Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı: Şifre yok

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Nisan 2011 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, "950 TÖDER üyesi kurumlarımızda gerekli incelemeler, araştırmalar yapılmış, binlerce kitapçık aranmış, tartışılmış bunlarda herhangi bir basına verilen kitapçıkla aynısına rastlanmamıştır" dedi

SINAVLARDA ALGORİTMA KULLANMAK ZORUNLULUKTUR

Basına verilen kitapçıkla, 1 milyon 700 bin öğrencinin kitapçığının aynı olmadığını vurgulayan Yücel, "Şu ana kadar rastlanmamıştır. 950 TÖDER üyesi kurumlarımızda gerekli incelemeler, araştırmalar yapılmış, binlerce kitapçık aranmış, tartışılmış bunlarda herhangi bir basına verilen kitapçıkla aynısına rastlanmamıştır. Bu böyle açıklanabilseydi ve basına verilen bu kitapçığın cevap anahtarlarının çembersel dönüşümle, yani bir algoritmayla, şifresel olarak yapıldığı, yapılması gerektiği, bunun bir sınavda zorunlu olması gerektiği, bunsuz cevapların olamayacağını açıklasaydı veyahut bir teknik heyet olsaydı, bu yine bu kadar toplumu, gündemi meşgul etmeyecekti" dedi.

Yücel, sınav sorularının hazırlanmasında algoritmanın kullanılmasının zorunlu olduğunun altını çizerek, "Evinizdeki veya işyerinizdeki kasanızın şifresini unuttuğunuzda kasayı açamazsınız. O kasada mutlaka bir şifre vardır ve o şifreyi aklınızda tutmanız gerekir. İşte algoritma budur. Sınavlardaki algoritma da budur. Bunsuz bir sınavın yapılması mümkün değildir. Bu çembersel dönüşüm olmaksızın, cevap anahtarları gelişigüzel yapılsaydı, bu da yine değerlendirme uzmanlarının söylediğine göre mümkün değildir. Bu sefer de bazı kitapçıkların cevap anahtarları aynı olur, bazı cevaplar tane alt alta 10 tane A, 20 tane C şeklinde gelebilir, cevap anahtarlarında da orantısız bir dağılım olabilirdi. Burada ne vardır? Bu algoritma acaba bir başka öğrenciye sızdırılmış mıdır? Bu konu yargının işidir. Eğer sızdırılmasıyla ilgili bir ipucu sayın savcılar tespit ederlerse, zaten yargıya gidecektir. O zaman da herkes yargının söylemlerine uyacaktır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber