YSK kafa karıştırdı; listede isimleri var ama aday değiller

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Nisan 2011 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YSK, milletvekili seçimleri kesin aday listesini dün ilan etti. Resmî Gazete'de yayımlanan listede, kaset skandalı nedeniyle istifa eden MHP'li Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu'nun da isimleri yer alıyor. Bu durum kafa karıştırırken, YSK, "Seçim takvimine göre listelerin 25'inde kesinleşeceğini ilan ettik. İstifalar bu tarihten sonra geldiği içn isimlerini çıkaramadık." açıklaması geldi.Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Haziran genel seçimleri kesin aday listelerini ilan etti. Listeler, Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Fakat listede, internete düşen skandal görüntüler sonrası adaylıktan istifa ettikleri açıklanan MHP genel başkan yardımcıları Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu'nun da isimlerinin bulunması kafaları karıştırdı. Yıldırım yine MHP Adana 1. sıra adayı, Metin Çobanoğlu da Kırşehir 1. sıra adayı olarak görünüyor. Bu durum, daha önceden ilan edilen seçim takvimi ile açıklanıyor. YSK üyeleri, geçici aday listelerine itirazlar için son tarihin 24 Nisan olarak duyurulduğunu, 25'inde de listeleri kesinleştirdiklerini hatırlatıyor. Yıldırım ve Çobanoğlu'nun istifa dilekçelerinin de bu tarihten sonra, 27 Nisan'da gelmesi nedeniyle isimlerinin listeden çıkarılamadığı bildiriliyor. Milletvekili Seçim Kanunu'na (MSK) göre, adaylıktan çekilenlerin kesinleşmiş listeden çıkarılamadığı ancak milletvekili de olamayacakları belirtiliyor. Yine aynı kanunun 25. maddesine göre, yerlerine bir alt sıradaki adayın kaydırılması gerekiyor.

Fakat kafa karışıklıkları da bu noktada başlıyor. MSK'nın 25. maddesinde, "Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17.00'ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez. Ancak aday listelerinde yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşalan yerler doldurulur." deniliyor. YSK, kaydırmayı, seçimlerden sonra yapacak. Yani, seçilmeleri halinde bu iki isme mazbata verilmeyecek. Yerlerine, 2. sıradaki isimler kaydırılarak onlara mazbata verilecek. Ancak kaydırmanın neden şimdi yapılmayıp da seçimden sonraya bırakıldığı anlaşılamadı. Buna verilen cevap da yine aynı: "Seçim takvimi bunu gerektiriyordu."

Bu durumda, Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu'nun adı listede yer aldığına göre, seçmenin kafasının karışacağı kesin. Bir diğer kafa karıştırıcı husus; 'kesinleşmiş aday listesi' kavramı. YSK'nın, 25 Nisan itibarıyla var olan listeyi 'kesin liste' olarak kabul ettiği anlaşılıyor. İstifalara rağmen listeyi değiştirmemesinin sebebi bu. Fakat bu durumda, dün Resmî Gazete'de yayımlanan 'kesinleşmiş aday listeleri' ne anlama geliyor? "Hangisi kesin liste? Resmî Gazete'de yayımlanmadan listenin resmiyet kazanması, yani kesinleşmesi mümkün mü? Aradaki bu 4 günlük süre zarfında, sadece iki kişinin ismi değiştirilerek listenin yenilenmesi çok mu zordu?" gibi sorular yöneltiliyor.

Bu arada MHP, Yıldırım ve Çoban-oğlu'nun YSK listesinde yer almasından rahatsız oldu. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, "İsimler listeden çıksın diye çok uğraştık. Bürokratik bazı işlemler nedeniyle başarılı olamadık. Ancak, istifalar işleme konuldu. İsimlerinin listede olması, aday oldukları anlamına gelmez." açıklamasını yaptı. Paçacı, "12 Haziran'a kadarki süre içinde ölüm veya istifalar yaşanabilir. Ancak, liste kesinleştiği için isimleri bulunur. Çünkü YSK her istifa ve ölümün arkasından yeni bir liste oluşturmaz. Ancak, istifa dikkate alınır ve istifa eden seçime giremez. Sadece boşalan yerlere kaydırma olur." diye konuştu.

Öte yandan, YSK'nın memnu haklarının iadesi kararı bulunmadığı gerekçesiyle önce veto edip daha sonra adaylıklarına vize verdiği BDP'nin desteklediği 6 bağımsız da listelerde yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber