Emniyet'te hiyerarşik yapı korunacak...

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polislerin aynı dönemde rütbe alan emsaller arasında ortaya çıkan eşitsizliği gidermek amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, Hükümet tarafından TBMM'ye sunuldu.

Düzenlemede Emniyet Hizmetleri Sınıfı'na girmeden önce veya Emniyet Teşkilatı'nda iken yapılan askerlik hizmeti, fiili çalışma süresinden sayılarak, aynı hukuksal durumdaki tüm personele eşit uygulama yapılmasına imkan tanınıyor. Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin bazı iptal kararları da bulunuyordu. Hükümet, 'Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı TBMM Başkanlığı'na gönderdi. Yürürlük ve yürütme dahil 3 maddeden oluşan yasa tasarısıyla, 3021 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun değişik 55. maddesinin 14. fıkrası değiştiriliyor. Bu çerçevede, mevzuat hükümlerine göre kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi yapılan her türlü uzmanlık, master, doktora ve avukatlık stajı rütbe kıdeminde değerlendirilmeyecek. Ancak bu kanunun 12. maddesinde sayılan rütbeler içerisinde yapılan askerlik hizmeti, yurtdışı misyon koruma, yurt dışı kurs ve diğer görevler sebebi ile geçirilen süreler ile tedavi ve istirahat süreleri, hangi rütbede ifa edilmiş veya geçirilmiş ise o rütbedeki fiili çalışma süresi içinde değerlendirilecek. Emniyet Teşkilatı'na girmeden önce yapılan askerlik hizmeti, atanılan ilk rütbede ve adaylığın onanmasından sonra fiili çalışma süresinden ayrılacak. Bu sürelerin sayılması sonucu emsallerine göre kıdemli sayılanlar rütbe terfilerinde her ne sebeple olursa olsun rütbe olarak emsallerini geçemeyecek.

Tasarının genel gerekçesinde ise şu ifadelere yer veriliyor:

"Yapılacak olan düzenleme ile aynı dönemde rütbe alan emsaller arasında ortaya çıkan eşitsizliği gidererek polis mesleğinin temeli olan hiyerarşik yapının ve disiplin sisteminin korunması amaçlanmıştır. Ayrıca bu düzenleme ile Emniyet Hizmetleri Sınıfına girmeden önce veya Emniyet Teşkilatında iken yapılan askerlik hizmeti, fiili çalışma süresinden sayılarak aynı hukuksal durumdaki tüm personele eşit uygulamanın yapılması sağlanacaktır. Yine bu düzenleme ile fiili çalışma süresine ilişkin her türlü değerlendirmede mevzuat ve uygulamada belirlenmiş olan 'emsali geçmeme' yönündeki objektif bir kıstas öngörülmüştür. Devlet Memurları Kanunu'nda da kabul gören emsal esası, Emniyet Teşkilatı'ndaki her rütbe için öngörülen asgari bekleme süresi gözetilerek belirlenecektir.

Emniyet Teşkilatı'nın hiyerarşik yapısının ve Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 13. maddesinde sayılan rütbe esasının korunması için, değerlendirmelerde bulunulan rütbe esas alınmıştır. Bu uygulama ile Anayasa Mahkemesi ve idari yargı kararlarının ifası da gerçekleşmiş, birçok yargısal sorun kendiliğinden çözümlenmiş olacaktır."

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber