Emlak vergisinde faizlere af geliyor

Haber Giriş : 04 Nisan 2005 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kat tapusunu almadığı için vergisini ödemeyen ev sahiplerine af yolda. Vergisini geç de olsa ödemek isteyenin faiz borcu siliniyor.

Bütçedeki açığı kapatmak isteyen hükümet, dargın olduğu herkesle tek tek barış imzalıyor. Elektrik ve telefon gibi borçlularla anlaşıp, tıkır tıkır vergileri ödeten hükümet, şimdi emlak sahipleriyle masaya oturma hazırlığında.

Başbakanlık Müsteşarılığı'nın bu konudaki düzenlemesine göre, yapı kullanım izni bulunan, ancak tapuya kat mülkiyetini işletmemesinden dolayı emlak vergisini ödemeyen kat sahipleri affedilecek. Özellikle büyükşehirlerde tapu kütüğünde yapısız olarak görülmesinden dolayı emlak vergisini ödemeyen binlerce konut sahibi, 1 yıl içinde geçmiş vergilerini ödemeleri durumunda, bu verginin faiz ve cezalarından kurtulacak.

KASAYA 7-8 MİLYAR GİRECEK
Sadece İstanbul'da 20 katlı binalar olduğu halde tapu kayıtlarında arsa olarak görüldüğünden emlak vergisi alınamayan gayrimenkullerin, yapılacak bu düzenleme ile vergilerini ödemeleri halinde, emlak vergisi tahsilatı da yüzde 50 oranında artacak. Emlak uzmanları bu af sayesinde devletin kasasına 7-8 milyar dolar gireceğini açıklarken, vergisini ödemek isteyen vatandaşları da biraz olsun rahatlatacak.

TAPUDA BÜROKRASİ AZALIYOR
Öte yandan devlet dairelerindeki bürokrasi yüzünden günlerce, hatta haftalarca süren işlemlerin kısaltılması için de düğmeye basılıyor. Bu konuda açıklama yapan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, kamuda bürokrasinin azaltılması çerçevesinde "Tapu Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması" çalışmasının sürdürüldüğünü bildirdi. Buna göre tapu işlemlerinde bürokrasi azaltılacak. Halen tapuda 2 günde bitirilen 12 bürokratik işlem, değişiklikle 6'ya, Tapu tadastro Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde ise 4'e düşecek. İşlemler ise birkaç saat içerisinde tamamlanacak.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber