Kenan Evren'in yargılanmasını istedi, meslekten atıldı

Haber Giriş : 12 Nisan 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e açtığı dava sonucu hapse mahkûm olan ve cezası ertelendikten sonra emekliye sevk edilen savcı Sacit Kayasu'nun avukatlık yapma hakkı da elinden alındı.

Altı yıl önce Adana Cumhuriyet Savcısı olduğu dönemde "12 Eylül darbesi" nedeniyle 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında dava açan Sacit Kayasu'nun başına gelmeyen kalmadı. 1999 yılında açtığı bu dava nedeniyle yargılanıp hapse mahkûm olan ve cezası ertelendikten sonra emekliye sevk edilen Kayasu'nun, avukatlık hakkı da elinden alındı.

Meslekten ihraç edilen Kayasu, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "Bütün yasal haklarımı elimden aldılar. Şu anda hiçbir iş yapamıyorum. Bir köşede pinekliyorum" dedi. Evren'in Sabah Gazetesi'nde yayımlanan röportajındaki itirafların kendisini haklı çıkardığını kaydeden Kayasu, "Bu ülkede darbe yapanların er geç yargılanıp cezalandırılacaklarına inanıyorum" diye konuştu.

Kayasu, Evren hakkında dava açmaktaki amacının "Türkiye'de darbe yapmanın suç sayılıp sayılmadığının yargı kararı ile tespit edilmesi" olduğunu bildirdi. Bunun tespit edilmesine izin verilmediğini belirten Kayasu, şunları söyledi:

"Bir cumhuriyet savcısı olarak hazırladığım iddianame, yasalara aykırı bir şekilde işleme dahi konulmadı. Bugün mevcut Türk Ceza Kanunu'na göre darbe yapmak suç sayılıyor. Kanunlarımızda mevcut olan bir suçun cezalandırılmasını istememe izin vermediler."

"Ağır bedel ödedim"

Kayasu, Evren hakkında açtığı davanın bedelini çok ağır şekilde ödediğini ve halen de ödemeye devam ettiğini anlatırken, 5 yıl önceki düşüncelerinde bir değişme olmadığını vurguladı. Davayı 6 yıl önce açtığını hatırlatan Kayasu, o tarihten beri başına gelmeyen kalmadığını anlattı. Kayasu, uğradığı haksızlıklar nedeniyle AİHM'ye başvurmak zorunda kaldığını belirterek, "Şimdi hakkımı AİHM'de arıyorum" dedi. Kayasu, "Bu ülkede banka hortumlayanlar, banka soyanlar, en ağır suçları işleyip defalarca hapse girip çıkanlar avukatlık yapıyorlar, ben yapamıyorum" dedi.

"Başbakan benimle ilgilensin"

Avukatlık hakkının da elinden alındığını bildiren Kayasu, Evren'e açtığı dava konusunda kamuoyunda yalnız bırakıldığını ileri sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgilenmesini istedi. Kayasu, "Çünkü o da zamanında benim gibi çok büyük haksızlıklara uğradı" dedi. Kayasu, İzmir Ödemiş Cumhuriyet Savcısı iken nöbetçi olduğu bir sırada, bulunan bir ceset için "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ait olduğunu açıklayarak adını ilk kez kamuoyuna duyurdu. Adana'da Cumhuriyet Savcılığı yaptığı sırada Evren'i dava ederek bir ilke imza atan Kayasu, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından hakkında soruşturma açtırıldı. "Görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle açığa alınan Kayasu, daha sonra emekli edildi ve ardından avukatlık hakkı elinden alındı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber