YSK, taşan mührü doğru olarak saydırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2011 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mühür sıkıntısı

Sandık başına giden seçmenler ?kaşeli mühür' sürpriziyle karşılaştı. İlk kez kullanılan mühür seçmene zor anlar yaşattı. YSK'dan gelen açıklama ise seçmeni rahatlattı: Mühür taşsa da oy doğru sayılacak

Oy kullanma işlemleri sırasında vatandaşları en çok kaygılandıran ?evet' mührünün partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanın dışına taşması oldu. Ancak mühür, iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olsa da geçerli sayılacak.

Genel seçimler için sandık başına giden seçmenler, kaşeli mühür sürpriziyle karşılaştı. İlk kez kullanılan üstten basmalı kaşeli mühür birçok seçmene zor anlar yaşattı. Oy pusulasında siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlara ?evet? mührünü basmakta zorlanan seçmenler sandık görevlilerinden yardım istedi. Sandık görevlileri, kaşenin üzerinde yazan ?evet? yazısından hareketle mührün ters tarafı ile oy kullanmaya çalışanların olduğunu söyledi.

Görevliler, seçmenlerin en çok evet mührünü yuvarlağın dışına taşırmaktan ve oy pusulasını zarfa sığdıramamaktan yakındıklarını söyledi. Seçmeni kaygılandıran diğer hususlar ise, pusulanın katlanması sırasında mührün bulaşması, aynı alana birden çok ?evet? mührünün basılması ve pusulanın oy kullanma işlemi sırasında yıpranması oldu. Ancak tüm bu haller bile oyların geçerli sayılmasının önünde herhangi bir engel oluşturmadı.

ÇİZGİ DE SAYILACAK

Yüksek Seçim Kurulu'nun genelgesine göre, bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan ?evet? mührünün taşması oyun geçerliliğini engellemiyor. Hatta taşma iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye kadar ulaşsa da oy geçersiz sayılmayacak. Bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına birden çok ?evet? mührünün basılması da oyu geçersiz kılmıyor.

Pusula hangi durumda geçerli?

Oy pusulalarının geçerli olduğu diğer haller de şöyle:

n Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması.

n Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.

n Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.

n Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle ?evet? mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.

Oy pusulalarının geçerli olduğu diğer haller de şöyle:

- Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması.

- Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.

- Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.

- Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle ?evet? mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber