Sürekli iş göremezlik geliri alanların sayısı 58 bini geçti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2011 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun açıkladığı Şubat ayı Mali İstatistiksel Raporu'na göre iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ?Sürekli İş Görmezlik Geliri' alanların sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,3'lük artış göstererek 58 bin 323'ten, 58 bin 522'ye yükseldi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlerin yeterince önem vermediğine dikkat çeken Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkilisi Güler Özkartal, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun Şubat ayı Mali İstatistiksel Raporu'nda Sürekli İş Görmezlik Geliri alanların sayısının yüzde 0,3'lük artış göstererek 58 bin 522'ye yükseldiğini dile getirdi. Bu verilerin AB ülkelerinin neredeyse yıllık oranlarıyla eşdeğer olduğuna değinen Özkartal, raporda Bursa rakamlarının yüksekliğine işaret ederek durumun işveren-çalışan açısından düşündürücü olduğunu ifade etti.

SGK'nın açıkladığı Şubat ayı mali istatistiksel raporunu değerlendiren Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkilisi Güler Özkartal, önümüzdeki günlerde kutlanacak olan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü öncesinde bu verilerin Avrupa'daki ülkelerin neredeyse yıllık oranlarıyla eşdeğer olmasının Türkiye açısından düşündürücü olduğunu söyledi. Raporda ayrıca sürekli iş görmezlik geliri alan dosya sayısının bir önceki aya göre yüzde 0,3'lük artış sonunda 47 bin 361'den 47 bin 518'e yükseldiğini hatırlatan Güler Özkartal, Türkiye'deki bu artışın Avrupa'daki ülkelerin neredeyse yıllık artışına tekabül ettiğini, bu artışların yıl sonunda daha da yükselebileceğini belirtti.

Şubat ayı içerisinde iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu aylık gelir bağlananların sayısında da artış gözlendiğini ifade eden Güler Özkartal, aynı ay içerisinde 382 kişiye sürekli iş görmezlik aylık geliri bağlanırken 701 kişiye de iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölüm hak sahibi aylığı bağlandığını açıklayarak yaşanan ölümlü iş kazaları ve meslek hastalıklarının ülke ekonomisine ciddi kayıplar yaşattığına vurgu yaptı.

Raporun illere göre dağılımda ise iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında Bursa'da 3 bin 322 kişinin malullük aylığı, 2 bin 448 kişinin sürekli iş görmezlik geliri, 2 bin 568 kişinin ise sürekli iş görmezlik ölüm geliri aldığı belirtildi. Hala pek çok işyeri sahibinin, iş sağlığı ve güvenliği için yapılan yatırımlarının kendilerine mali bir yük getireceğini düşünerek bu konuda yapılacak yatırımları önemsemediğini belirten Güler Özkartal, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçsiz olan işçilerin olası iş kazalarıyla karşı karşıya kalmalarının ve meslek hastalıklarına yakalanmalarının kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

İş yerlerine verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin iş yeri sahiplerine maddi yükümlülük değil maddi kazanç sağlayacağını altını çizen Güler Özkartal sözlerini şöyle noktaladı: ?İş yerinde yaşanabilecek olası bir facia karşısında iş yeri sahibi maalesef kendisine kesilen faturayı görünce gerçeğin farkına varmaktadır. Kesilen bu faturanın sadece iş yerine değil ülke ekonomisine getireceği maddi zararın her zaman iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılacak yatırımlardan daha büyük olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber