Anayasa startı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Haziran 2011 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim sonuçlarının kritik edildiği AK Parti MKYK'da yeni yol haritasını değerlendiren Erdoğan, kurmaylarına anayasa hazırlığı için muhalefet partileri ile yapılacak görüşmeleri bizzat kendisinin yürüteceğini söyledi

AK Parti, 12 Haziran seçimlerinde aldığı yüzde 49.9'luk oy oranını masaya yatırdığı Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) yeni yol haritasını da değerlendirdi. Yeni anayasa sürecinin ele alındığı toplantıda, "Bir komisyon kuralım; sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelere başlasın" görüşü dile getirildi. Toplantıya başkanlık eden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ise "Çalışmaları yakında başlatacağız. STK'larla da siyasi partilerle de görüşeceğiz. Ben de bizzat görüşmeler yapacağım" dediği öğrenildi. Hükümet kurma süreciyle ilgili olarak da MKYK'dan MYK'ya yetki devri içeren karar çıkarıldı. MYK'nın bu konuda yetkiyi Erdoğan'a veren bir karar çıkarması bekleniyor.

IĞDIR SİTEMİ

Seçim sonuçları ile ilgili ilk değerlendirmelerin yapıldığı önceki günkü AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) Başbakan Erdoğan'ın AK Parti'nin Iğdır'dan milletvekili çıkaramamasına üzüldüğü öğrenildi. Erdoğan'ın, "Hakkari'deki durum neyse ama Iğdır'da milletvekili çıkaramadık. Neden böyle oldu?" diye sorduğu kaydedildi. Kurmaylarının, Iğdır'daki Azeri-Kürt nüfus dengesine atıfta bulunarak, MHP'nin adayı Sinan Ogan'ın Azeri kökenli olduğunu vurguladıkları öğrenildi. Erdoğan dün de AK Parti'nin en geniş organı MKYK'yı topladı. Seçim ve yeni anayasa konusunun ele alındığı toplantı sonrasında açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten geldi. Toplantıda seçim sonuçlarının detaylı şekilde ele alındığını anlatan Çelik, diğer görüşme konuları için şöyle dedi: "AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi 2012 sonbaharında yapılacaktır. Onunla ilgili hazırlıklar bugün itibariyle başlatılmıştır. Belde ve ilçe kongrelerimizin yapılması gerekiyor. Her türlü yetki MKYK'dan, MYK'ya devredilmiştir."

YENİ ANAYASA

Hüseyin Çelik, hazırlanacak yeni anayasanın da bir partinin değil 74 milyon insanın anayasası olacağını söyledi. AK Parti olarak bu konuda kesinlikle muhalefetin kapısını çalacaklarını belirten Çelik, "Meclisin yeniden açılması 1 Ekim'i bulur. Bu arada bütün siyasi partiler ümit ediyoruz ki hazırlıklarını yaparlar. TBMM son baharda açıldığı zaman herkes ne tür iddiası ve tezi varsa getirir masaya yatırır. İyi niyet olduktan sonra çok ciddi bir mesafe kat edilir" dedi. Çelik, seçimi konusunda belirsizlik yaşanan 27 yaşındaki AK Parti İstanbul milletvekili adayı Bilal Macit'in seçildiğini de açıkladı. "AK Parti'nin milletvekili sayısı 325'e düşmedi. 326'da kaldı" diyen Çelik Macit'in kendisiyle ilgili yaptığı bir espriyi de şöyle aktardı: "Böyle gidip gidip geldiği için. 'Ben en genç milletvekiliydim. Bu kararsızlık sürecinde bir gecede en yaşlı oldum' dedi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber