BDP ve CHP Meclis'i kilitleyemeyecek/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Haziran 2011 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şebnem HOŞGÖR-Kıvanç EL

Bağımsız milletvekillerinin Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik boykot kararının ardından, CHP de, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerinin reddine tepki olarak ?Meclis'e gelip yemin etmemeyi ya da Başkanlık Divanı ile komisyonlara üye vermemeyi? tartışmaya açtı. Bu durumun özellikle yemin töreninin ardından başlayacak Meclis Başkanlığı, Başkanlık Divanı seçimleri ile komisyonların oluşup çalışmasını etkileyip etkileyemeceği tartışma konusu olurken, TBMM İçtüzük hükümleri, Meclis'in çalıştırılmasından yana.

YEMİN ETMEDEN OLUR MU?: TBMM bürokratlarının verdiği bilgiye göre bağımsızlar BDP'ye geçip, grup için gerekli 20 milletvekili sayısını aşsalar dahi, yemin etmedikleri için yasama çalışmalarına katılamadıkları gibi ?yasama faaliyeti? olarak sayılan grup oluşturmaları da TBMM yönetimince tanınmama riskiyle karşı karşıya olacak. Yemin etmemeyi tercih etmesi durumunda aynı risk CHP için de gündeme gelecek.

CHPLİLER DE ETMEZSE: Yemin etmeme tavrı bu çerçevede BDP grubu oluşturacak bağımsızlar ile CHP'lilerin Başkanlık Divanı ile komisyonlarda temsil edilmemesi sonucunu gündeme getirebilecek. Bu durumda Divan ve komisyon üyelikleri ilk etapta AK Parti ve MHP arasında sayısal güçleri oranında paylaştırılacak. İki partili oluşturulacak Başkanlık Divanı, üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp, toplantıda hazır bulunan üyelerinin salt çoğunluğu ile de karar alabilecek. İki partinin üyelerinden oluşacak komisyonlar da üye tam sayılarının üçte biri milletvekilinin katılımıyla toplanıp, hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar verebilecek.

ÜYE VERMEME: CHP'nin farklı bir formül uygulayarak milletvekillerine yemin ettirip grup niteliğini garantiye almasının ardından Divan'a ve komisyonlara üye bildirmeme yoluna gitmesi de yine Meclis çalışmalarını engelleyemeyecek. Divan ve komisyonlar üyesini bildiren partilerin katılımıyla çalışma yapabilecek.

KARAR ALABİLİR Mİ?: TBMM Başkanı hariç 16 üyesi bulunan Başkanlık Divanı'nda geçen dönem olduğu gibi AK Parti'nin 10, CHP'nin 3, MHP'nin 2 üyelik ile temsil edilmesi BDP grubuna da 1 üyelik verilmesi planlanıyordu. Bu dağılım çerçevesinde AK Parti'nin kendi üyelerini seçmesi dahi ?salt çoğunluk ile toplanıp, katılanların salt çoğunluğu ile karar alabilen? Başkanlık Divanı'nın çalışması için yeterli olacak.

GENEL KURUL: BDP ve CHP'nin katılmaması TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılmasını da engellemeyecek. İçtüzük uyarınca TBMM Genel Kurulu 184 milletvekilinin varlığıyla toplanıp, en az 139 üye ile de karar alabiliyor. 327 sandalyeye sahip olması nedeniyle AK Parti toplantı ve karar yeter sayısını bulma açısından sıkıntı yaşamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber