Kayseri canisi son işiyle 'Konya CSI'a yakalandı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Mart 2011 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık iki yıl önce Ramazan Bayramı'nda şeker toplamak için evden çıktıktan sonra kayıplara karışan 3 çocuğun cesedi Yozgat'ta toprağa gömülü halde bulundu. Bayramlaşmak için kapısını çalan 'şeker çocukları' öldürüp gömen caniye, benzer olayları aydınlattıkları için 'Konya CSI' denilen ekipten seçilen 8 polis ulaştı. Özel ekip, Kayseri ve çevre illerdeki çocuk 'pedefoli' şüphelilerini tek tek sorguladı. Cinayetten sonra kayıtlara geçen bir çocuk tacizini inceleyen ekip, saldırganın eşgali ile sorgulanan bir kişinin benzediğini tespit etti. Uğur Veli G. üzerinde yoğunlaşan özel tim, seri sorgular sonunda cinayeti itiraf ettirdi.

Kayseri'de 2009 Ramazan Bayramı'nda şeker toplamak için evlerinden çıkan Dilruba (6), Ahmet Tuna Tekin (7) ile Türkan Ay'ın (10) cesetlerinin bulunması tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Kamuoyunun 'şeker çocuklar' diye bildiği 3 minik beden, katil zanlısı Uğur Veli G'nin itirafıyla Yozgat'ın Çayıralan İlçesi'ndeki bir gölet kenarında üst üste gömülü halde bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesiyle kurulan özel ekiplerin sonuca ulaşamadığı olayı, 4 ay önce Konya Emniyet Müdürlüğü'nde benzer olayları aydınlatan ekipten seçilerek oluşturulan özel tim aydınlattı.

KONYA EFSANESİ İŞ BAŞINDA

Çözülmesi zor cinayetlerin faillerini yakaladıkları için kamuoyunda 'Konya CSI' olarak bilinen ekipten gelme Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkan Yardımcısı Ercan Taştekin, 6 ay önce kayıp çocukları bulmak için görevlendirildi. Suç psikolojisi ve özellikle pedefoli konusunda uzman olan Taştekin, daha önce oluşturulan ekiplerin sonuca ulaşamadığı olayı aydınlatmak için Konya Emniyet Müdürlüğü'nde birlikte çalıştığı eski mesai arkadaşlarını Türkiye'nin değişik bölgelerindeki görevlerinden Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesine aldırdı. Konya'da görevliyken 150'ye yakın cinayeti aydınlatan daha sonra Şanlıurfa Asayiş Şube Müdürlüğü'ne atanan emniyet amiri Ertuğrul Güler ve suç psikolojisi ile pedefoli alanında uzman 6 polisten oluşan ekip Kasım 2010'da göreve başladı.

110 PEDEFOLİYE SORGU

Konya'da görevliyken başarılı soruşturmalara imza atan 8 kişilik özel tim, işe Kayseri ve çevre illerdeki kayıp çocuklar ve pedefoli hastası 110 kişinin dosyasını tekrar incelemekle başladı. Çocuk taciziyle ilgili kaydı bulunan 110 kişi tek tek sorgulandı. 'Şeker çocuklar'ın kayıp olmasından sonra tacize uğrayan bir kız çocuğunun dosyası polisin dikkatini çekti. Ekip diğer pedefoli vakalarını da ayırarak masaya yatırdı. Bu sırada 'şeker çocukların' kaybolmasının ardından mahalleden taşınanlar ile olası şüpheliler belirlendi. Pedefoli mağduru kız çocuğunun dosyasında tarif edilen kişi ile çocukların kaybolmasından iki hafta sonra mahalleden taşınan Uğur Veli G'nin benzediği ortaya çıktı.

SERİ SORGUYA ALINDI

Özel ekip, Almanya'dan 6 yıl önce kesin dönüş yaptığı ve eşinden boşandığı belirlenen Uğur Veli G'yi önce gözaltına alıp sorguladı ancak sonuç alamayınca serbest bıraktı. Suçlu psikolojisi gereği rahat hareket etmesi beklenen Veli G. açık vermeyince Yozgat Çayıralan ilçesinde bir kişiyle birlikte yeniden gözaltına alındı. Seri sorguya alınan cani, önceki gün 6 yaşındaki Dilruba ve 7 yaşındaki Ahmet Tuna Tekin kardeşler ile komşuları 10 yaşındaki Türkan Ay'ı öldürdüğünü itiraf etti.

AĞIZLARINI BAĞLAMIŞ

Veli G'nin sorgusunda 'Çocuklar zili çaldığında evde yalnızdım. Şeker isteyen çocukları içeri alıp, ağızlarını bağladım. Sonra da farklı odalara koydum" dedi. Türkan Ay'a tecavüz ettiğini anlatan cani, bıçakla öldürdüğünü, diğer iki çocuğu da boğarak öldürdüğünü anlattı. Veli G. "Kiraladığım araba ile cesetleri Yozgat Çayıralan'a götürüp gömdüm" dedi. Zanlı ayrıca ifadesinde birkaç kez teslim olmayı düşündüğünü ancak karakola giderken vazgeçtiğini ve pişman olduğunu da söyledi. Cumhuriyet Savcısı'nın gözetiminde olay yerine götürülen zanlı çocukların gömülü olduğu yeri gösterdi. Kazı yapan yetkililer 3 çocuğun da cesedine ulaştı... Hurharca öldürülen çocukların cesetlerinden alınan doku örnekleri, ailelerinin DNA'sıyla karşılaştırılmak üzere Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Veli G. ise çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

KATİL KOMŞU ÇIKTI

Veli G'nin öldürdüğü çocuklardan Özlem Ay'ın evine 750 metre mesafede oturduğu öğrenildi. Korkunç cinayetleri, çocukların evinin bulunduğu caddenin arkasında bulunan sokaktaki bu evde işlediği belirtildi.

EKİBİN KİLİT İSMİ YÖNTEMİ ANLATTI

Yeni Şafak'a konuşan özel polis ekibinden bir yetkili, cinayetin nasıl çözüldüğünü anlattı. Her biri pedefoli uzmanı olan ekibin önce cinayetin neden işlenmiş olabileceği şüphesinden hareket ettiğini söyleyen yetkili "Çocuk cinayetinde, akla gelen tüm ihtimalleri ortaya koyduk. Çocuk cinayetlerinde ilk akla gelen ihtimalin pedefoli olduğundan hareketle, bölgedeki kayıp çocuklar içerisinde pedefoli kurbanı başka bir kayıp çocuğun olduğunu tespit ettik. Bu vaka bizi katile ulaştırdı" dedi.

Muhteşem ikili çözdü

Cinayeti çözen ekibin başındaki Ercan Taştekin ile Ertuğrul Güler ve diğer polisler Konya'daki başarılı çalışmalarıyla tüm Türkiye tarafından tanındı. Taştekin ve Güler ikilisi Konya'da görev yaparken 2004, 2005 ve 2006'da işlenen cinayetler 85'e düştü. Bu dönemde faili meçhul cinayet kalmadı.

950 GÜN İZİNSİZ ÇALIŞTI

Taştekin, Kayseri cinayetinin çözülmesinde kilit isim oldu. 1989'da Polis Akademisi'nden mezun olan Taştekin, Ankara Emniyeti Asayiş Şubesi'nde 11 yıl çalıştıktan sonra 2002'de Konya'ya tayin edildi. Sürgün yeri kabul edilen Çevik Kuvvet'te 1,5 yıl şube amirliği yapan Taşdemir burada Komiser Ertuğrul Güler'le çalıştı. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne atanan Taştekin, 450 kişilik kadrosunu yenileyerek faili meçhul cinayetlerin çözülmesinde büyük mesafe aldı. 950 gün izinsiz çalışan Taştekin, yoğun iş temposu nedeniyle acil servise kaldırılmıştı.

MASTER DERECELİ MÜDÜR

Güler Ankara-Çubuk doğumlu. 1997'de Polis Akademisi'nden mezun oldu. 2003'te Konya Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdikten sonra Yönetim ve Organizasyon Master'ı yaptı. Günde üç saat uyuyor. Gece 24.00'te yollara düşüp, çözemediği cinayetlerin mahalline gidiyor, kendini katil ve maktül yerine koyduğu senaryoları gözden geçiriyor.

Piknik bile yapmış

Zanlı Uğur Veli G'nin, 5-6 yıl önce Almanya'dan gelerek Kayseri'ye yerleştiği ve yalnız yaşadığı öğrenildi. Komşularının ifadelerine göre, eşinden ayrıldıktan sonra Kayseri'de oturmaya başlayan Uğur Veli G'nin, bir atölyede statik boyacı olarak çalıştığı belirtildi. Komşuları, kendisinin şüphe uyandıran bir davranışıyla karşılaşmadıklarını söyledi. Uğur Veli G'yi tanıyan Yahyasaray köylüleri ise zanlının, 3 çocuğu 1 metrelik çukura üstüste gömdüğü gölet kenarına birkaç kez pikniğe geldiğini söyledi. Köylüler, "Barajda onu arkadaşlarıyla piknik yaparken gördük. Balık avlıyorlardı ve piknik yapıyorlardı. Nasıl böyle bir olay yapmış, anlam veremiyoruz. Çocukların gömüldüğü yer mesire alanı. Çevredeki birçok köyden insanlar gelip burda piknik yapıyor, kışın da balık tutuyorlar" diye konuştu.

Çankaya devreye girmişti

* Kayıp üç çocuğun bulunması için güvenlik güçleri seferber oldu.

* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla polis özel çalışma başlattı.

* TBMM'de kurulan Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu da çocuklarla ilgili çalışma yaptı.

* Çocukların bulunması için bugüne kadar 78 kuyu, 57 trafo, 68 foseptik çukuru, bin 169 metruk bina, 13 değirmen, 230 park ve bahçede arama yapıldı.

* İnşaat alanları, mezarlıklar, bağ evleri, intihara elverişli yerler, Talas'taki su kuyuları, 7 bin 440 ikamet ile Yamula Barajı araştırıldı. 81 site ve işyerine ait kamera görüntüleri incelendi.

* 113 bin kişinin kimlik bilgileri sorgulandı.

* 13 bin 436'sı Kayseri plakalı, 5 bin 239'u da diğer illere ait toplam 18 bin 675 araç incelendi.

* Kamera kayıtlarında tespit edilen şüpheli bir araç görüntüsüyle ilgili olarak 5 bin 50 araçla ilgili araştırma yapıldı.

* Olay tarihinde kiralanan 200 araç ve trafik sorgusu yapılan 68 araç incelendi.

* 3 bin 968 apartman sakini ve 6 bin 644 kişiyle görüşüldü. 183 kişinin ifadesi alındı.

* 194 ihbar değerlendirildi.

* Ülke genelinde evlatlık talebinde bulunanlar, organ nakli için başvuranlar, kadavra çalışmasındaki cesetler, olay bölgesinde yalnız yaşayanlar, yeni taşınanlar, okula devamsızlık yapan, lise ve dengi okullar ile üniversite öğrencileri, psikiyatrik rahatsızlığı bulunanlar araştırıldı.

* Cinsel taciz ve pedofili şüphelisi 244 kişinin bilgileri ve ilişkileri takibe alındı.

İzmaritin söndürülüş şeklinden katili yakaladılar

Konya CSI olarak bilinen ekip, meçhul birçok cinayeti Hollywood fimlerine konu olacak yöntemlerle çözdü. Sigara izmaritinin söndürülme şekli bile, ekibin katile ulaşması için yeterli oldu. Aydınlatılan cinayetlerden bir kaçı şöyle:

* 30 Aralık 2008 tarihinde Konya'nın Seydişehir ilçesinde öldürülen bakkalın cinayet zanlısı, çaldığı bıçağın üzerindeki marul artıklarından yola çıkılarak yakalandı. Bıçağı lokantacı, etli pideci ya da köftecilerin kullanabileceğini belirleyen ekipler, katil köfteciyi yakaladı.

* Emekli öğretmen Mehmet Mert'in 20 Ekim 2008'de başına taş ile vurularak öldürülmesinin ardından başlatılan soruşturmada, Mert'in parmaklarının şiş olmasından yola çıkıldı. Emekli öğretmenin darp sırasında kendisini savunurken, bu nedenle saldırganın vücuduna darbe alabileceği değerlendirildi. Polis, kaşının üzerinde yara izi bulunan Abdullah İ'yi yakaladı.

* 2001 yılında bir minibüs şoförünün boğularak öldürülmesi olayının faili, cinayetin aydınlatılması için kurulan özel ekibin çalışması sonucu 7 yıl sonra yakalandı. Polis olay yerindeki sigara izmaritlerinin tümünün aynı yöntemle söndürülmesi nedeniyle, cinayetin bir kişi tarafından işlendiği olasılığı üzerinde durarak bölgedeki otellerin olay öncesi ve sonrası döneme ilişkin kayıtlarını inceledi. Yapılan incelemede, olaydan 4 yıl önce Batman nüfusuna kayıtlı Bilal Ç. cinayet bölgesine yakın bir yerdeki barakada 3 ay boyunca kaldığı tespit edildi. Bilal Ç. delillerin tamamlanmasıyla cinayet zanlısı olarak yakalandı.

FUAT ATİK - ORHAN TURAN / KAYSERİ - İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber