Buzlu zeminde yürürken dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2011 22:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Soğuk ve yağışlı havanın etkili olduğu bu günlerde vatandaşların karlı ve buzlu zeminde yürümede her zamankinden daha fazla dikkatli olmaları, özellikle yaşlıların tek başına sokağa çıkmamaları gerektiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Toker, soğuk havaların etkili olmasıyla birlikte kaldırımlarda ve yollarda buzlanmalar oluşabileceğini söyledi.

Karlı ve buzlu zeminde yürümenin daha da zorlaştığını belirten Toker, ''Soğuk havaların etkili olmasıyla birlikte oluşan buzlanmalarda, kayma olasılığı oldukça arttı. Kaldırımlarda oluşan buzlu zemin nedeniyle basit düşmelere bağlı kırıklar çoğaldı'' dedi.

Buzlu kaldırımlarda ve yollarda yürümede en çok yaşlıların zorlandığına işaret eden Toker, şöyle konuştu:

''Tek başına sokağa çıkan yaşlılar, kemiklerinin zayıf olması nedeniyle dengesini daha çabuk kaybediyor. Özellikle yaşlılara, zorunlu ihtiyaçları dışında tek başına sokağa çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Yaşlılarda, buzlu zeminde düşmeye bağlı olarak kalça kırıklığı ve el bileği kırıkları oluşabiliyor. Bu nedenle, hava koşulları düzelene kadar bu kişilerin her zamankinden daha fazla dikkatli olması gerekiyor.''

-BUZLU ZEMİNDE NASIL YÜRÜMELİYİZ?

Buzda kaymamak için ayakkabı seçiminde de dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Toker, bu dönemlerde tabanı kaymayan ayakkabılar giymenin önemli olduğunu vurguladı.

Toker, buz tutan zeminde yürümede, dengeli hareket etmenin de kayma riskini azaltabileceğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

''Yürürken dengemizi iki kolumuzu yanlardan sarkıtarak, kollarımızı öne ve arkaya doğru hareket ettirerek sağlarız. Soğuk havalarda üşümemek için ellerimizi cebimize sokmamız, kaygan buzun üzerinde bozulan dengemizi daha da kontrolsüz duruma getirir. Bu nedenle bir elimizin mutlaka cebimizin dışında herhangi bir düşmeye karşı, destek vermesi için hazırda durması gerekir. Elimizin, cebin dışında olması herhangi bir düşme anında, destek sağlarken incinmeye yol açabilir ancak kafa travması geçirmek gibi daha büyük bir sağlık sorunun meydana gelmesi önlenmiş olur.''

Buzlu zeminde yürürken kayma sonucunda meydana gelen kırıkların en çok el ve ayak bileklerinde oluştuğunu ifade eden Toker, kalça kırıklarının da çok sık görülebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber