Yurtdışından internet yoluyla kozmetik ürün getirmek yasaklandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Haziran 2011 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yurtdışından internet yoluyla yapılan kozmetik ürünlerine getirilen sınırlama, Strawberrynet'i çaresiz bıraktı. Site, müşterilerine, "Şikâyetlerinizi yetkililere iletin" diye imdat çağrısı yaptı

Bu yılın ilk çeyreğinde yürürlüğe giren düzenlemeyle kozmetik ve gıda takviyelerinin kargo veya PTT yoluyla yurtdışından getirilmesinin yasaklanması, Türkiye'den verilen siparişlerle ciro rekoru kıran e-ticaret sitesi Strawberrynet.com'u kapana sıkıştırdı. Site, içinde bulunduğu durumu ilginç bir yöntemle çözme yoluna itti. İthalat yasağı sonrası Türkiye'den gelen siparişleri almayı durduran Strawberrynet.com, internet sitesi üzerinden durumun düzeltilmesi için müşterilerinden yardım istedi. Sitede "Bu yanlışlığın düzeltilmesi için yetkililere sesimizi duyurmaya ve anlatmaya devam edelim. Bu konuda yetkili makamlara ve ilgili STK'lara bilgilendirme yaparak girişimlerde bulunduğunuzu görüyoruz ve buna devam etmeniz halinde bu durumun düzeleceğine inanıyoruz" diye çağrıda bulunuldu.

'SİZİN İÇİN ADİL DEĞİL'

Yapılan çağrıda müşterileri 'alışveriş hakları ellerinden alındığı için haksızlığa uğradıkları' yönünde harekete geçirmek için farklı doneleri de kullanan site, "Bu kısıtlamanın özellikle kozmetik ürünlerine getirilmesinin sizin açınızdan adil olmadığını düşünüyoruz ve Türkiye'nin bu uygulamayı yapan tek ülke olduğunun altını çizmek istiyoruz. Kendi ihtiyacınız için küçük oranlarda yapacağınız satın alma özgürlüğünüzün sizin en doğal hakkınız olduğuna inanıyoruz" denildi.

'HAK' VURGUSU

Uluslararası ticaretin engellenmesinin halka fayda getirmediğinin belirtildiği yazılı çağrıda, "Türkiye'de bulamadığınız bir ürünü yurtdışından getirme hakkına sahip olduğunuza inanıyoruz" cümleleriyle büyükşehirler dışında görev yapan devlet memurlarını da olaya dahil edildi. Site, "Büyükşehirler dışında görev yapan doktor, öğretmen ve diğer meslek sahiplerinin büyük mağazalara ulaşma imkânı yoktur. Ülkenizin her noktasında görev yaparken tüm kozmetik ürünlerine ulaşma hakkına sahip olduğunuza inanıyoruz" diye bütün tüketicileri sitenin açılması için çaba harcamaya davet etti.

Yüzde 60 daha ucuz

Hong Kong merkezli siteyi zirveye taşıyan en önemli neden fiyatlarındaki yüzde 60'a varan ucuzluk. Siteden yapılan alışverişlerde Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanmıyor. Bu da firmaya yüzde 38'lik bir maliyet avantajı sağlıyor.

Firmaların faaliyetleri durduruldu

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, düzenlemenin gerekçesini 150 euroluk vergi muafiyeti hakkının kötüye kullanılması olarak açıklamıştı. Düzenlemeyle, kozmetik, tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklandı. İnternet üzerinden yurtdışından ürün satışı gerçekleştiren firmaların bu genelgeyle Türkiye'de faaliyeti fiilen durdurulmuş oldu.

Faturaları bölüp vergiden kaçıyorlar

Yasa gereği yurtdışı online alışverişlerde 100 dolara kadar vergi uygulanmıyor.

Strawberrynet.com benzeri siteler bu rakamı aşan siparişlerde faturaları bölme taktiği uyguluyor. Örneğin 250 dolarlık bir alışverişte elinize 99. 99 ve 48 dolarlık üç ayrı kargo paketi ulaşıyor. Eğer ürün tek başına 100 dolardan fazla ise genelde merkezi Amerika'da bulunan sanal şirketler kullanılıyor.

Bu sanal firmalar cüzi ücretler karşılığında satışı 100 doların altında faturalandırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber