Evde 'şiddet' okulda 'disiplin cezası' demek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Nisan 2011 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sivas'ta liseliler arasında yapılan araştırmaya göre çocuğa babasının şiddet uygulaması disiplin cezası alma olasılığını yüzde 99 oranında artırıyor

Ailede şiddete uğrayan öğrenci okulda disiplinsiz oluyor. Sivas'ta lise öğrencileri arasında yapılan araştırmada, okullarında disiplin cezası olan öğrencilerin, olmayanlara göre daha fazla aile içi şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezer Ayan'ın araştırması kentteki 15 devlet lisesinde disiplin cezası alan deney grubu ile bu öğrencilerle aynı sınıfta bulunan, fakat disiplin cezası olmayan kontrol grubu olmak üzere toplam 408 öğrenci arasında yapıldı.

ŞİDDET OLASILIĞI ARTIYOR

İşte o araştırmadan çarpıcı sonuçlar:

- Öğrencilerin çoğunluğu aileleriyle sorunlarını konuşamıyor.

- Disiplin cezası alan öğrencilerin yüzde 83'ünün, ceza almayan öğrencilerinse yüzde 37.8'inin ebeveynleri sık sık tartışıyor.

- Disiplin cezası alan öğrencilerin yüzde 35.3'ü, almayan öğrencilerin ise yüzde 10.3'ünün babaları annelerine fiziksel şiddet uyguluyor.

- Bir suç işlediğinde anneleri tarafından cezalandırılan disiplin cezası almış öğrencilerin yüzde 96.6'sı tokatlanıyor.

Öğrencinin bir suç işlediğinde annesi tarafından hem sözlü, hem de fiziksel şiddete maruz kalmasının, kalmamasına göre okulda disiplin cezası alma olasılığını yüzde 47, baba tarafından hem sözlü, hem de fiziksel şiddete maruz kalmasının, kalmamasına göre yüzde 99 artırdığı saptanan araştırmada, öğrencinin annesi ve babası tarafından sadece sözlü şiddete maruz kalması ile okulda disiplin cezası alması arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber