MB'den hissedara yılda 40, emekliye ayda 30 bin lira

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Nisan 2011 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERCAN BAYSAL

Merkez Bankası çalışanlarının aralarında kurduğu vakfa üye olanlar, kurumdan emekli olduğunda 30 bin lirayı aşan miktarda emekli aylığı alabiliyor. Merkez Bankası'nın dün yapılan genel kurulunda 'ballı emekliliğe' tepki gösteren hissedarlardan Adnan Bahar, "Ben yılda 40 lira kâr payı alıyorum." dedi.30 bin lirayı aşan emeklilik maaşı ile gündemden düşmeyen Merkez Bankası Vakfı'na (MERVAK) bir tepki de hissedarlardan geldi. Merkez Bankası'nın halk hissedarları arasında en büyük ortağı olduğunu belirten Adnan Bahar isimli işadamı "Her yıl katrilyonlarca lira kâr ettik diyorlar. Bize verdikleri ise kuruş. 31 bin lirayı bulan emekli maaşı alındığı gazetelere yansıdı. Benim yıllık elime geçen ise yıllık 40 lira. Ankara'ya geliş gidiş otobüs parasına dahi yetmiyor." dedi. Bahar, bankanın sermayesinin 25 bin lira olduğu için hissedarlara toplamda 3 bin lira dağıtıldığını ifade ederek bu durumun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Hissedar Bahar, "Eğer sorun çözülmezse Merkez Bankası'nın kapısında benzin döküp kendimi yakacağım." dedi.

Merkez Bankası'nın 79. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Banka 2010 yılında 1 milyar 288 milyon lira net kâr elde etti. Genel kurulun açılışında konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, cari açıktaki artışın devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yılmaz, son dönemde alınan politika tedbirlerinin krediler ve ithalat üzerindeki sınırlayıcı etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren görülmeye başlayacağını öngördüklerini kaydetti.

Merkez Bankası'nın görevleri arasından 'haznedarlık' ifadesinin çıkarılması da genel kurulda onaylandı. Böylece artık Merkez Bankası, Hazine'nin mevduat olarak tuttuğu para için gecelik faiz ödemek zorunda kalacak. Hazine'nin banka aracılığıyla yaptığı para transferleri için şimdiye kadar masraf çıkarmayan Merkez Bankası ise yeni dönemden itibaren Hazine'den yapılan işlemler için komisyon talep edecek. 2010 yılı sonu itibarıyla Hazine'nin Merkez Bankası'nda kamunun lira mevduatı olarak 13 milyar 184 milyon lirası bulunuyor. Yedek akçe ile birlikte bu rakam toplamda 20 milyar liraya kadar çıkıyor.

Lojmanı boşalttı, evine dönüyor

Dün yapılan genel kurulda Banka Meclisi'nin bazı yetkilerinin Para Politikası Kurulu'na devri de onaylandı. Genel kurulda yapılan oylama ile Banka Meclisi üyeliklerine Mehmet Vehbi Çıtak ile Lokman Gündüz yeniden seçildi. 18 Nisan'da görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni başkanın o güne kadar belli olması durumunda devir teslim töreni yapacağını söyledi. Lojmandan çıktığını, Ankara Yenimahalle'deki evine döneceğini aktaran Yılmaz, bir vakıf üniversitesinden iş teklifi aldığını söyledi. Yeni başkanın kim olacağını bilmediğini belirten Yılmaz, emekli maaşının ise 5 bin lira civarında olacağını kaydetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber