23 Nisan Çocuk Şenliği coşkusu başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2011 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde düzenlenen ''TRT 33. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'' düzenlenen ziyaretlerle başladı. Şenlik kapsamında 38 ülkeden gelen çocuklar, Bursa Valisi Şahabettin Harput'u ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Heykel Valilik binasında gerçekleştirilen ziyarette konuşan Vali Şahabettin Harput, Bursa'nın yaklaşık bin öğrenci ile 250'ye yakın rehber, yönetici ve yabancı basın mensubunu ağırlayacağını söyledi.

Çocukların Türk kültürünün evrenselleşen güzellikleriyle bütünleşeceğini, kucaklaşacağını ifade eden Vali Harput, ''Çocuklarımız, geleceğin dünyasına sevgiyle, barışla ve hoşgörüyle daha güzel bir dünyaya doğru el ele yürüyecekler. Dünya çocuklarının bir araya geldikleri bu organizasyon çok önemli. Özellikle dışarıdan gelen çocuklarımızdan evlerine kardeş çocuk alabilmek için Bursalılar adeta yarıştı. Bu kentimizin ne kadar misafirperver olduğunu da gösterdi.'' dedi.

Bu organizasyonun başta Bursa olmak üzere Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizen Vali Harput, Bursa'ya gelip şenliklere katılan çocukların döndüklerinde kendi ülkelerinde Türkiye ve Bursa'nın tanıtımı içen gönüllü birer elçi olacaklarını sözlerine ekledi. Vali Harput, misafir çocuklara hediyeler verdi.

Valilik ziyaretinde Kırım'dan gelen Osman Osmanof'un '23 Nisan kutlu olsun' şeklindeki şiirini seslendirmesi ve Afrika cumhuriyetlerinden gelen çocuklar şenliğe renk kattı.

Dünya çocukları ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti. Çocukları Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ kabul etti. Çocuklarla birer birer tokalaşarak hediyeler veren Karadağ, kendilerini en iyi şekilde ağırlayacaklarını söyledi. Dünyada çocuklar için düzenlenen tek bayramın Türkiye'de ve 23 Nisan Şenliği olduğunun altını çizen Karadağ, Atatürk'e ileri görüşlülüğü nedeni ile minnetlerini sundu. Abdullah Karadağ ile dünya çocukları daha sonra belediye bahçesinde havuzun başında toplu fotoğraf çektirdi.

KARAGÖZ VE HACİVAT LOGOSU

Dünya çocukları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı 91. yılı kutlamaları kapsamında bu yıl ilk kez Bursa'da Hacivat ve Karagöz sevgisi etrafından bir araya geldi. Dünyanın her kıtasından çocukları ağırlayan ilk ve tek şenlik olan TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, 40 ülkeden yaklaşık 1000 çocuk, 250'ye yakın rehber, yönetici ve yabancı basın mensubu, Bursa'da 23 Nisan şenliğini Karagöz ve Hacivat logosu etrafından kutlayacak. Başta 'sek sek' olmak üzere 'körebe' ve 'dokuz taş' gibi oyunları öğrenecek olan dünya çocukları, Türkiye'den çeşitli hediyelerle uğurlanacak.

TRT'nin 6 kanaldan 200 kişilik ekibi 11 Nisan-24 Nisan tarihleri arasında yapılacak çocuk şenliğinde görev alacak. Bu zamana kadar 32 kez düzenlenen şenliklere ortalama 30 ülke katılırken, bu yıl ise 40 ülkenin çocukları Bursa'da buluşacak. Toplam 103 değişik ülke bu zamana kadar şenliklere katılırken, toplam 966 ülke grubu etkinliklerde yer almış. Şenlikler kapsamında 21 bin 538 yabancı çocuk ve 6 bin 200 eğitmen bu mutluluğu yaşama imkanı bulmuş.

Bu gün ayrıca Bursa Tophane Osmangazi Türbesi'nden başlayacak şenlik yürüyüşü, Heykel'de tamamlanacak. Bir hikaye üzerine kurgulanacak Şenlik Yürüyüşü, çocuk ve büyük mehter takımı mini gösterisi ve davul şov ile başlayacak. Bursa Kent Meydanı AVM ve TBMM Tören Salonu'nda ?Fotoğraflarla 23 Nisan Tarihi Sergisi? açılacak.

ŞENLİK MASKOTU

Bu yıl ilk defa bir şenlik maskotu tasarlandı. Maskot, Bursa ile özdeşleşen Hacivat-Karagöz olarak belirlendi. Maskota uygun özel vektörel bir tasarım yaptırıldı, yazılı ve görsel malzemelerde kullanıldı. Bir cambaz ve animasyon grubu da öğrencilerle beraber olacak. Etkinlikte kullanılacak bütün materyallerde Hacivat ve Karagöz kullanıldı.

Şenliğin teması ?Çocuk Oyunları? olarak belirlendi. ?Dünya Çocuk Oyunları? belgeseli hazırlanacak. Konuk çocukların ülkelerinde çektikleri amatör kamera çekimleri de programlarda kullanılacak.

5 TONLUK PASTA VİNÇLE GETİRİLDİ

Bu arada dünya çocuklarının rekor denemesi yapacağı 6 tonluk pasta, Atatürk Anıtı önündeki boş alana vinçle getirildi.

Yaklaşık 1,5 ton kestane şekeri, 500 kilo çikolata, 15 bin yumurta, birer ton un ve şekerin kullanıldığı pasta, bugün düzenlenecek programda çocuklar tarafından süslenip yenilecek. Böylece çocuklar, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye çalışacak.

KATILIMCI ÜLKELER

Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Filistin, Finlandiya, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İspanya, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Litvanya, Lübnan, Makedonya, Mali, Mısır, Moldova, Moldova Gagavuz Bölgesi, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Rusya Fed, Tataristan, Senegal, Türkmenistan, Ukrayna, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Venezuela, Vietnam ve BM mülteci çocuklar grubu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber