'Kaymakamlık hakkını kazanarak tulumba işini bıraktım'

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 24 Haziran 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasetçiler, bürokratlar ve iş dünyasının önde gelen isimleri bilgi birikimlerini ?Kariyer Zirvesi?nde gençlerle paylaştı.

Türkiye'nin ekonomi ve siyasî dünyasından önde gelen isimlerini, genç insan kaynağı ile buluşturan ?Gençlik Gelecek? ana başlığı altındaki ?Kariyer Zirvesi 2011? başladı. Türkiye'ye yön verenler başarının ?altın kurallarını' gençlerle paylaştı. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvenin ilk gününün açılış konuşmasını yapan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, ?Gençlerimiz kendilerine geleceğin emanet edilmesini beklemek yerine, şimdiye sahip çıkmalıdırlar? dedi. Kariyer Zirvesi'nin, Türkiye'nin dört bir yanından gençleri buluşturduğuna dikkat çeken Ergün, ?Bizler, gençliğimizde bu tür organizasyonlara katılamadık, çünkü yoktu. Siyasette toplumun hedefleriyle kendi hedeflerini birleştiren ve buna uygun çözümler üreten başarılı olur. Günümüze damga vuran Facebook, Google gibi firmaların genç insanlar tarafından kurulması sürpriz olmayıp, son derece normal ve olması gerekendir. Eskiden statükocu bir zihniyet algısıyla negatif yönlendirmeler neticesinde her şeyi tehdit olarak gören bir devlet aygıtına sahiptik. Devletin anlayışı buydu. Her şey devlet için bir tehditti. Farklı olan ne varsa hepsi tehdit potansiyeli içerisinde değerlendiriliyordu? diye konuştu.

GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ

Türkiye'nin tek zenginlik kaynağı olduğunu ifade eden Ergün sözlerini şöyle sürdü: ?Biz devlet olarak bu hedefleri ortaya koyabiliyorsak, bunu insanımıza, gençlerimize güvendiğimiz için yapabiliyoruz. Türkiye eğer 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacak olursa, bunu genç arkadaşlarımızın geliştirecekleri yeni tasarımlarla, yeni markalarla yapacaktır. Bizim tek zenginlik kaynağımız var. O da kendi insanımız. Önümüzdeki dönem halkımızın ürünü olan teknolojiyi ortaya çıkarmak ve onu dünyaya satmak zorundayız. Üniversite öğrencilerimize bazı destekler veriyoruz. Bunlardan bir tanesi tekno girişim sermayesi desteği. Öğrenci bize projesini sunuyor, projeyi bizim oluşturduğumuz heyete karşı savunuyor. Eğer bu kabul edilirse, kendisine 100 bin lira hibe ediyoruz.?

Kendinize güvenin, pes etmeyin

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, zirvede yaptığı konuşmada kaymakam olmadan önce yaşadığı iş deneyimleriyle ilgili hatıralarını gençlerle paylaştı. Mutlu, üniversite sonrası staj yaptığı dönemde ihtiyaçlarını karşılamak için bir işte çalıştığını belirterek ?Bir gün bu işten ayrıldım ve bir şeyler yapmak zorundaydım. Ne yapabilirim diye düşündüm ve lokantaların tulumba tatlısı satmadığını gördüm. Onları dolaşarak sizlere tatlı verebilir miyim dedim. Onlar da bana iyi olursa olur dediler. Zor şartlarda akşamları bunu ürettim ve lokantalara sattım. Okul kantinlerine de bu tatlıları tek tek naylon poşetin içine koyarak girdim. Ayrıldığım işten daha fazla kazanıyordum. Kaymakamlık hakkını kazanarak tulumba işini bıraktım. Devam etseydim belki şimdi tatlı kralı olabilirdim? dedi. Gençlere tavsiyelerde de bulunan Mutlu, ?Hiçbir şeyden korkmayın. Her zaman kendinize güvenin. Yapmak istediğiniz, sevdiğiniz iş ne ise önce onu iyi araştırın. Asla ?kaybeder miyin' diye düşünmeyin. Kaybederseniz de yılmayın tekrar başlayın. Disiplinden taviz vermeyin. Ayrıca erken kalkan erken yol alır? diye konuştu.

Kotil: En iyiyi ararsanız zoru başarırsınız

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, zirvedeki konuşmasında üniversite öğrencilerine, ?10 milyon dolarlık cirosu olan bir şirketiniz olmasını ister misiniz?? veya ?Nobel ödülü almak ister misiniz?? diye sordu. Kotil, ?Ben sizin adınıza söz veriyorum. Eğer zorluklarla mücadele eder, iyi olursanız, bunları başarabilirsiniz. THY, en başarılı havayolu şirketi seçildi. Bu başarıda bütün THY çalışanlarının payı var. Ben onlara ?kardeşim' diyorum. Çünkü kardeş deyince insanların motivasyonu artıyor. Biz THY olarak bütün çalışanlar kardeşiz? dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde şu an 10 bin dolar civarında olan millî gelirini 20 bin doların üzerine taşıyacağını sözlerine ekledi.

Kariyer Zirvesi 2011'de konuşma yapan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Mücahid Ören'e gençler tarafından plaket verildi.

Zamanı iyi kullanın zirveyi hedefleyin

Zirvede öğrencilerle buluşan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Mücahid Ören, ?Kendinize güvenin, zamanı iyi kullanın ve zirveyi hedefleyin? dedi.

?Kariyer Zirvesi 2011?de gençlerle bir araya gelen İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Mücahid Ören, ?Hevesinizi kıracak unsurların hepsini bir kenara itin ve ?ben bu işi yaparım' deyin. Eğer böyle olmasaydı bugün İhlas Holding olmazdı? dedi. Ören, ?Gençlik ve Kariyer? konulu konuşmasında başarı için izlenmesi gereken yollar hakkında nasihatlerde bulundu. Ören, ?Çok para kazanmam lazım' endişesiyle kariyer planlaması olmaz. Kariyerinizi planlarken kendinize güvenin. Başkaları ne der diye kendinizi boğmayın. Gününüzün büyük bölümü işte geçecek. Bugün karar verirken o kararı doğru vermeniz gerekiyor. Kalbiniz neye meylediyor onu keşfedin? dedi. Alınan eğitimlerin istenilen hedefe doğru adımlarla gitmek için bir araç olduğunu, asıl amacın kalpte yattığını anlatan Ören, ?Gerçekten sevdiğiniz işi bulduğunuz zaman kalbiniz rahat edecek. Başarmak için işi sevmeniz şart. Acele etmeyin ve kolaya kaçmayın. Daima ileri bakın? diye konuştu.

BEN BU İŞİ YAPARIM DEYİN

Gençlere ?Zamanınızı iyi kullanmasını bilin? nasihatinde bulunan Ören, ?Hevesinizi kıracak unsurların hepsini bir kenara itin ve ?ben bu işi yaparım' deyin. Eğer böyle olmasaydı bugün İhlas Holding olmazdı. Her şeyin başında öyle kolaylıklar olmaz. Birçok şirket bu önemli konuma gelmişse, Türkiye bu konuma gelmişse başta çok büyük zorluklar yaşayarak bu noktaya gelmiştir. Bir kişi ?bu iş olur' derse arkadan gelecek olanları bulmak kolay. İşte o birinci olmaya bakın? diye konuştu.

İŞİNİZİ SEVEREK YAPIN

Toplantıyı izleyen bir katılımcı da Ören'e, ?Sizin ne gibi hedefleriniz var?? diye sordu. Ören, soru üzerine şunları söyledi; ?Ben gözümü bu müessesenin içinde açtım. Çağaloğlu'ndaki bina ve yanındaki reklam servisinde masaların arasında top oynuyordum. Ben gazeteciliği sevdim. Sonra yüksek hedeflerle bu müessese belirli noktaya geldi. Bunu buradan alıp, daha yukarılara götürmek benim hedefim olmalı. Hedef şu; benim elimde bir şey var ve bunu severek yapıyorum ve en ileriye götürmem lazım. Sabah işyerine giderken zevkle gitmiyorsanız bir şey elde edemezsiniz. Ben zevkle gidiyorum.?

?Sürdürülebilir başarı için neler yapmak gerekir? şeklindeki bir soruya, ?Altınızda iyi bir araba olmadan yola çıkamazsınız. Eğitim ve yaptığınız araştırmalardan öğrendiğiniz bilgiler çok önemli? cevabını veren Ören, ?Dünyaya açılmadan önce hangi noktayı hedeflediniz. Başarınızı neye borçlusunuz?? sorusu üzerine de, ?Farklı olmayı keşfetmeniz lazım? şeklinde konuştu.

ÖMER CİHAD VARDAN: Teknolojiyi kendimiz yapalım

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin nüfusunun genç olmasının büyük avantaj olduğunu belirterek, ?Kendi teknolojimizi kendimiz yapalım? dedi. 10-20 yıl sonra burada oturanların daha farklı yerlerde olacağını söyleyen Vardan, ?Türkiye'nin nüfusu çok genç. 2011 seçimlerinde ilk defa oy kullananların sayısı 7.7 milyon olmuş. Bugün bakıyoruz herkesin cebinde bir cep telefonu. 2010 yılında ithal edilen cep telefonu 15 milyon adet. Demek ki bu genç nüfusla biz bu teknolojiyi kendimiz yapsak, hepimiz onu kullansak ve ihraç etsek 2023 hedeflerimize rahatça ulaşabiliriz? diye konuştu.

Şener: Şantiyede yattım, kazandım

Mutluluk ve başarının sırrının sevdiğin ve becerebildiğin işi yapmak olduğunu söyleyen TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, ?Hedefi deli gibi çalışarak yakalamak mümkün. Biz deli gibi çalıştık ve bugünkü TAV böyle oldu. 1997 yılında Tepe-Akfen-Sera ortaklığı ile biz bu işe başladık. 30 ayda bitirilecek projeye biz 3 yıl 8 ay 20 gün süre verdik ve biz kazandık. Ben 22 ay boyunca şantiyede yattım. İşimin peşindeydim? dedi. Diplomaları kredi kartına benzeten Şener, ?Diplomaların da geçerlilik süresi var. Sürekli yeni şeyler öğrenmelisiniz? tavsiyesinde bulundu.

Yerebakan: Her hata deneyimdir

İnsanın dünyadaki ayak izinin kariyeri olduğunu belirten MEYER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan, ?Güvenli, uyumlu, hazırlıklı, kendine güvenli, saygılı, hızlı olmak gerek bu devirde. Herkesin dünyada ayak izi farklı. Gençlerin ayak izi düz ve derin olsun derim ben. Kariyer Zirvesi çok büyük bir fırsat. Deneyim hatalardan kaynaklanıyor. Hata yapıp doğruyu öğrenen kişi deneyim kazanmış olur? diye konuştu.

Akgiray: İletişim her şeyin özü

Konuşmasında kendi kariyerinden bahseden Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, mimar olmak istediğini ama mühendislik okuduğunu belirterek, ?Sonradan ilk işim olarak mimarlık yaptım. Demek ki insan sevdiği işi daha kolay öğrenebiliyor. Bugün Bimeks mağazalarını açarken hâlâ mimarlığımın katkısını bu mağazalara yansıtıyorum? dedi. İhlas Bilgi İşlemi, İhlas-Acer, Byte Türkiye, TGRT, TGRT Haber, TGRT Pazarlama, TGRT Belgesel gibi kurumlarda görev aldığını da belirten Akgiray, bütün işlerin iletişime dayandığını bu işlerin birbirinden kopuk görünse de iletişimin ortak noktasında buluştuklarını da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Gül: Misyon ve vizyon şart

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, insanların 10 ila 20 yaş arasında karakterini, 20 ila 30 arasında da kariyerini inşa ettiğini belirterek,, ?20'li yaşlarda herkes hedeflerini belirlemek zorunda. Zaman çizelgesi yapıp ne olacağını bilmeli. Değişim elbette olur hayat hayal ettiğimiz gibi gitmiyor. Gençlerin önünde misyon ve vizyon mutlaka olmalı? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber