Gürüz'e tazminat cezası

Haber Giriş : 16 Nisan 2005 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Zafer Üskül, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve eski Mersin Üniversitesi rektörü Vural Ülkü aleyhinde açtığı tazminat davasını kazandı. Gürüz ve Ülkü, toplam 25 milyar lira tazminata mahkûm edildi.

Prof. Zafer Üskül, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ve Mersin Üniversitesi eski Rektörü Prof. Vural Ülkü aleyhinde açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, Gürüz ve Ülkü'nün, Prof. Üskül'e toplam 25 milyar lira tazminat ödemesine karar verdi. 1997 yılında atamalara müdahale ettiği gerekçesiyle YÖK'ü protesto eden Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri hakkında verilen olumsuz siciller yargıdan birer birer dönüyor.

Üniversite Senatosu 17 Eylül'de yayınladığı bildiride, "Asıl görevi üniversitelerin gelişimini sağlamak ilkesi olan YÖK'ün üniversite yönetimlerine müdahale ettiği, bu nedenle de özgür bilim kurumlarının önünü" tıkadığı yönündeki açıklaması dönemin YÖK Başkanı Gürüz'ün tepkisini çekmişti.

Vural Ülkü ile olayı canlı yayında tartışan Gürüz, "Açtırmayın bana dosyaları. Siz insan mısınız? Siz ne biçim yöneticisiniz. Bir dakika bile o görevde kalamazsınız. Devlet hesabınızı görecek. Siz kim oluyorsunuz ki laikliği savunacaksınız. Atatürkçülük, laiklik, demokratlık size mi kalmış" demiş ve bazı öğretim üyelerinin görevden alınmasını istemişti. Bu gelişmelerin ardından Mersin Üniversitesi'nde Anayasa Hukuku Profesörü olan Üskül'ün sicili iki puan eksiltilmişti.

Olumsuz sicile iptal

Zafer Üskül 1999 yılında üst üste iki olumsuz sicil verilmesi üzerine yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için Adana 2. İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen olumsuz sicilin objektif ölçülere uymadığı gerekçesiyle önce yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ardından da söz konusu işlemin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Olumsuz sicil raporlarının, Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği'ne aykırı olarak YÖK'e 10 ile 26 ay geç ulaştırıldığı ortaya çıkmıştı. Zafer Üskül, sicil raporlarını zamanında doldurmadığı ve sicilleri YÖK'e zamanında ulaştırmayan rektörler hakkında idari soruşturma açmadığı için suç işlediği gerekçesiyle Kemal Gürüz'e tazminat davası açtı.

Gürüz'e icra takibi

Zafer Üskül'ün, Kemal Gürüz ve eski rektör Vural Ülkü aleyhinde açtığı 10'ar milyarlık manevi tazminat davası Mersin Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 16. 12. 2004 tarihindesonuçlandırıldı. Mahkeme, Gürüz ve Ülkü'yü yasal faizleriyle birlikte toplam 25 milyar tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme kararının ardından Üskül, Gürüz ve Ülkü aleyhine icra takibi başlattı. Haciz tehlikesiyle yüzyüze gelen Gürüz ve Ülkü Mersin icra dairesine 12'şer buçuk milyar yatırdıktan sonra kararı temyiz ettiler.

Üskül: Bölücükle suçlandım!

Prof. Dr. Zafer Üskül Gürüz'ün düşmanlık ve kin duygusu ile iki yıl üst üste sicilini bozduğuna dikkat çekerek, "Ben o güne kadar hiç bir soruşturma geçirmedim. Üstelik ben emekli olduktan sonra Vural Ülkü'den inceleme raporu alan Gürüz, sicilimi bozdu. Hakkımdaki suçlamalar irticadan, bölücülüğe kadar uzanıyordu. Bu yüzden hem Gürüz, hem de Ülkü aleyhine dava açtım. Yaptıkları yanlarına kalmadığı için yargıya teşekür ediyorum. Bu dava görevde olanların kulağına küpe olsun" dedi.

Vural Ülkü ise yaptığı açıklamada, Zafer Üskül'ün kendi isteği ile üniversiteden ayrıldığını belirterek, "Bu dava konusu 7 senelik bir hadise. Üskül bana ve Gürüz'e karşı tazminat davası açtı. Devlet her yıl üniversitedeki görevliler hakkında sicil ister. Ben de o dönemde sicili verdim, Üskül'e karşı herhangi bir şahsi kinim yok. Fakat benim üzüldüğüm, Kemal Gürüz'e karşı delikanlıca savunduğum şahısların şimdi beni mahkemeye vermeleri" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber