Sendikaların 1 Mayıs bildirisinde ?Kürt sorunu' ve ?cezaevi' sıkıntısı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2011 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emek ve meslek örgütlerinin 1 Mayıs için hazırladığı ortak bildiride ?Kürt sorunu' ve ?cezaevi koşulları'na ilişkin talepler kriz çıkardı. Kamu-Sen bu konulardaki talepleri kabul etmediği için bildiriye imza koymuyor, ısrar edilirse kutlamalara da katılmayacak

1 Mayıs'ta emek ve meslek örgütlerinin ülke genelinde birlikte yapacakları kutlamalar için hazırlanan ortak bildiride, ?Kürt sorunu? ve ?cezaevi koşulları?yla ilgili talepler nedeniyle Tertip Komitesi'nde uzlaşma sağlanamıyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye Kamu-Sen, söz konusu talepleri kabul etmediği için bildiriye imza koymadı. Konfederasyon, bu taleplerde ısrarcı olunması halinde ortak kutlamalara da katılmayacak.

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, KESK, TMMOB, TTB, TEB'in katılımıyla yapılması planlanan kutlamalar için hazırlanan ortak bildiri görüş ayrılığı yarattı. Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamaya göre konfederasyon, ?Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını istiyoruz? ve ?Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz? şeklindeki taleplerin bildiriden çıkarılmasını istedi.

Konfederasyon yetkilileri, bu taleplerin bildiride yer alması halinde bildiriye imza koymayacaklarını ve kutlamalara katılmayacaklarını bildirdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Önder Kahveci, bildiri metni üzerinde uzlaşamadıkları için konfederasyon olarak çekince koyduklarını söyledi.

Düzeltmeye gidilmesi halinde bildiriye imza koyup kutlamalara katılabileceklerini dile getiren Kahveci, Tertip Komitesi'nden tamamen çekilmediklerini, ancak henüz çekincelerine ilişkin de bir geri dönüşün olmadığını ifade etti. Kahveci, bunun dışında, her kurumun kendi görüşünü dikte etmesi durumunda ortaklaşmanın zor olacağını vurguladı.

?Kürt sorunu? konusunda Tertip Komitesi'ndeki kuruluşların bakış açılarının ve çözüm önerilerinin farklılıklar barındırdığına dikkati çeken Kahveci, Türkiye Kamu-Sen'in, bu konudaki sıkıntıların ancak ve ancak üniter devlet bünyesinde çözülebileceği görüşünde olduğunu kaydetti.

?Arap Baharı'na destek

1 Mayıs'ı birlikte kutlama kararı alan emek ve meslek örgütlerinin bildiride yer verdikleri talepler şöyle:

- İşsizlik önlenmeli, kıdem tazminatı hakkı korunmalı, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmeli. İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmamalı

- Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetler giderilmeli

- Asgari ücret insan onuruna yakışır olmalı, vergi adaletsizliği giderilmeli

- İş cinayetleri önlenmeli, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri artırılmalı

- Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonomi engellenmeli, özelleştirmeler durdurulmalı

- Antidemokratik sendikal yasalar değiştirilmeli, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı

- Kürt sorunu demokratik ve barışçıl bir şekilde çözülmeli, din, vicdan ve düşünce özgürlüğü toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmalı

- Cezaevlerindeki yaşam koşulları insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmeli, ağır hastalar tahliye edilmeli

- Doğal yaşam korunmalı ve ekolojik çevrenin katline son verilmeli

- Kadına yönelik şiddet engellenmeli, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmeli

- Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılması sağlanmalı

- ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adalet kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmalı

- 1 Mayıs 1977 aydınlatılmalı ve kaybedilenlerin failleri bulunmalı, adalet önüne çıkarılmalı.

- Arap halklarının demokrasi mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber