Hakimler özensiz davranıyor, denetimli serbestlik ödüle dönüştü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mart 2011 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakimler özensiz davranıyor, denetimli serbestlik ödüle dönüştü

Hapis ile tecrit modeline alternatif olarak suçluların eğitim ve iş çalışmalarına katılıp topluma kazandırılması amaçlanan denetimli serbestlik, mahkemelerin özensiz kararları sebebiyle kimi örneklerde ceza olmaktan çıktı. Çocuk tacizcisinin, çok sayıda çocuğun bulunduğu bilgisayar kursuna gönderilmesi gibi uygulamalar, velilerin de korkulu rüya görmesine yol açıyor.

Cem Uzan'a verilen kitap okuma cezası ile gündeme gelen denetimli serbestlik uygulaması, genellikle 5 yıldan az hapis cezası gerektirecek hafif suçlar için sosyal yarara yönelik cezaları öngörüyor.

Bu cezalar genellikle çöp temizleme, fidan dikme, kamu kurumlarında çalışma, elektronik pranga ile ev hapsinde tutma şeklinde oluyor. Çocuk yaşta işlenen suçlar için kitap okuma veya halk eğitim kurslarına gitme gibi cezalar da verilebiliyor. Ancak temel amacı suçluyu topluma kazandırmak olan denetimli serbestlik çerçevesinde kamu vicdanını yaralayan kararlara da imza atılıyor.

Nitelikli dolandırıcılıktan ceza alan mühendislik mezunu S.İ.'nin bilgisayar kursuna gitmesi gibi.

Diğer bir örnekte ise kız çocuklarını taciz eden A.T.'nin kursa gitmesi zorunlu kılındı.

Karara göre hükümlü ikametine en yakın halk eğitim merkezine gönderildi. Burada bilgisayar kursuna kaydı yapılan A.T. internete girmeyi, Facebook'tan arkadaş edinmeyi öğrendi. Benzer şekilde adam yaralamaktan hüküm giyen birine de ceza olarak kursa gitmesi uygun görüldü. Hükümlünün kapısına devlet özel görevli gönderdi, kursa davet edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber