Öğrenci eyleminde gerginlik/ Video

Haber Giriş : 15 Nisan 2011 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Başkent'te bir grup lise öğrencisi ?YGS'de şifre? iddialarını protesto için yürüyüş düzenledi. Eylemin ardından Yüksel Caddesi'nde toplanan öğrenci grupları arasında kısa süreli arbede çıktı.

Kolej Meydanı'nda toplanan ve aralarında bazı sivil toplum kuruluş üyesinin de bulunduğu yaklaşık 400 kişilik öğrenci grubu, buradan Kızılay'a yürüdü. ?Emek hırsızı ÖSYM?, ?Sehven boykottayız? gibi dövizler açan grup, Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattı. Bunun üzerine emniyet yetkilileri grubu, dağılmaları konusunda uyardı. Yapılan görüşmeler sonucu öğrencilerin yürüyüşüne izin verildi. Kortej oluşturan grup, ?Baskılar bizi yıldıramaz?, ?Biz susmadık, susmayız, hesabını sorarız? sloganları eşliğinde Kızılay'a yöneldi.

Grup, daha sonra cadde üzerinde oturma eylemi yaptı. Grup adına yapılan açıklamada, öğrencilerin bir yılını sınava harcadığını belirtildi. Öğrencilere ÖSYM tarafından gönderilen mektupların gerçeği gizlemeye yönelik olduğu savunuldu.

Açıklamanın ardından, grup üyeleri Yüksel Caddesi'ne geçti. Burada toplanan grup üyeleri, kendi aralarında henüz bilinmeyen bir nedenle tartıştı. Çıkan arbede, diğer eylemcilerin araya girmesiyle son buldu. Öğrenciler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.


Dersi kırıp Galatasaray'da YGS eylemi yaptılar

İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda toplanan yüzlerce öğrenci, ÖSYM Başkanı'nın adaylara yolladığı mektupla şifre olayını kabul ettiğini söyledi, Prof. Ali Demir'in istifasını ve sınavın iptalini istedi.

YGS'deki şifre iddialarına ilişkin ÖSYM'den birbiri ardına yapılan açıklamalar, öğrencileri tatmin etmiyor.

Bugün derse girmeyen yüzlerce öğrenci Galatasaray Meydanı'nda buluştu ve ÖSYM'yi protesto etti.

Yüzlerce lise öğrencisi NTV mikrofonuna "İkna olmadık, açıklamalar inandırıcı gelmiyor", "Birbiri ardına açıklamalar geliyor ancak hepsi çelişkili" ve "ÖSYM Başkanı'nın istifasını istiyoruz" diye konuştular.

Çok sayıda öğretim üyesi de liselilere destek için meydandaydı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Cüneyt Akalın, "Bu sıradan bir yolsuzluk değil, sıradan bir hata değil. Türkiye'nin geleceğiyle oynanıyor" dedi.

Öte yandan, Ankara'da Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup öğrenci, ÖSYM Başkanı Ali Demir'e cevap mektubu yazarak istifa etmesini istedi.

ÖSYM önünde toplanan öğrenciler, ÖSYM Başkanı Demir'in öğrencilere yazdığı mektupta YGS'de şifreleme yapıldığını kabul ettiğini belirterek, kendilerinin de YGS'ye giren öğrenciler adına Demir'e cevap mektubu yazdıklarını söylediler.

Protestocu öğrenciler, mektubu ÖSYM Başkanı Ali Demir'e iletilmek üzere ÖSYM'nin Evrak Kayıt Bölümüne teslim etti.

YGS EYLEMİNDE ŞÜPHELİ ÇANTA PANİĞİ

YGS'deki 'şifreli soru' skandalını protesto etmek için Taksim Gezi Parkı'nda toplanan 100 kadar öğrencinin eylemi sırasında unutulan bir çanta paniğine neden oldu. Eylemcilere yakın mesafede bulunan şüpheli çanta için geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri bomba imha uzmanlarına haber verdi. Uzman polisler şüpheli çantayı incelediği sırada, çantanın sahibi ortaya çıktı. 25 yaşındaki Kazım Selçuk çantanın kendisine ait olduğunu söyledi. Bankta otururken öğrencilerin eylemini izlemek için ayrıldığını söyleyen unutkan kişi polis merkezine götürüldü.


LİSE ÖĞRENCİLERİ ''YGS''Yİ PROTESTO ETTİ

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) ''şifre'' iddiaları, çoğunluğunu lise öğrencilerinin oluşturduğu bir grup tarafından İstanbul'da protesto edildi.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, üzerinde ''YGS'de şifreye son'', ''Hakkımızı söke söke alırız'' ve ''Şifreyi yapanlar hesabını verecek'' yazılı dövizler taşıdı ve çeşitli sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Emre Savcı, kendilerine gönderilen ''YGS Mektubu''ndan tatmin olmadıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Biz, bu sınavda yapılan haksızlığın bir an önce çözülmesini istiyoruz. Derslerimize çalıştık, çabaladık ancak sonuç olarak nelerle karşılaşıyoruz. Haksızlıklara, aydınlar, sanatçılar, üniversiteliler ve biz liseliler olarak, hep birlikte boyun eğmeyeceğiz. Şimdi buradan Ali Demir'e, bize gönderilen mektuba karşılık mektup yazacağız. Burada bulunan bütün arkadaşlarımız sınav hakkındaki düşüncelerini yazacak ve postalayacak.''

Tüm Öğretim Elemanları, Üniversite Öğretim Üyeleri, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri dernekleri ve Üniversite Konseyleri adına ortak bir açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mezhun Gören de yaşananların toplumun adalet duygusunu zedelemek isteyenleri gözler önüne serdiğini söyledi.

Prof. Dr. Gören, ''Öğrencilerimizin bu haksızlığa karşı 10 gündür sürdürdüğü eylemlerin ardından ÖSYM'den bir itiraf gelmiştir. Başkan Demir, Çarşamba günü yaptığı açıklamada YGS'de 'sehven' şifreleme olduğunu doğrulamak zorunda kaldı. Kimi okullarda da kız öğrencilerin sınav salonlarına ayrı yerleştirilmeleri ve öğrenciye özel soru kitapçığı hazırlanması kopya şüphelerini kaçınılmaz hale getirmektedir'' dedi.

Şifrelemenin ortaya çıktığını iddia eden Gören, Ali Demir'in tarafsız olması gereken ÖSYM'nin başında bulunmasının, bugüne kadar açıklama yapan yetkililerin şifrelemeye göz yumdukları anlamına geldiğini öne sürdü.

Prof. Dr. Gören, ''Tatmin olanların ilk yapması gereken, Demir'i görevden almaktır. ÖSYM yöneticileri başta olmak üzere tüm sorumlular hakkında görevi kötüye kullanma sebebiyle soruşturma başlatılmalı, soruşturmanın sağlığı açısından bu kişiler derhal görevden alınmalıdır. Sınavla ilgili iddialar, uzmanlardan oluşan bağımsız bir komisyon tarafından incelenmelidir. Bu isteklerimiz yerine gelene kadar da sürecin peşini bırakmayacağız'' görüşünü dile getirdi.

Galatasaray Lisesi önünde bir süre oturma eylemi yapan grup, müzik eşliğinde halaylar çekti. Eyleme destek veren sanatçı Pınar Sağ da türkü söyledi.

Okul temsilcilerinin kısa açıklamalarının ardından grup, Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

Taksim Meydanı'nda bekleyen Eğitim-Sen üyesi grup da eyleme destek verdi.

Protesto eylemini bir süre daha devam ettiren grup, daha sonra dağıldı.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber