Bölge müdürlüklerinden vazgeçilerek vergi dairesi başkanlığı sistemine geçilecek

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki konuya ilişkin daha kalıcı fikir alış verişi için Forum bölümü Genel İdare Hizmetleri sınıfı kategorisini kullanabilirsiniz.

IMF ile stand-by düzenlemesi için gerekli olan Gelir İdaresi Yasa Taslağı'nda alt komisyon çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan metinde bölge müdürlüklerinden vazgeçilerek vergi dairesi başkanlığı sistemine geçilecek.

Uluslararası Para Fonu ile 2005-2007 dönemini kapsayan ve 10 milyar dolarlık kaynak kullanımını içeren yeni stand-by düzenlemesinin ön koşullarından biri olan Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Alt komisyonda çalışmaları tamamlanan tasarı üzerinde dün Plan Bütçe Komisyonu'nda yapılması planlanan görüşme, gündemin yoğunluğu nedeniyle bugüne bırakıldı.

Yeni stand-by'ın IMF İcra Kurulu'nda onaylanmasının şartlarından biri olarak, yedi geçici ve 39 ana maddeden oluşan Gelir İdaresi Tasarısı'nın yasalaşması gerekiyor. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, alt komisyonda tasarı üzerinde önemli bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, tasarının eleştirilen düzenlemelerinden biri olan Türkiye genelinde 22 bölge müdürlüğü kurulmasına ilişkin sistemden vazgeçiliyor. Bunun yerine yeni bir yapılanmaya gidilecek ve Maliye Bakanı, kurulacak yeni müdürlüğün yer ve sayısını belirlemede yetkilendirilecek.

ALT KOMİSYONA GÖNDERİLMİŞTİ

Uzun süren tartışmaların ardından hazırlanan yasa tasarısı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın karşı çıkmasına rağmen 10 Mart'taki komisyon görüşmeleri sırasında alt komisyona havale edilmişti. Komisyonda AKP ve CHP'li milletvekilleri tasarıyı eleştirmiş ve önemli değişiklikler yapılmasını istemişlerdi.

Uzmanlar, GSMH'nın yaklaşık yüzde 20'sini vergi olarak toplayan idarenin yeniden yapılandırılmasında hata yapılmaması, kısa süre sonra yeniden değişikliğe gidilmesini gerektirecek uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Alt komisyonda ayrıca, tasarıdaki bazı düzenlemelerden büyük rahatsızlık duyan Gelirler Genel Müdürlüğü personeli için yılda iki maaş olarak öngörülen ikramiye sayısı dörde çıkarıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tasarının görüşmeleri sırasında, milletvekilleri özellikle özlük hakları konusunda bazı haksız uygulamaların bulunduğunu belirtirken, gelir politikasını belirleme yetkisinin Maliye Bakanlığı'na verilmesini de eleştirmişlerdi.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nü kaldırarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasını öngören tasarının en çok eleştirilen düzenlemelerinden birini, 23,000 kadronun iptal edilmesi oluşturuyor. Maliye yetkilileri, yalnızca boş kadroların iptal edildiğini vurgularken, ilgili örgütler bu açıklamayı tatmin edici bulmuyorlar.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber