Gazi Üniversitesi akademik personelinin çalışmaları için yerel-net projesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2005 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi (GÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, hazırladıkları bir proje ile üniversitede görev yapan akademik kadronun bilimsel çalışmalarının yerel basının kullanabileceği bir formatta web sayfasında yer alacağını söyledi.

Korkmaz Alemdar, Türkiye Gazeteciler Federasyonu 18. Başkanlar Konseyi'ne katılmak üzere geldiği Kahramanmaraş'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'de, düşüncenin üretilmesi paylaşılması ve yayınlanmasının giderek zorlaştığını belirten Alemdar, "Yaygın medya dediğiniz zaman karşınıza karteller çıkıyor. Çok yakın zamanda buna yabancı sermayenin yer aldığını hatta ulusal demekten kaçındığımız medya kuruluşlarının gerçekten ulusal olmaktan çıktığını görmekte karşı karşıya kalabiliriz. Bunlar gelip yatırım yapmaya başlayınca Anadolu'daki gazetelerin durumu ne olacak? Bunu kestirmek şimdiden zor" dedi.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak yerel basını güçlendirmek amacıyla bir proje başlattıklarını anlatan Alemdar, "Üniversitenin web sayfasında yerel-net ismiyle bir sayfa açılacak. Bu sayfada üniversitede yer alan binin üzerindeki bilim adamının teorik olarak tıptan hukuka, sağlıktan, diş hekimliğine yüzlerce uzmanın kendi alanlarında geliştirdiği düşünceleri yayınlanacak ve bunlar da bir gazetenin kullanabileceği formatta yer alacak. Sistem işlemeye başlayınca da yerel gazeteler bu bilgilere anında ulaşabilecek. Yazının özetini okuduktan sonra dileyen 10 YTL'yi yatırdıktan sonra gazetenizde bunu kullanabilecek. Bu şu demek şikayet ettiğiniz bu çoğulculuk ya da düşünce özgürlüğünün önündeki engeli kaldırmaya hedefliyoruz. Bunu tek başımıza yapmamıza imkan yok. Üniversite memnun olacak ki düşüncesini paylaşacak, siz memnun olacaksınız ki zaman zaman yazar arayıp değişiklik yaratmak istiyorsunuz. Aramadan araştırma gereği duymadan Gazi Üniversitesi web sayfası elinizin altına gelecek. Bunun için tek mesele sizlerin burayı kullanmak üzere bir istek belirtmeniz gerekecek" diye konuştu.

Yerel-net'i yerel basını güçlendirme aracı olarak tanımlayan Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, "Üniversitede her gün birçok konu tartışılıyor ama bunlara bir kapı açmak bir olanak yaratmak yani üniversitenin kendi kapalı kapılar ardındaki düşünce üretme sürecini yaşamla bağlantılı kılmak istiyoruz. Yerel-net demokrasi dediğimiz sürecin desteklenmesi demektir. Ayrıca ekonomik kaynaklarını olabildiğince etkili kullanmaya çalışan bir yerel medya için de dış dünyaya açılmak demektir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de iletişim ile ilgili sorunlara da değinen Alemdar, bugüne kadar sorunların tartışıldığını ancak bir adım ileriye gidilmediğini vurguladı. Alemdar, "Kaç yıl önce RTÜK yasası hakkında konuştuk. Sanki hiç konuşulmamış gibi herkes yine bildiğini yapmaya çalışıyor. Niçin? Belki biraz kötü niyet var. Ama çok ciddi biçimde de bilgisizlik var. Bu bilgisizliği aşmak zorundayız. Bunu aşabilmek için de bilgi üretenlerle bilgiyi yayan insanlarla köprü oluşturmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Basında kartelleşme ve yabancı sermaye tartışmalarını da değerlendiren Prof. Dr. Alemdar, bunu sermayenin sınır tanımadan güçlenmesine ve kapitalizmin dünya sistemini oluşturmasına bağladı. Alemdar, "Gelişmiş ülkeler bunun motoru fakat gelişmekte olan ülkelerin tamamı da bu yapının içinde yer alabilmek için çırpınıyorlar. Taviz üstüne taviz. Bize gelin özelleştirdik. Bize yatırım yapın biz yasalarımızı uygun hale getirdik gibi inanılmaz bir süreç söz konusu. Bizim ülkemizde de dünyada yaşanan gelişmelere paralel gidiyor. Ticari televizyon kanallarının kullanılması radyoların sayısının artması, basın yasasının 2004 yılında değişmesi, yurttaşın bilgiye ulaşma kanunun çıkması. Dünyanın her yerinde telekom özelleştiriliyor. Niçin? Devlet tekelinin bulunduğu bir sistemde müdahalesi zor bir yapı oluşturmasıdır. Buna karşı koymanızda mümkün değil. Kapıyı kapatsanız bacadan giriyorlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber