'Netbook' yerini 'tablet'e bıraktı, Windows eksi yazdı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar endüstrisi keskin dönüş yapıyor, buna ayak uyduramayan firmalar pazarda eksi yazıyor. iPad'le tablet PC'deki çıkışa adeta kayıtsız kalan yazılım devi Microsoft, ana iş kolu Windows cephesinde sıkıntı yaşıyor

Şükrü Andaç - Dijital Dükkan

Teknoloji dünyasında yeni girdiği iş alanlarında üst üste istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalan yazılım devi Microsoft, 2011'in ilk çeyreğinde kârını artırdı. Bu artışta şirketin ofis yazılımlarını içine alan ?Office' adlı program seti ile ?Xbox' oyun konsolunda yaşanan satışlar etkili oldu. Herhangi bir alet kullanmadan oyun sistemini yönetmeyi sağlayan Kinect adlı ürün XBox tarafındaki çıkışı sürükledi.

Microsoft'un geleneksel iş kolu olan işletim sistemi Windows da beklenen rakamlar çıkmadı. İlk çeyrek sonuçlarına göre, geçen yılla karşılaştırıldığında Windows 7 satışlarında yüzde 4'lük bir gerileme yaşandı. Microsoft'un ilk çeyrek kârındaki artış rakamı ise yüzde 31'e işaret ediyor.

Ballmer çıkış yolu arıyor

Analistler Windows'ta yaşanan düşüşün Microsoft'un geleceği açısından olumsuz senaryoları da beraberinde getirebileceğini ifade ediyor. Microsoft yaşanan düşüşte geçen yılın yıldızı ?netbook' kategorisindeki satışların yüzde 40 düşmesinin etkili olduğunu ifade ediyor. Basit özelliklere sahip, küçük boyutlu, daha az enerji harcayan ve üst seviyede teknoloji barındırmayan netbook kategorisi laptop'lar 2009 ve 2010 yılında büyük çıkış yapmıştı. 2010'un ikinci yarısından itibaren bilgisayar dünyasında ivme tablet tarafına dönmüş görünüyor.

Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, gerek tablet gerekse diğer alanlarda firmalarla (HP, Nokia) yapılan işbirliğiyle çıkış yakalayacaklarını ifade ediyor.

Apple iPad'le birlikte tablet PC satışlarının zirve yapması, üreticilerin bu alana yüklenmesi, Windows'un bu işte geride kalmasının önümüzdeki dönemde Microsoft'u daha da sıkıştıracağı belirtiliyor. Microsoft'un 350 milyon Windows 7 lisansı sattığı tablette pazarın yeni oyuncusu Apple tek başına 19 milyon iPad sattı.

Tablet PC fiyatları 500 dolardan başlarken, netbook 100-150 dolar fiyat etiketlerini taşıyor. Bu da tablet modellerinin daha fazla kâr ve geliri beraberinde getirdiği anlamına geliyor. Bu yüzden netbook serilerinden hızla tablet modellere geçiş yapılıyor. Tablet satışlarının 35 - 50 milyon bandında bir aralıkta yılı kapatacağı öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber