Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinin İşletmelerde Mesleki Eğitimi Uygulamaları nasıl olmalı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Nisan 2011 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü

17/03/2011 tarihli, 1349 sayılı ve ?Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinin İşletmelerde Mesleki Eğitimi Uygulamaları? konulu yazıları ile Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinin İşletmelerde Mesleki Eğitimi Uygulamalarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünün 17/03/2011 tarihli, 1349 sayılı ve ?Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinin İşletmelerde Mesleki Eğitimi Uygulamaları? konulu yazılarında; ?a) 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

b) Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği

c) 08.03.2006 tarihli ve 2006/20 sayılı Genelge

d) 16.06.2008 tarihli ve 2008/45 sayılı Genelge

e) 06.10.2008 tarihli ve 2008/69 sayılı Genelge

f ) 12.05.2010 tarihli ve 2088 sayılı yazı

Turizm sektörü son 40 yılda büyük bir gelişme göstermiş olup Dünya Turizm Örgütü verilerine göre: 2011 yılında Dünya'da 1 milyar kişinin. 2020 yılında 1,6 milyar kişinin turizm etkinliklerine katılacağı; turizm gelirlerinin ise 2011 yılında 1,5 trilyon dolara. 2020 yılında 2 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Ülkemizde ise 2010 yılında Turizm gelirlerimiz 20,8 milyar dolara, turist sayısı da 28,5 milyon kişiye ulaşmıştır. "Türkiye Turizm Stratejisi 2023"' ile 2023 yılında Ülkemize 63 milyon turistin gelmesinin sağlanması, 86 milyar dolar gelir elde edilmesi ve dünya turizminin çeşitli alanlarında ilk beşe girilmesi hedeflenmiştir.

Bu hedefler ve beklentiler doğrultusunda Bakanlığımızca, sektör kuruluşları ve diğer sosyal taraflarla çeşitli iş birliği protokolleri ile projeler hazırlanarak uygulamaya konulmuş, sektörün nitelikli İnsan gücü İhtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bunun sonucunda turizm eğitimi yapan okul ve öğrenci sayısında artış sağlanmıştır.

Hizmet sektöründeki gelişmelerle birlikte bu sektörün önemli bir alanını oluşturan turizm sektörünün nitelikli insan gücü ihtiyacı Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerince karşılanmaktadır. Bu okullarda İlgi (a) Kanun ve İlgi (b) Yönetmelik hükümleri gereğince işletmelerde beceri eğitimi; altı ay okulda, altı ay işletmede yoğunlaştırılmış eğitim modeliyle başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Okul ve işletmelerde yapılan mesleki eğitimin, iş ve hizmet alanlarının ihtiyaçlarına ve çağın gereklerine göre daha etkin, verimli ve mevzuatına uygun olarak yürütülmesi alan ve dallarda yeterliliğe dayalı modüler yapıda hazırlanan çerçeve öğretim programlarına uygun olarak sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar geçen süre içinde uygulamadan daha başarılı sonuçlar elde etmek, öğrencilerin daha iyi yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla ilgi (a) Kanun ve İlgi (b) Yönetmelikte birçok güncelleme ve değişiklik gerçekleştirilmiş sorunların en aza indirilmesi, tereddüt edilen konulara açıklık getirilmesi İçin de çeşitli Genelgeler uygulamaya konmuştur. Bu amaçla Bakanlığımızca en son İlgi (c), (d), (e) Genelgeler ile ligi (f) yazı Valiliklere gönderilmiştir.

Önümüzdeki süreçte de Otelcilik ve Turum Meslek Liselerinin öğrencilerine işletmelerde yaptıracakları meslekî eğitim uygulamalarının sorunsuz ve daha başarılı gerçekleştirilebilmesi için;

İşletmelerde mesleki eğitim yapılacak iş yerinin belirlenmesinde İlgi (b) Yönetmeliğin 180'inci, işletmelerde mesleki eğitim görecek öğrencilerin tespitinde ise aynı Yönetmeliğin 193'üncü maddesine göre işlem yapılması; gönderilecek Öğrenci sayısının işletme kapasitesinden fazlı olması durumunda oluşturulacak komisyonca Öğrencilerin bir Önceki ders yılındaki başarısı, genel durumu, kısa süreli uzaklaştırma cezasından daha ağır ceza almamış olması vb. hususlar dikkate alınarak sıralama ve seçimin adaletli, nesnel ve sağlıklı bir şekilde yapılması.

Okul yönetimlerince; işletmelerde mesleki eğitime başlamadan önce işletme yetkililerine, koordinatör öğretmenlere, velilere gerekli rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi.

öğrencilerin öncelikle okulun bulunduğu yer ve il sınırları içinde, işletmelerde mesleki eğitime gönderilmesi, yeterli işletme bulunamaması hâlinde il dışındaki gelişmiş turizm bölgelerine bir plan dâhilinde ilgi (b) Yönetmelik hükümlerine göre gönderilmesi.

İlgi (b) Yönetmeliğin 258 ve 268'inci maddeleri gereğince İşletmelerdeki mesleki eğitimin planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin basarı, devam-devamsızlık, disiplin, barınma durumlarının takip edilmesi, öğrencilere ve isletme yetkililerine rehberlikte bulunulması amacıyla müdür yardımcısı ve yeterli sayıda koordinatör öğretmenin görevlendirilmesi,

İlgi (b) Yönetmeliğin 267/g maddesinde "İl sınırları dışındaki işletmelerde mesleki eğitim gören Öğrencilere koordinatörlük görevi, mahallînde alanla ilgili eğitim yapan kurumdaki öğretmenlerle karşılanır. Bunun mümkün olmaması hâlinde, öğrencilerin kayıtlı olduğu kurumca görevlendirilecek öğretmenlerle bu görev yerine getirilir." hükmü bulunmaktadır. Bu itibarla Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde; Turizm işletmelerine uygulamalı eğitim için öğrenci gönderen okul müdürlüklerinin öğrencilerin uygulamalı eğitim gördüğü yöredeki diğer Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürlükleri ile iş birliği yapmaları, yardımlaşmalarının sağlanması için eğitim başlamadan önce yapılacak bir plan ve program doğrultusunda, talep olması ve imkân bulunması hâlinde öğrencilerin barınma, devam-devamsızlık, disiplin, rehberlik durumlarıyla ilgili tüm İşlemlerin bu okul müdürlüklerince yerine getirilmesi, bunun mümkün olamaması hâlinde öğrencilerin kayıtlı olduğu okul müdürlüklerince veya görevlendirilen koordinatörler aracılığıyla bu işlemlerin gerçekleştirilmesi,

İşletmelerde yapılan mesleki eğitimin amacına ulaşabilmesi itin Bakanlığımız Ticaret ve Turizm öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı tüm okul kurum yönetimlerinin, sektörle ve isletmelerle iş birliği çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmeleri, koordinatör öğretmenlerin görevlerini eksiksiz ve verimli bir şekilde yerine getirmeleri, İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin özlük haklarının korunması, uygun barınma yerlerinin sağlanması, sigorta işlemlerinin takibi, devam-devamsızlıkları. disiplin işleri, rehberlik vb. konularda gerekli denetimin yapılması, koordinatör olarak görevlendirilecek yönetici ve Öğretmenlere il dışında görev verilirken azami derecede tasarrufa riayet edilmesi. koordinatör öğretmenlerin aylık görevlendirme süreleri boyunca görev yerlerinde bulunmalarının sağlanması.

Yoğun öğrenci talebinin olduğu Antalya, İzmir, Muğla, Aydın. İstanbul gibi illerde mesleki eğitimden sorumlu il milli eğitim müdür yardımcısı şube müdürü başkanlığında, otelcilik ve turizm meslek lisesi müdür/müdürleri ve yeterli sayıda alan öğretmenin katılımıyla bir komisyon oluşturulacaktır. Söz konusu komisyonca İl dışından gelen öğrencilerin mesleki eğitim gördükleri işletmelerin zaman zaman ziyaret edilmesi; mevzuatına ve eğitim programına uygun olarak hazırlanmış beceri eğitim programı ve uygulanması, eğitim personeli görevlendirilmesi, uygun eğitim ve çalışma ortamlarının barınma yerlerinin, öğrencilerin özlük haklarının, kaç Öğrencinin mesleki eğilim gördüğü mesleki eğitimin kalitesi gibi hususların incelenmesi varsa sorunların ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda giderilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi,

gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve konunun ilinizde faaliyet gösteren Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürlüklerine duyurulması, İlgili komisyonca yapılan çalışmalar ile gelecek yıla İlişkin önerileri kapsayan 2011 yılı raporunun hazırlanarak 20 Ekim 2011 tarihine kadar Bakanlığımız, Ticaret ve Turizm öğretimi Genel Müdürlüğüne gönderilmesinin sağlanmasını rica ederim.? açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber