Bakan Ergün: Kamuya yerli makina alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2011 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Ergün, Makina Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda, kamu alımlarında yerli makinelerin tercih edilmesini sağlayıcı düzenlemelerin yapılacağını ve takip edileceğini bildirdi.

Ergün, Türkiye Makina Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı açıklandığı toplantıda, bu çalışmaları 10 yıl önce yapmanın mümkün olmadığını, 10 yıl önce siyasi istikrar, güven ortamı ve makro ekonomik dengelerin kurulduğu bir ortama sahip olunmadığını, Türkiye'nin bugün uzun vadeli strateji, projeler geliştirebilen, eylemler planlayabilen bir ülke durumuna geldiğini anlattı.

Strateji belgesinin hazırlanmasında Ankara'da da mantalite değişimi yaşandığını dile getiren Bakan Ergün, şunları söyledi:

''Gaziantep'teki makine sektörü toplantısında sabah kahvaltısı yapıyorduk, sektörde ilgili olmayan bazı bürokratlar da vardı. Kahvaltıda CNC tezgahların makine sektöründe ve tüm sektörlerdeki önemi üzerinde sohbet oluyordu.

Biraz ileride bir bürokrat arkadaş yanındakine fısıldayarak soruyor, diyor ki 'Ağabey bu siyasi tezgah ne demek?'... Çünkü Ankara hep siyasi tezgahlarla anılan bir yer. Artık Ankara siyasi tezgahları bıraktı, CNC tezgahlarla meşgul olmaya başladı.

Bizim bürokrat arkadaşlarımız da, Sanayi Bakanlığı bürokratları da siyasi tezgahlarla değil CNC tezgahlarla meşguller. Onun için bu strateji belgeleri hazırlanabiliyor.

Türkiye'nin her kademedeki bürokratik mantalitesi, siyasiler, sivil toplum örgütleri, şu siyasi tezgahları bir kenara hep beraber bir koyabilsek, CNC tezgahların önemini kavrayabilsek o zaman ülkemizi bugün bulunduğu noktadan çok daha ileri bir noktaya hep beraber taşıma imkanına sahip olacağız.''

Önümüzdeki 20 yıl içinde, üretimde veya tüketimde kullanılan birçok makinenin yenilenmesinin gerekeceğini vurgulayan Ergün, bu süreç iyi yönetildiği takdirde hem iç pazara hitap ederek ithalatı azaltan, hem de dış pazarlara daha agresif bir şekilde dahil olan bir sektör oluşturmanın mümkün olabileceğini aktardı.

Türkiye'nin makine sektöründe oldukça başarılı bir ülke olduğunu, sektörde 10 milyar doları bulan ihracatın ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine yapıldığını, ancak böyle başarılı olunan bir sektörde, ihracatın 2 katı kadar ithalat yapıldığına dikkati çeken Ergün, ''Ben bu ülkenin bir vatandaşı olarak böyle bir tabloyu kesinlikle içime sindiremiyorum.

Aynı kalitedeki malı, daha fazla fiyat ödeyerek, sırf yabancı olsun diye yurt dışından almayı izah edecek bir cümle kuramıyorum'' dedi.

Özellikle kamu ihalelerinde Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesi için özel sektörle birlikte projeler üretildiğini, son Torba Kanunda da Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yaparak bu konuda önemli bir adım attıklarını dile getiren Bakan Ergün, sektörde temel önceliğin net ihracatçı duruma gelmek olduğunu vurguladı.

''Makineler tıkır tıkır çalışacak ve inşallah 2023 yılında, tıkır tıkır 100 milyar dolar ihracat yapacağız. Bunu başarmak için sektörü AR-GE, teknoloji ve markalaşma konusunda daha fazla geliştirmeli, işletme ölçeklerini optimum seviyeye taşımalıyız'' diyen Ergün, şöyle devam etti:

''Bu belge, nereye varmak istediğimizi ve oraya hangi vasıtalarla ve ne zaman ulaşacağımızın detaylı bir analizini sunmaktadır. Belgenin hazırlanma süreci, kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarımızın bir arada çalışmasının güzel bir örneği olmuştur.

Makina Sektörü Strateji Belgesinde, 5 farklı hedef için 39 tane eylem belirledik. Birinci hedefimiz olan katma değeri ve marka değeri yüksek makine sanayine dönüşümü sağlayıcı hukuki düzenlemeleri ve yapısal tedbirleri hayata geçirmek için 12 tane eylem belirledik.

Bu kapsamda üreticilere sağlanan KDV iadesi uygulaması hızlandırılacaktır. Böylece özellikle makine sektöründe bürokrasiden dolayı yaşanan gecikmeleri önleyecek ve nakit akışını hızlandıracağız. Finansal kiralama işlemlerinin KDV karşısındaki durumu değerlendirilecek ve varsa aksayan yönlerin düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Mesela doğrudan yatırıma tabi makinelerin leasing işleminde yüzde 1 oranında KDV uygulanması, yatırımcılar için önemli bir kolaylık olacaktır. Yerli üretimi bulunan makinelerin 2. el ithalatı sınırlandırma uygulaması, AB tam üyeliğine kadar devam ettirilecektir, kamu alımlarında yerli makinelerin tercih edilmesini sağlayıcı düzenlemeler yapılacak ve takip edilecektir.

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin, ithalat kontrolleri dahil olmak üzere, etkinleştirilmesi ile belgeli üretim yapan firmalar korunacaktır. Makine ana sanayi?yan sanayi işbirlikleri geliştirilecektir.

Bu kapsamda, sektöre yönelik Ortak Satınalma Organizasyonu kurulacak ve sektör daha entegre bir yapıya kavuşacaktır. Zirai krediler konusunda bir çalışma yapılacak, 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya ayrılması için hurda bedeli ödenmesi konusunda mekanizma oluşturulacak.

Makine ihtisas OSB'leri kurulacak, kümelenme projeleri hazırlanacak ve desteklenecek. Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında yapılan çalışmalarla işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.''

FİNANSAL ÇÖZÜMLER...

İkinci hedefleri olan yurt içi ve yurt dışında sürdürülebilir büyümeyi ve ölçek ekonomisinin avantajlarını yakalamak amacıyla sektöre yönelik sağlıklı finansal çözümler sağlamak için de 5 hedef belirlediklerini ifade eden Ergün, ''Bu kapsamda, Eximbank tarafından yurt dışındaki müşterilere orta ve uzun vadeli ülke kredisi verilecek, orta vadeli ihracat sigortaları yaygınlaştırılacaktır.

Gelişen işletmeler piyasasının işlerliği sağlanacak, başvurular yaygınlaştırılacak, halka açılmanın faydaları anlatılacaktır. İşletmelerde kullanılan makine ve teçhizat, kredi kuruluşlarınca teminat olarak kabul edilecektir'' dedi.

Ergün, üçüncü hedefimiz olan sürdürülebilir, yetkinliğini kazanmış, yüksek performansa sahip, teknoloji odaklı, öğrenmeye ve değişime açık her düzeyde insan kaynağı sağlamak hedefi için ise 11 hedef belirlediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda, mesleki ve teknik eğitimi özendirici tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek, teknik eğitim okul ve kurumları oluşturulacak. Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarına güncel teknolojik donanım kazandırılacak.

MEB ile protokol hazırlayarak bölgesel ihtiyaçlara öncelik tanıyan eğitim ve ara yönetici yetiştirme programları oluşturulacak ve öğrencilerin işletmelerde staj imkanları geliştirilecek.

Makine sektörüne yönelik olarak meslek standartları hazırlanarak belgelendirme faaliyetlerine başlanılacak. Teknoloji eğitimlerine destek olan sanayiciler teşvik edilecek. Uygulamalı eğitim ve staj kapsamında üniversite eğitimi makro planı oluşturulacak.

Stajların sadece yaz tatilinde değil eğitim sürecinde de yapılmasını sağlayacağız. STK, üniversiteler ve sanayi işbirliği ile, makine teknoloji enstitüsü kurulacak. Makine ve otomasyon sektörüne yönelik komple bir eğitim programı tasarlanacak.''

Ergün, dördüncü hedefleri olan Türk makine sektörünün kalite, güven ve teknoloji unsurlarını ön plana çıkaran, yurt içinde ve dışında etkin bir tanıtım yapmak ve ihracatı arttırmak için 6 hedef belirlediklerini ifade etti.

Ergün, bu kapsamda da başta en çok makine ithalatı yapan ülkelerde olmak üzere, gelişen pazarlarda tanıtım yapmak, lobi ve finansal destek faaliyetleri sağlamak amacıyla ofisler açılacağını, Türk Makine Sektörü ile ilgili olarak firma bazında veri tabanı oluşturulacağını ve kullanıma açılacağını söyledi.

Ergün, TURQUM ve TSE Kalite Belgesi alan firmaların sayısının arttırılacağını, belgelerin tanıtımının yapılacağını ve belge sahibi firmalara ilave destekler sağlanacağını, dünyada marka olmuş makine ihtisas fuarlarına katılımın teşvik edileceğini ve bu fuarlarda Türk Makine Sanayi ile ilgili konferanslar düzenleneceğini anlattı.

Beşinci ana ve son hedef olan 'global düzeyde rekabet edebilen, katma değerleri yüksek ürünler üretebilmek için AR-GE ve inovasyon yapmak' başlığı altında ise 5 hedef bulunduğunu söyleyen Ergün, ''Bu kapsamda AR-GE destekleri tanıtılacak ve kolaylaştırılacak; KOBİ'ler için yeni AR-GE ve inovasyon destek mekanizmaları geliştirilecek.

Ortak AR-GE merkezleri ile AR-GE ve inovasyon teknoloji transfer merkezleri kurulacak. AR-GE ve inovasyonda geliştirilen ürünlere mevzuat ve belgelendirme konularında destek olunacak. AR-GE ve inovasyon sonucu ortaya çıkan teknolojinin ticarileşmesi konusunda destek sistemi oluşturulacak'' diye konuştu.

''AMACIMIZ ŞİRİN GÖRÜNMEK DEĞİL, FAYDALI OLMAK''

''Makine sektöründe hedef yüzde 100'dür, yani Cumhuriyetin 100. yılında 100 milyar dolar ihracat yapmaktır'' diyen Bakan Ergün, bunun ulaşılması zor ancak imkansız olmayan bir hedef olduğunu belirterek, strateji belgesinde yer alan eylemlerin Türkiye'nin üretim kalitesini artıracağını, üretimin ağırlıklı olarak yerli girdiyle yapılmasını sağlayacağını, ihracat potansiyelini artıracağını belirtti.

Seçime 1,5 ay kaldığını, seçim ortamında dahi uzun vadeli planlar hazırladıklarını, gerçekçi ve rasyonel eylemler oluşturduklarını anlatan Ergün, ''Çünkü bizim amacımız şirin görünmek değil, bizim amacımız faydalı olmak'' değerlendirmesinde bulundu.

Belge ve eylem planının başarıya ulaşması için ellerinden gelen her türlü çabayı göstereceklerini, kamu ve reel sektör işbirliği sağlandığı zaman, aşamayacakları hiç bir engel bulunmadığını dile getiren Ergün, ''Bu nedenle, sizleri, bizimle el ele vermeye, marka değeri ve katma değeri bir arada yükselecek bir sektör oluşturmaya davet ediyorum. Sektör temsilcilerinden, bizlere belgenin hazırlık aşamasında olduğu gibi, uygulama, izleme ve değerlendirme döneminde de destek olmalarını bekliyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber