Taşeron firma işçileri, bu şekilde mi işçi yapılacak?

Bilindiği üzere işçi alımları İŞKUR tarafından yürütülmektedir. Ancak işçi alımlarında kişiyi tarif eden şartlar ilanlarda yer almaktadır. Örneğin TCDD'nin "Özürlü Demiryolu Hattı Bakım Onarımcısı" alım ilanında "Raylı Sistemler , Yol Bakım Onarım İşleri, Raylı Sistemler Araçları Bakım Onarım işlerinde en az 2 ay çalıştığını belgeleyen" şartı bulunmaktadır. Böyle bir şart herkesin başvuru yapmasını sınırlamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Haziran 2011 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü geçtiğimiz hafta özürlü işçi alım ilanı yayımladı.

İstanbul, Tokat, Kayseri, Çankırı, Kırıkkale, Eskişehir, Malatya, Niğde, Kütahya, Afyonkarahisar, Sivas TCDD'ye özürlü demiryolu bakım onarımcısı alınmak üzere ilana çıkıldı.

Ancak tüm ilanlarda "Raylı Sistemler, Yol Bakım Onarım İşleri, Raylı Sistemler Araçları Bakım Onarım işlerinde en az 2 ay çalıştığını belgeleyen" şartı bulunmaktadır.

İşçi alım yönetmeliğinin 6. maddesinin birinci fıkrasında

"Kamu kurum ve kuruluşları işçi ihtiyaçlarını, iş kolu, meslek pozisyonu, öğrenim, iş tecrübesi, ücret, sosyal yardımlar gibi ayrıntılarla yazılı veya elektronik ortamda işçinin çalıştırılacağı işyerinin bulunduğu yerdeki Kurum il veya şube müdürlüğünden talep etmek ve 8 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere Kurum il veya şube müdürlüğü tarafından gönderilenler arasından karşılamak zorundadır."

hükmü

7. maddesinin 1/d bendinde ise

"İşçinin istihdam edileceği meslek ile işçide aranan şartlar ve istenen belgeler arasında tutarlılık bulunması,"

hükmü yer almaktadır.

Yönetmeliğe göre bir iş tecrübesi aranabilir. Ancak bu tecrübe ile kurumun aramış olduğu tecrübe arasında bir kamu yararı bulunuyor mu, bulunmuyor mu, bu konuda net bir şey söylemek değildir. Başka bir açıdan olaya yaklaşıldığında, yönetmelik kuruma bu yönde bir şart arama izni verdiği de söylenebilir.

Bu konuda en doğru karar, ancak dava açılması halinde, yargı organınca verilebilecektir.

Fakat, bugün itibariyle bu ilan, bir anlamda taşeron olarak çalışan işçilere öncelik vermektedir ve kurumların taşeron firma işçilerini Devletin resmi kadrolu işçi kadrosuna atamasına imkan tanımaktadır. Yönetmelik bağlamında yapılan uygulama doğru olsa dahi, vasıfsız bir işte, tecrübe ile ayrım yapmak doğru ve adil değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber