Diyanet İşleri Başkanı Prof. Görmez: Hac başvuruları 5 yılda patladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2011 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011 yılı hac kuraları Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda törenle çekildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, hac kuralarının çekimi töreninde Türkiye'de son 5 yılda hac için müracaat edenlerin sayısının, Cumhuriyet tarihi boyunca gidenlerden fazla olduğunu açıkladı.Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapılan 2011 yılı hac kura çekimi, Nevşehir Müftülüğü'nde kurulan dev ekranda canlı izlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'ndan Türksat uydu yayını aracılığı ile hacca gidecek olan adaylara yönelik kura çekimi, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonundan canlı yayınladı.

Nevşehirli hacı adayları kura çekimini, Ticaret Borsası Salonunda kurulan dev ekranda uydudan naklen yayınla izledi. Salonda bulunan hacı adayları ve yakınları ile müftülük personeli, kura çekimi öncesi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in konuşmasını dinledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hac kayıtlarında vatandaşların müftülük önlerinde kuyruk beklememesi için yeni bir kolaylık getirdiklerini belirterek, "Artık vatandaşlarımız evindeki bilgisayar başında tuşlara basarak, hac başvurusu için müracaat yapabilecek." dedi. Görmez, Suudi Arabistan devleti tarafından Türkiye'ye, her yıl 74 bin insanın hacca gitmesi için kota verildiğini belirterek, bazen bu rakamı 100 binlere çıkardıklarını ifade etti.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yeni bir düzenleme yaptıklarını anlatarak şöyle konuştu: "Öncellikle her sene müracaat edip, sıra gelmediğinde gözyaşı dökenlere şunu ifade ediyoruz. Hac kurası en iyi nasıl yapılır baktık. Defalarca masaya yatırdık. Başka ülkelerin sistemlerini araştırdık. İran, Malezya nasıl yapıyor diye baktık. Sonuçta en iyi kura sisteminin Türkiye'de uygulandığını gördük. Bize kuralar konusunda çeşitli öneriler geliyor. Mesela ilk kez müracaat etmişse sıraya onu koyun diye talepler var. Eğer talep edildiği gibi ilk müracaatın sıraya konulduğunu dikkate alırsak, o kişiye 15 yıl sonra sıra gelebilir. Bu sistemi uygularsak Türkiye'den kimseyi hacca götüremeyiz."

Görmez, hacı adaylarına seslenerek, ismi kurada ister çıksın ister çıkmasın yüreklerinde Allah aşkı ve sevgisinin eksik olmaması temennisinde bulundu. Daha sonra hac ibadetini ifa etmek için, kayıt yenileyen ve ön kayıt yaptıran vatandaşların kuraları bilgisayar ortamında çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber