Kabine reformu yürürlükte... Yardımlara 'tek çatı' geldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Haziran 2011 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11 ayrı kararneme ile yürürlüğe giren kabine reformuna ?sosyal devlet' damgasını vurdu. Düzenleme kapsamında yoksula yapılan yardımlar için müdürlük, şehit yakınları için de bir başkanlık kurulacak.

Hüseyin Özay

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kabine reformu, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Toplam 11 kararnameden oluşan kabine reformuna, ?kalkınma' ve ?sosyal devlet' ilkesi damgasını vurdu. Kararnamelerde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bünyesinde, yoksul kesime yardımlar için ayrı bir genelge ile müdürlük, şehit yakınları ve gaziler için de bir başkanlık kurulması öngörüldü. 12 Haziran seçimleri öncesinde en çok tartışma konusu olan yoksul ailelere yardımlara neşter vuruluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin kararnameye göre, bakanlık bünyesinde, aile, çocuk, kadın, özürlü ve sosyal yardımlar olmak üzere beş genel müdürlük bulunacak. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, halen yaklaşık 14 kurum tarafından yürütülen yardım faaliyetlerinin merkezi olacak. Genel müdürlük, yoksullar için bir veri tabanı oluşturacak. Bu veri tabanında tüm yoksulların bilgileri tutulacak. Bu yöntemle mükerrer yardımlar engellenirken, yoksullara daha fazla yardım yapılması sağlanacak. Yine bakanlık bünyesinde, şehit yakınları ve gaziler için bir daire başkanlığı oluşturulacak. Söz konusu başkanlık, şehit yakınlarına yapılacak yardımları ve hizmetleri yürütecek. Yayınlanan kararnamelerde, Başbakan yardımcılarının sayıları ve görevleri de belirlendi. Buna göre, Başbakan, bakanlar arasından beş başbakan yardımcısı atayabilecek. Başbakan Erdoğan, 4 Başbakan yardımcısı atanacağını açıklamıştı. Bu durum, bir Başbakan yardımcılığı koltuğunun boş tutulacağı şeklinde yorumlandı.

Memur adayına 35 yaş müjdesi

Başbakan, isterse beş yardımcı atayabilecek. Kararnamelerde, bakan yardımcılığının atama ve usullerine ilişkin hükümler de yer aldı. Buna göre, bakan yardımcılığı sistemi, seçimlerin ardından oluşturulacak yeni kabine ile başlayacak. Atanacak bakan yardımcıları, bir sonraki hükümet dönemine kadar görev yapacaklar. Ancak hükümet isterse, bakan yardımcılarını görevden alabilecek.

Memur adaylarının merakla beklediği yaş sınırının 35'e çıkarılmasına yönelik düzenleme de kararnamelerde yer aldı. Buna göre, memur adayları 35 yaşına kadar sınavlara başvurabilecek. Ancak kararname yürürlüğe girmeden önce yapılan sınav duyurularında bu kriter uygulanmayacak. Düzenleme bu tarihten sonra yapılan tüm memur alımı sınavlarında geçerli olacak.

Kabine reformu, bazı kamu kurumlarının isimlerinin tarihe karışmasına yol açıyor. Kararnamelerde yapılan düzenlemelerle, Devlet Planlama Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı gibi isimler artık kullanılmayacak. Bu kurumlarda görev yapan personel ise yeni oluşturulacak bakanlıklarda görev alacak.

DAĞILIM BELLİ OLDU

Yıllık programlar Kalkınma'nın

- Ekonomi Bakanlığı: İhracat, ithalat, anlaşmalar, AB, teşvik, serbest bölgeler genel müdürlükleri.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Gümrükler, gümrük muhafaza, iç ticaret, risk yönetimi, tüketici, esnaf, kooperatifçilik genel müdürlükleri.

- Kalkınma Bakanlığı: Yıllık programlar, ekonomik modeller, iktisadi sektörler, sosyal sektörler, bölgesel gelişme, dış ekonomi, yatırım genel müdürlükleri.

- Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı: Aile, çocuk, kadın, özürlü, sosyal yardımlar genel müdürlüğü. Şehit yakınları ve gaziler daire başkanlığı.

- Çevre orman ve Şehircilik Bakanlığı: İmar, çevre, çevre etki, yapı işleri, doğa koruma, mesleki hizmetler ve coğrafi bilgi genel müdürlükleri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber