Altının yüksek fiyatından hem vatandaş hem kuyumcu şikayetçi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2011 18:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ons fiyatının artması sebebiyle vatandaşın altın alamaması kuyumcuları olumsuz etkiliyor. İş yapamaz hale gelen kuyumcular, eski günlerini arıyor.

Edremitli kuyumcu Nabi Gündüz, altının ons'unun 2004-2005'lere kadar, hep 300-400 dolar arasında gezdiğini ifade ederek, "Arkasından dünyadaki gelişen bu sıkıntılar savaş mantığı, Irak'ın ilk işgali ile başladı, ondan sonra ikinci işgal ve 1981 yılında da altının onsu tavan yapmıştı. Ama son üç dört yıldır birden bin 500'lü rakamları gördü. Altının onsu şu anda bin 540'larda geziyor. Yani neden oluyor bu? Altının fiyatı 5 kat arttı demek. Normalde her şeyin değeri yerinde dururken altın, hızla arttı. Bu da esnafın durumunu güçleştiriyor. Memurun aldığı ücret aynı dururken altına gelen büyük zamlar altına olan ilgiyi azalttı. Geçen sene 10 gram altın alan bir kişi bu sene ancak 3 gram alabiliyor. Ne oluyor satış iki dakikada durdu. Hal böyle olunca vatandaş altın alamadığı için, esnaf da satamadığı için her iki taraf da mağdur oluyor.? dedi.

Gündüz, çeyrek altının 125 TL'lik fiyatı ile tarihi rekorunu yazdığını belirterek, ?Türkiye'de çeyrek altın şu an en üst seviyede. O kadar yüksek seviyede, ilk defa bu kadar üst bir rakamı gördü çeyrek altın. Çeyrek altın, altın çağını yaşarken vatandaş takı olarak alamaz hale geldi. Bunun üzerine gram altınlar ve bunun yanı sıra teneke altın olarak tabir edilen çeyrek altın taklidi 8-14 ayar çeyrek altın görüntüsündeki altınlar çıktı. Vatandaş, bir yakınının düğününe veya özel gününe giderken onu kandırmak zorunda kalıyor. Çeyrek altın takıyormuş havasıyla teneke altın takıyor.? şeklinde konuştu.

Edremitli kuyumcu Gündüz, altın sektörünün geneline bakıldığında 15 sene öncesine bakıldığında altın sektöründe dünyada adı geçmeyen bir ülke olan Türkiye'nin, şimdi İtaya ile yarıştığını söyledi. Gündüz, "Ya birinciyiz, ya ikinci oluyoruz. O kadar yol kat etti ülkemizde altın sektörü, çok ilerledi ama dünya üzerinde altının çok değer kazanması altın sektöründen hareketle para kazanan ilgili esnafların kazancını azalttı." diye konuştu.

Edremit'te kayıtlı olarak bulunan 44 kuyumcu sayısının şu anda 32 veya 33'e indiğini ifade eden Gündüz, şöyle dedi: "Çok kapatan oldu. Ama kapatanların kimileri başka nedenlerle kapattı, kimileri iş yapamaz hale geldiği için, Türkiye geneline bakarsak kapatan kuyumcu esnafı sayısı bir hayli fazla. Anormal derecede fazla kapanan var. İstanbul Altın Borsası'nın, Kuyumcular Odası'nın verilerine göre yüzde 30-32 arasında kuyumcu sektöründen ayrılan esnaf var. Bu kapatmalar batmaktan dolayı değil, başka bir durum daha var burada. Nedir bu? Altın çok para ettiği için kimi esnaf bu parayla, bu kadar sermaye ile neden ben bu işi yapayım? Bu çıkışın bir de inişi olacak diyerek, altının tarihi rekorlar kırdığı en üst seviyeye ulaştığı bir dönemde sektörden çıkıyor. Paraya çeviriyor. Kapanışların bazı nedenleri de bundan kaynaklanıyor. Bazı kapanışlar iş yapamamaktan, bazı kapanışlar ise altının çok değer kazanmasını fırsat bilmekten kaynaklanıyor.?

Nabi Gündüz altın alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: ?Gram altın olarak satılanlardan külçe altınlar var. Bunların gramlığı var, 5 gramlığı, 10, 50, 100 gramlığı, kilogramlığı var. En zararsız olan altın külçe altını. Vatandaş işlenmemiş altın alırsa satarken de zarar etmez. Bunun haricinde piyasada çok rahat bulabileceği mamul Cumhuriyet Ata dediğimiz kulpsuz altınlardır. Yatırım için en mantıklı olanı külçe altını, arkasından da Cumhuriyet altını geliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber