Aytaç Durak'ın yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2011 13:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İçişleri Bakanlığınca Adana Büyükşehir Belediye Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, görevini kötüye kullanarak eşine ait göl kenarındaki arsadan usulsüz imar planı değişikliğiyle yüksek miktarda rant sağladığı iddiasıyla yargılanmaya başlandı.

Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada Aytaç Durak ile diğer sanıklar Anış Ramazanoğlu, Mehmet Tumluer, Osman Apaydın, Veli Üzüm ve Mehmet Kül hazır bulundu, Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak ve kızı Ayşe Durak Cavcav ise rahatsızlıkları nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Aytaç Durak, Çukurova ilçesinde 294 ve 238 no'lu parsellerde yapılan imar değişiklikleriyle ilgili suçlamaları kabul etmedi.

Durak, çalışma yaşamında 48 yıllık geçmişi olduğunu belirterek, ?Bu 48 yılda kamuda, özel sektörde ve belediyede görevde bulundum. Tek sabıka kaydım yoktur. Adanalı beni 5 defa seçti. En büyük suçum belediyeye siyasi ayrıcalığı sokmamak ve kişisel çıkar peşinde koşanları engellemektir. Bu olayın başlangıcı da belediye meclisi üyelerinin bazılarının adının geçtiği 260 bin dolarlık 'rüşvet pazarı ses kaseti'ni cumhuriyet savcılığına vermemden sonra oldu? dedi.

Görevden alındığından bu yana 27'si mülkiye başmüfettişi olmak üzere 63 müfettişin ailesinin tüm fertlerini ve belediyenin hizmetlerini araştırdığını ifade eden Durak, şöyle konuştu:

?Müfettişler, kaynak olarak çoğu hayali, sokak dedikodularına dayalı, şantajcı bir kısım basında yer alan haberleri tevdi raporlarına koydu. Cumhuriyet savcısı da dayanak olarak bu haberleri almış olmalı ki raporunda çok yanlışlar var. Örneğin 'Belediye kuzeyde hazineye ait 10 binlerce dönüm arazi satın aldı' deniliyor. Belediyemiz sadece Yüreğir'de 8 yılda bin 113 adet taşınmaz satmış. Bunlardan biri de dava konusu olan yapı kooperatifidir. Oysa iddianamede kuzey Adana denilen, bugün Çukurova ilçesinin bulunduğu yerde, iddianamede tamamen yanlış şekilde 'şüpheli Aytaç Durak ve kardeşleri bu arazileri ele geçirdi, devletten satın aldı' gibi istinatlar var. Kardeşlerim ve aile yakınlarım hazineden ve belediyeden tek parsel yer almamıştır. Bu 2 bin dönüme yakın, bugünkü Çukurova ilçesinin bulunduğu yerde belediyemiz şahıslardan kamulaştırma yapmış ve bu arazilerin tamamını da ya konut yaparak ya da imar parseli olarak şahıslara ve kooperatiflere satmıştır.?

Davaya konu olan ?menekşe arazisi?nin ise yakınlarının sonradan üye olduğu bir kooperatif tarafından belediyeden ihaleyle satın alındığını belirten Durak, ?Ancak yakınlarımın kooperatife giriş tarihlerinden itibaren o arazide lehte rant getirecek hiçbir imar değişikliği yapılmamıştır. 7-8 yıl önce yani yakınlarımın üye olmasından 7-8 yıl önce, hatta kooperatifin kurulmasından önce 1978, 1979 ve 1991 yıllarında imar değişiklikleri yapılmış olup bu değişiklikler zaten kuzey Adana'ya aittir, belli parsellere ait değildir? dedi.

ARAZİNİN SATIN ALINMASI

Müfettiş raporlarında, kooperatif arazisinin belediye tarafından kazılarak hizmet götürüldüğünün belirtildiğini söyleyen Durak, şunları kaydetti:

?Tam tersine, bugün buğday ekili olan bu tarla, stabilize ocağı olarak kullanılmıştır. Neticede, kooperatif yasalara göre kurulmuş, yasalara göre kongrelerini yapmış ancak konut yapma şanslarını kredi kaynaklarının tıkanması üzerine kaybetmiştir. Daha da önemlisi Seyhan Baraj Gölü'nün bütün çevresi ile yapı kooperatifinin arsası 'yaban hayatı koruma alanı' ilan edilmiş ve yapı yasağı gelmiştir. Böylece kooperatif üyeleri bu Bakanlar Kurulu kararı gereğince konut yapma şanslarını kaybedince bu araziyi elden çıkarma gereği duymuşlar ve sonradan kooperatife üye olan eşime hisselerini satmak suretiyle devretmişlerdir. Eşim halen Karataş civarında bin dönümden fazla çiftlik arazisine sahip olup bu araziyi de kendisine çiftlik yapmak üzere tapulamıştır.?

Durak, müfettişlerin spekülasyonlara dayalı iddialarda bulunduğunu savunarak, ?Cumhuriyet savcılığı raporu da bu yanlışlıkları ihtiva etmektedir? dedi.

Diğer sanıklar ise suçlamaları kabul etmediklerini, savunmalarını yazılı olarak verdiklerini söyledi.

Cumhuriyet savcısı, davaya konu olan 294 ve 238 no'lu parsellerde imar değişikliği yapılıp yapılmadığının tespiti için keşif yapılmasını talep etti.

Hakim, sanıklar Fahriye Durak ve Ayşe Durak Cavcav'ın talimatla ifadelerinin alınması için Pozantı Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına ve söz konusu parsellerde tapu fen elemanı ve inşaat mühendisiyle keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber