek üzere her yıl Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek oran veya miktarda sivil hasta kabul etmeleri öngörülmektedir.


TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ İÇ HİZMET KANUNU, GÜLHANE ASKERÎ TIP AKADEMİSİ KANUNU VE MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI İLE KARA, DENİZ VE HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIKLARINA BAĞLI KURUMLARDA DÖNER SERMAYE TEŞKİLİ VE İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Madde 1 - 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 69 uncu maddesine aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.
"d) Subay, askerî memur ve astsubayların, çalışan veya emekli olup da mensubu oldukları kamu kurum ve kuruluşlarının veya sosyal güvenlik kurumlarının sağlık hizmetlerinden istifade eden eşleri ile anne ve babaları, askerî kimlik kartı ve sahip oldukları sağlık karneleri ile askerî sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlanırlar. Bunların muayene ve tedavi giderleri çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşları ya da bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumları tarafından ve kendi mevzuatları çerçevesinde ödenir."

Madde 2 - 211 sayılı Kanunun 70 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklemiştir.
"Subay, askerî memur, astsubay ve uzman jandarma emeklilerinin 69 uncu madde kapsamındaki büyük ebeveynleri ile erkek ve kız kardeşleri, evlat edinen ve evlatlıkları ile üvey çocuklarının muayene ve tedavileri sadece askerî sağlık kurum ve kuruluşlarında bu Kanun hükümlerine göre yapılır. Bunlara ait askerî sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tedavi giderleri Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden ödenir. Birinci fıkrada belirlenenlerden çalışan veya emekli olup da diğer sosyal güvenlik kurumlarının sağlık hizmetlerinden istifade eden eşleri ile ana ve babaları, askerî kimlik kartı ve sahip oldukları sağlık karneleri ile askerî sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlanılırlar. Bunların muayene ve tedavi giderleri çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşları ya da bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumları tarafından ve kendi mevzuatları çerçevesinde ödenir."
"Türk Silâhlı Kuvvetlerinden emekli olduktan sonra emeklilik hakkı tanınan başka bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışan emekli personelin bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, çalışmakta oldukları kamu kurum ve kuruluşunun sağlık karneleri ve askerî kimlik kartları ile askerî sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlanırlar. Bunların muayene ve tedavi giderleri çalıştıkları kurumlar tarafından, çalıştıkları kurumlarca ödenmesinin mümkün olmadığı hallerde ise, bu çalışmaları sebebiyle ilişkilendirilmiş oldukları sosyal güvenlik kurumu tarafından ve kendi mevzuatları çerçevesinde ödenir."

Madde 3 - 211 sayılı Kanunun 116 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Hastalık ve vefat hâllerinde Devlet memurları hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır. Bununla birlikte, Devlet memurları ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri; bunlardan harp ve vazife malûlü olanlar ile bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri; harp ve vazife malûllüğünü gerektiren nedenlerden dolayı vefat edenlerden aylığa müstahak dul ve yetimleri; bu Kanunun 66 ncı maddesinin (a) ve (b) fıkraları ile 67 nci maddesi ve 69 uncu maddesinin (d) bendi hükümlerinden de aynen istifade ederler. Bu maddenin tatbikatında aile fertleri tabiri içinde gösterilen eş, usul, füru, erkek ve kız kardeşler, evlat edinen ve evlatlıklar ile üvey çocuklardır."

Madde 4 - 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askerî Tıp Akademisi Kanununun 47 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 69 uncu maddesinin (d) bendi ile 70 inci maddesi kapsamındaki hak sahiplerinin muayene ve tedavi giderlerinin sosyal güvenlik kurumlarınca veya ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacağı belirtilen hak sahiplerine ilişkin ödenecek karşılıklar, yapılacak bağış, yardım ve vasiyetler ile muayene ve tedavi edilecek sivil kişilerden yönetmelikte belirtilen esaslara göre alınacak ücretler döner sermayeye gelir kaydedilir."

Madde 5 - 10/6/1985 tarihli ve 3225 sayılı Millî Savunma Bakanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Bağlı Kurumlarda Döner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin Kanunun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ek Madde 1 - 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 69 uncu maddesinin (d) bendi ile 70 inci maddesi kapsamındaki hak sahipleri ve boş yatak olması koşulu ile mevcut yatak miktarının yüzde onunu geçmemek üzere her yıl Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenecek oran veya miktarda sivil hastalar, döner sermaye teşkil edilmiş askerî hastanelerde muayene ve tedavi olabilirler.
Hastaların, döner sermaye teşkil edilmiş askerî hastanelerde yapılan muayene ve tedavilerine ait giderlerin karşılığı, askerî hastane döner sermayelerine ödenir.
Kurumları tarafından askerî hastanelere sevk edilen hastaların muayene ve tedavi ücretleri ise, muayene ve tedavi giderlerine ilişkin belgelere dayanılarak, askerî hastanelerin döner sermayelerine kurumlarınca ödenir."

Madde 6 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 7 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.



G E N E L G E R E K Ç E

Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli subay, askerî memur, astsubay ve uzman jandarmalar ile 657 sayılı Kanuna tâbi memurların, aile fertlerinin ve bunların emeklileri ile aile fertlerinin sağlık hizmetleri 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda düzenlenmiştir.

Buna göre muvazzaf personel ve aile fertleri, askerî sağlık kurum ve kuruluşlarının bulunduğu mahallerde bu sağlık kuruluşlarında, askerî sağlık kuruluşu olmayan yerlerde ise diğer resmî sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve tedavi görmektedirler.

Emekli Türk Silâhlı Kuvvetleri personeli ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa göre bakmakla mükellef olduğu aile fertleri (eş, ana, baba ve çocuklar) ise resmî sağlık kurumlarıyla (asker, devlet, üniversite hastaneleri) Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığının anlaşmalı olduğu özel sağlık kurumlarından sağlık hizmeti almaktadırlar.

Muvazzaf ve emekli personelin çalışan veya emekli eşleri ile ana ve babaları, kurumlarının sağlık karneleriyle, Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı hastanelerinin % 5 sivil hasta kontenjanı hariç olmak üzere, askerî sağlık kurum ve kuruluşlarından, döner sermaye teşkilâtı olmasına rağmen faydalanma hakkına sahip değillerdir.

Yine, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden emekli olduktan sonra, emeklilik hakkı tanınan başka bir kurumda çalışan personel ve aile fertleri, Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı hastanelerinin % 5 sivil hasta kontenjanı hariç olmak üzere, askerî sağlık kurum ve kuruluşlarından faydalanma hakkına sahip değillerdir.

Türk Silâhlı Kuvvetleri kadrolarında görevli 657 sayılı Kanuna tâbi Devlet memurlarının bakmakla yükümlü oldukları malûl ve muhtaç, erkek ve kız kardeşleri de hiçbir sağlık kurumundan istifade edememektedirler.

Türkiye geneline bakıldığında, Sağlık Bakanlığına bağlı 500'ün üzerinde Devlet hastanesi ile üniversite hastanelerinde döner sermaye teşkilâtı bulunmaktadır. Bu sağlık kuruluşları, hangi kurumdan sevk edilirse edilsin, her yıl Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatında belirlenen fiyat üzerinden muayene ve tedavi hizmeti vermektedirler.

Bu kapsamda Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hastaneleri dışında kalan askerî hastanelerin, daha etkin ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak maksadıyla, boş yatak bulunması halinde, mevcut yatak hizmetine açılan yatak miktarının yüzde onunu geçmemek üzere her yıl Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek oran veya miktarda sivil hasta kabul etmelerinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.

M A D D E G E R E K Ç E L E R İ

Madde 1- Madde ile; Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli personelin, çalışan veya emekli olup da mensubu oldukları kamu kurum ve kuruluşlarının veya sosyal güvenlik kurumlarının sağlık hizmetlerinden istifade eden eşleri ile anne ve babalarının, askeri kimlik kartı ve kendi sağlık karneleriyle askerî hastanelerden faydalanmaları amaçlanmaktadır.

Madde 2 - Madde ile; Türk Silâhlı Kuvvetlerinden emekli olan personelin, çalışan veya emekli olup da askerî kimlik kartı ve kendi sağlık karneleriyle askeri sağlık kurum ve kuruluşlarından istifade eden eşleri ile anne ve babalarının tedavi giderlerinin kurumlarınca karşılanması ve Türk Silâhlı Kuvvetlerinden emekli olduktan sonra emeklilik hakkı tanınan başka bir kamu kuruluşunda görev alan personel ve aile fertlerinin kurumlarının sağlık karneleriyle askerî sağlık hizmetlerinden istifadeleri öngörülmektedir.

Madde 3- Madde ile; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi ve Türk Silâhlı Kuvvetleri kadrolarında görevli Devlet memurlarının, bakmakla yükümlü olduğu malûl ve muhtaç, erkek ve kız kardeşlerinin askerî sağlık hizmetlerinden istifadesi amaçlanmaktadır.

Madde 4- Madde ile; 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda bu Kanun ile yapılan değişikliklere paralel olarak, ilgili kurumların tedavi sonucu ödemesi gereken karşılıkların, Gülhane Askerî Tıp Akademisi ve Bağlı Eğitim Hastaneleri Döner Sermaye İşletmesine gelir kaydedilmesi amaçlanmıştır.

Madde 5- Madde ile; Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hastaneleri dışında kalan döner sermaye teşkil edilmiş askerî hastanelerin, boş yatak olması koşulu ile mevcut yatak miktarının yüzde onunu geçmemek üzere her yıl Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek oran veya miktarda sivil hasta kabul etmeleri öngörülmekte olup, madde metninde yer alan "oran" terimi, hastanenin mevcut yatak sayısına göre yatırılacak sivil hasta sayısını, "miktar" ibaresi ise, polikliniklerde muayene edilecek hasta sayısını ifade etmektedir.

Madde 6 - Yürürlük maddesidir.

Madde 7 - Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber