Mahkeme KKK'dan seminer raporunu istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2011 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Balyoz Planı? davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Kara Kuvvetleri Komutanlığına müzekkere yazılarak, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan seminerin sonuç raporunun gönderilmesini istedi.Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin değerlendirmesini yaparak, ara kararlarını aldı.

Buna göre mahkeme heyeti, Beşiktaş'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin emanet memurluğunda kayıtlı bulunan CD'lerin kopya ve fotoğraflarının verilmesi yönündeki taleplerini kabul ederek, suçlamaya konu olan 11, 16, 17 numaralı CD'lerin kopyalarının çıkartılarak, dosyada bulunan 19 adet CD'nin de toplu halde üst kısımları görülecek şekilde renkli fotoğraflarının çektirilerek talep eden sanık ve müdafilerine verilmesine karar verdi.

Bu 19 adet CD'nin adli emanet memurluğundan celbedilerek Cumhuriyet Başsavcılığı kasasında saklanılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, bazı sanıklar ve müdafilerinin tanık dinletme ve bilirkişilerin duruşmada dinlenilmesi yönündeki taleplerinin ise savunmaların alınmasından sonra değerlendirilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, ?Balyoz Planı? hazırlandığı dönemde 1. Ordu Komutanlığındaki kozmik oda görevlisi olan tanıklar Melek Üçtepe ve Sevilay Erkani Bulut hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğünde herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı hususunun sorulması için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne müzekkere yazılmasını karara bağlayarak, işlem yapılmışsa bu kişiler ile ilgili tüm evrak ve ifade suretlerinin gönderilmesinin istenmesini hükme bağladı.

1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığına müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Binbaşı Ahmet Erdoğan ve Albay Yavuz Fildişi, Yarbay Birol Çelik, Tümgeneral Mehmet Daysal, Kurmay Albay Cüneyt Akyol, Kurmay Albay Bayram Uğur, Kurmay Binbaşı Erdal Toğaç, Mühendis Üsteğmen Hüseyin Erol'a 22 Şubat, 11 Mart, 26 Mart ve 28 Haziran 2010 tarihli bilirkişi raporlarının hazırlatıldığına ilişkin soruşturmaların sonuçlanıp sonuçlanmadığı hususunun mahkemeye bildirilmesini istedi. Mahkeme ayrıca, bilirkişiler Binbaşı Ahmet Erdoğan ve Yarbay Birol Çelik'in görevlendirme ve yemin tutanaklarının birer suretinin gönderilmesini de talep etti.

GÖLCÜK'TE ELE GEÇİRİLEN CD VE HARDDİSKLER

Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığına yazı yazılarak yüzbaşılar Orhan Ozan, Birol Ayvat ve Bayram Yaşar ile Binbaşı Haşim Türker ve Tuğamiral Sinan Azmi Tosun'a hangi soruşturma kapsamında bilirkişi raporu hazırlatıldığı, soruşturmanın sonuçlanıp sonuçlanmadığının bildirilmesini isteyen mahkeme heyeti, Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine müzekkere yazılarak, Gölcük Donanma Komutanlığından elde edilen CD ve harddiskler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılıp yaptırılmadığı, yaptırılmış ise bir örneğinin gönderilmesini kararlaştırdı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığından 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan seminerin sonuç raporunun gönderilmesi için müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, ayrıca sanıklardan Ahmet Şentürk'ün hangi tarihte emekli olduğu, emekli olduğu tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde hangi tarihlerde izin ve rapor aldığı, bunların sonrasında görev yapıp yapmadığı hususlarının da bildirilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Mehmet Yoleri'nin, suç tarihinde TCK'nın 32. maddesine göre işlediği iddia edilen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamayacağı, bu fiili ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinde azalma bulunup bulunmadığı hususunda rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesine müzekkere yazılmasına karar verdi.

Sanıklar Aytekin Candemir, Levent Erkek, İkrami Özturan, Murat Nuri Alacalı, Yaşar Barbaros Büyüksağnak, İlkay Nerat, Orkun Gökalp ve Hasan Hakan Dereli'nin 2002-2003 yıllarında yurt dışında görevde bulunup bulunmadıkları, görevdeyseler yer ve tarihlerinin bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, yine bu tarihlerde yurda giriş çıkışların tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına hükmetti.

Mesut Gögebakan ile Alaeddin Kaya'nın davaya katılma taleplerinin sonraki celselerde değerlendirilmesine karar veren mahkeme heyeti, Gögebakan'ın TSK mensubu olup olmadığı, mensubu ise kurumdan ilişik kesilme tarihi ve kesilme sebebinin de mahkemeye bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, sanık Taylan Çakır'ın avukatı tarafından bildirilen uyku apnesi rahatsızlığıyla ilgili olarak müdafi ve sanıktan gerekli tedavi evrakları temin edilerek, sanığın ceza infaz kurumu şartlarında kalmasının hayati önem teşkil edip etmediği hususunda Adli Tıp Kurumundan rapor aldırılmasını karara bağladı.

1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından düzenlenen 24 Şubat 2010 tarihli tutanakta ana sunucu üzerinde yapılan analizleri içerir bilirkişi raporunun yer aldığı 1 adet CD'nin askeri savcı tarafından polis memurlarına teslim edildiğinin belirtildiğini ifade eden mahkeme heyeti, CD'nin yapılan incelemesinde Yüzbaşı Hakan Erdoğan'ın hazırladığı bildirilen raporun yer almadığının anlaşıldığını kaydetti. Mahkeme heyeti, Erdoğan'ın hazırladığı bildirilen bilirkişi raporunun onaylı bir suretinin, bilirkişi görevlendirme ve yemin tutanağının 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığından mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

AVUKAT ERSÖZ HAKKINDA YASAL İŞLEM

18 Mart 2011 tarihli celsenin öğleden sonraki oturumunda sanıklardan Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz'ün savunmasını sunduğu sırada talebi üzerine ara verildiğini anımsatan mahkeme heyeti, mahkeme heyetinin duruşma salonundan çıkmasından sonra hakimlerin görülen davayla ilgili klasörleri ve şahsi bilgisayarları kürsüde olmasına rağmen, kürsüdeki telefonun altına gizlice CD yerleştirdiği, duruşmaya yeniden başlanıldığında da sanık müdafinin savunmasına bir mizansen ile devam edeceğini bildirerek, ?Kürsüdeki telefonun altında bir CD var. Bu CD'nin oradan alınıp bilgisayara takılmasını talep ediyorum? şeklinde beyanda bulunduğunu kaydetti.

Bilgisayara takılan CD içeriğinde sanık müdafinin heyette bulunan hakimlerin isimlerini, iddia makamının soyadını kullanmak suretiyle iddia makamı ve mahkeme heyetini küçük düşürecek şekilde davranışlarda bulunduğu, ayrıca savunması sırasında, savunma sınırlarını aşacak şekilde, heyetteki hakimlerin isimlerini defalarca vurgulamak suretiyle hakimleri hedef gösterdiğini belirten mahkeme heyeti, avukat Hüseyin Ersöz hakkında gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, müzekkereye söz konusu CD'nin bir suretinin de eklenmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber