Meslek hastalığı gizli tehdit

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2011 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'de 9 milyon çalışan arasında 36 ila 108 bin arasında meslek hastasının olması gerektiği öngörülmesine rağmen, hastalıkların tespit edilememesi nedeniyle bu sayı 500 seviyelerinde kaldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de Meslek Hastalıkları Konusunda Tespit, Tanı ve İSG Profesyonellerinin Duyarlılığının Arttırılması Projesi"nin açılış toplantısı Atakum Türk-İş Eğitim Merkezi'nde yapıldı.

Açılış konuşması yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, iş güvenliğinin son yıllarda gündemde olduğunu ve üzerinde çalışılması gereken önemli bir alan olduğunu söyledi. Türkiye'de 9 milyon çalışanın olduğunun bildiğini belirten Aksoy, "36 ila 108 bin arasında hastanın yakalanması öngörülmesine rağmen ülkemizde sayı 500 seviyelerinde kalıyor. Bu, hasta sayısının azlığından değil, meslek hastalıklarının tespit edilememesinden kaynaklanan bir sorun. Yeterli duyarlılık ve tespiti yapılmamış. Konun tarafları

ilgiyle izlenip bu konuda belirli prensiplerin ortaya konulması önem araz ediyor. 22 merkezde bunun öngörülmesi ve Samsun'un da dahil edilmesi bölgemizdeki sanayinin yüksek olması açısından önem arz ediyor. Erken teşhis ve tedavilerinin yapılması yaşam kalitesinin devam etmesi açısından önemli. Kamu bakımından baktığımızda hastaların tedavi süresinde harcadığı ücret ağrı yük getirmektedir. Türkiye'de meslek hastalıkların da ağırlıklı olarak madende çalışanlar ön sırada. Diğer alanlarda yeterli çalışma

tespit konulmadığı için sayımız dünya standartları da fazla yok. Kot taşlama işçiliği gündeme oturdu. Gündeme geldi, tartışıldı, bununla ilgili önlemler alındı. İlgili tarafların bu konudaki bilincinin daha üst noktalarda olmasında bilgilendirme çalışmalarının iyi olduğunu tahmin ediyoruz. Valilik olarak konunun daha üst düzeyde olması için çalışacağız. Meslek hastalığı önlenmelidir. Korkmadan mücadelemizi sürdürmeliyiz. Türkiye'de model olacak çalışmaları Samsun'da yürütmek istiyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Tahir Saydal, Türkiye'de meslek hastalığı sayısının kayıt altına alınamaması ve teşhis konulamaması nedeniyle sayının az gözüktüğünü kaydetti. İşçilerin hastanelere başvurduğunda normal hastalık gibi tedavi olduğunu vurgulayan Saydal, hastalıkla yanlış tedavi yöntemi ve yüksek masrafların ortaya çıktığını belirtti. Saydal, "İşyerinde çalışanlar, sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlere maruz

kalabilmektedir. Bu etmenlerden kaynaklanan meslek hastalıkları; bir kader değildir, tümüyle önlenebilir hastalıkladır. Ancak meslek hastalıklarının tespitinde dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de sorunlar yaşanmaktadır" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Daire Başkanı Mehmet Berk, 'meslek hastalıkları' dediğinde çalışılan işle ilgili hastalıkların akla gelmesi gerektiğini vurguladı. Berk, "Yapılan işin nasıl zararı olduğunun bilmemiz gerekli. Bununla doğru tanımlamayı koymalıyız. Koyarsak hiçbir çalışanlarımızı meslek hastalığıyla karşılaşmadan ömürlerini geçirirler" şeklinde konuştu.

Berk, amaçlarının meslek hastalıklarının zamanında tanımlanması olduğunu da sözlerine ekledi.

Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Ekşioğlu, uzmanların bakanlık tarafından eğitilmesi, daha sonra işyerlerine yönelik çalışmaların destekle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Proje kapsamında 22 ilde bilgilendirme toplantıları düzenlenecek ve toplumsal duyarlılık sağlanmaya çalışılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber