Vergi denetiminde 'birleşme' rahatsız etti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Haziran 2011 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığının bu çalışması rahatsızlık yarattı

MALİYE Bakanlığı, vergi denetim elemanlarını ?Vergi Denetim Kurulu? adı altında toplamayı planlıyor. Yeni yapılanmada 3'lü ve 4'lü birleşme alternatifleri üzerinde duruluyor. Ancak bu çalışma rahatsızlık yarattı. Merkezi denetim birimleri, merkezi denetim elemanlarının merkezde bırakılmasını, vergi denetmenlerinin ise taşra ayağını oluşturmasını istiyor.

Maliye Bakanlığı vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanmasına dönük çalışmalar sürüyor. Merkezi denetim birimleri, vergi denetmenlerinin de içinde yer aldığı 4'lü yapılanmaya karşı çıkıyor. Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı'nda seçim öncesi başlayan ve yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan vergi denetim birimlerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarında, vergi denetim elemanlarının ?Vergi Denetim Kurulu? adı altında örgütlenmesi planlanıyor. Kurulun, halen Maliye Bakanı'na bağlı Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı ve vergi denetmenlerini bir çatı altında toplaması düşünülüyor. Yeni yapılanmada da, 3'lü ve 4'lü birleşme alternatifleri üzerinde duruluyor. İlk alternatifte, Vergi Denetim Kurulu'nda, merkez ve taşra ayağı şeklinde ikili örgütlenme öngörülüyor. Merkezde, hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörleri birleşiyor. Bu 3 birim vergi müfettişi adını alarak, merkezi denetim birimini oluşturuyor. Kurulun taşra ayağını vergi denetmenleri meydana getiriyor. İkinci alternatifte hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri 4'lü birleşmeye gidiyor. Burada merkezi denetim elemanları ile vergi denetmenleri ayrımı tümüyle son buluyor.

Kurul, kime bağlanacak?

Çalışmalarda, Vergi Denetim Kurulu'nun Maliye Bakanlığı mı, yoksa Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde mi kalacağı konusu da henüz netleşmedi. Merkezi denetim birimleri, kurulun Maliye Bakanlığı'na bağlı bir birim olarak faaliyet göstermesini isterken, Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi denetimleri açısından Başkanlığa bağlı bir birime ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Maliye Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı'nda yeniden yapılandırmaya dönük huzursuzluk yaşanıyor. Birimler, mevcut durumun devamı yönünde tavır takınırken, tek çatılı yapılanma halinde vergi denetmenleriyle birleşme olmamasını istiyor. Merkezi denetim birimleri, ?Vergi Denetim Kurulu'nda merkez ve taşra ayağı ayrı olmalı. Merkezi denetim elemanları merkezde bırakılmalı, vergi denetmenleri de taşra ayağını oluşturmalı? görüşünü savunuyor. Maliye Bakanlığı bünyesinde 170 dolayında maliye müfettişi ve 330 hesap uzmanı görev yapıyor. Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı'ndaki denetim elemanı sayısı 360, vergi denetmeni ve yardımcısı sayısı da 4 bin olarak belirleniyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber