Diyanet merkezi vaazı kaldıracak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mart 2011 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı il müftüleri seminerinde, 28 Şubat sürecinde yaygın hale gelen bütün camilerde aynı vaazın okunması uygulamasından vazgeçme kararı aldı

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığı, 28 Şubat sürecinin ürünü olduğu gerekçesiyle İslami kesim tarafından eleştirilen merkezi vaaz uygulamasını kaldırmak için harekete geçti. Merkezi vaazın Diyanet personelinin potansiyelinin açığa çıkmasını engellediğini savunan Diyanet, din görevlilerinin kendi cemaatlerine vaaz vermesini öncelikli hedef olarak benimsedi.

Ankara'da 2 gün süren İl Müftüleri Semineri'nde müftüler ile Diyanet'in merkez yönetimi bir araya geldi. Merkezi vaaz sisteminin pratik faydaları olmasına rağmen personelin potansiyelinin açığa çıkmasını engellediği ve yüz yüze iletişimin sağladığı etkiyi vermediği öne sürülen bildirgede, din görevlilerinin kendi cemaatine vaaz vermesinin öncelikli hedef olduğu kaydedildi. Bildirgede personelin bu kapsamda hizmet içi eğitime tabi tutulacağı belirtildi.

Camilere kadın denetlemesi

Dinin, medyanın da yoğun ilgisiyle karşılaştığı vurgulanan bildirgede, ?Diğer alanlarda olduğu gibi medyanın, din alanında da bilgi ve haber akışını sağlarken saha uzmanı yetkin danışmanlardan yararlanması gerektiğini ve bu hususta Başkanlığımızın katkı sunmaya hazır olduğunu ifade etmek isteriz? denildi.

Kadınların namaza katılımlarının teşvik edileceği belirtilen bildirgede, ?Camilerde kadınlara ayrılan fiziki ortamların, başta Ramazan ayı olmak üzere, iklim şartlarını da dikkate alarak talebe paralel bir şekilde düzenlenmesi, geliştirilmesi ve uygun imkaânlar sağlanması için gerekli girişimlere başlanacaktır. Bu konuda il ve ilçe müftülükleri ile cami dernekleri gerekli katkıyı sağlayacaklardır? denildi. Bu kapsamda önümüzdeki günlerden itibaren camilerin denetleneceği, kadınların namaz kıldığı yerlerin inceleneceği, buraların temizliğine de özel olarak dikkat edileceği öğrenildi.

Aynı vaaz okunuyordu

Cuma namazından önce camilerde, cemaate hatip tarafından vaaz veriliyor. Merkezi vaaz sistemi uygulamasına kısmi olarak 1990'lı yılların başında geçildi. Bu sistem, 28 Şubat sürecinde yaygın hale getirildi. Merkezi vaaz sistemine geçilmesinin temel gerekçelerini; vaaz yapılamayan küçük camilerin olması, bazı camilerin imamlarının formasyon açısından yetersiz bulunması, bazı küçük camilerde cemaatlerin propagandasını yapan imamların olması oluşturdu. Merkezi vaaz uygulamasında; ildeki büyük caminin hatibinin verdiği vaaz, FM bandı üzerinden bütün camilerde aynı anda yayınlanıyor. Bu vaaz çoğu yerde teknik imkanlarla köylere kadar ulaştırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber