Tapu kadastroda hem personel, hem vatandaş şikâyetçi.

Haber Giriş : 14 Nisan 2005 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışanların % 60.1'i siyasi baskının yüksek olduğunu, vatandaşların % 14.9'u da rüşvet verilmezse işlerin zorlaştırıldığı görüşü

KAMU yönetiminde bürokrasinin azaltılması ve etkinliğin artırılması için çalışmalar sürerken, tapu ve kadastro hizmetlerinde düşündüren tablolar ortaya çıktı.

Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre, çalışanlardan yüzde 60.1'i ?tapu ve kadastro hizmetlerinde siyasi tavassut ve baskı derecesinin yüksek olduğunu? iddia etti.

Ankete katılan vatandaşlardan yüzde 14.9'unun ?Tapu sicil ve kadastro müdürlüklerinde işim düştüğünde bahşiş veya rüşvet vermediğim takdirde işler zorlaştırılıyor? görüşü ise dikkat çekti.

Bürokrasideki hız

Kurum tarafından kitaplaştırılan ?Tapu ve Kadastro Hizmetlerinde Etkinlik? adlı çalışma çerçevesinde 225 çalışan ve 135 vatandaşa yürütülen faaliyetlerle ilgili sorular yöneltildi. Personelin yarıdan fazlası müdür ve müdür yardımcısı seviyesindeki isimlerden oluşurken, verilen cevaplar oldukça ilginçti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personelinin yüzde 87.4'ü bürokrasinin hızlı çalışmasını sağlamak için merkezin onayını gerektirmeyen işlerde yetki devrinin sağlanmasının faydalı olacağını savundu. Yüzde 80.1'lik grup da ?Tapu tescil işlemlerinde emlakçıların iş takibi yapmasından büyük rahatsızlık duymaktayım? dedi.

Personelin kendisi de tapu ve kadast-ro işlerinde bürokrasinin fazlalığından yakındı.

?Satış, devir, ipotek gibi işlemleri yerine getirirken yapılan bürokratik işlemlerin fazla olduğunu düşünüyorum? ifadesine yüzde 43.3'lük kesim tamamen katıldığını, yüzde 30.9'luk grup ise katıldığını belirtti. Böylece ifadeyi paylaşanların oranı yüzde 74.2'yi buldu. Geri kalan kesim ise bürokratik işlemlerin fazla olmadı-ğını savundu.

Personelin şikâyeti

Ankette yöneltilen sorulardan biri de siyasi baskılar konusundaydı.

Yüzde 60.1'lik grup ?Tapu ve kadastro hizmetlerinde siyasi tavassut ve baskı derecesi yüksektir? ifadesine katıldığını bildirdi.

Personelin yüzde 42.6'sı, bağlı olduğu birimde çalışanların mevzuat ve teknik bilgi açısından yeterli olduğunu öne sürerken, yüzde 57.4'lük kesim bu görüşe katılmadığını söyledi.

Bazı konularda personelin vatandaştan bile daha fazla şikâyetçi olması da dikkat çekti. Ankete katılan vatandaşlardan yüzde 59.5'i bürokratik işlemlerin fazla olduğunu bildirdi.

Emlakçıların iş takibi yapmasından duyulan rahatsızlığı yine büyük bir kesim dile getirdi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber