TCDD tren göndermeseydi, İZBAN iki ay gecikmeli açılacaktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2011 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de Aliağa ile Menderes arasında çalışan banliyönün, Devlet Demir Yolları (TCDD) sayesinde iki ay önce açılmasının sağlandığı ortaya çıktı. Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım'ın oluruyla İstanbul ve Ankara' için satın alınan trenlerin beşini İzmir'e gönderen TCDD'nin deneme seferlerini bu araçlarla yapmasıyla İZBAN'ın zamanında açıldığı belirtildi. İZBAN, 6 Mart 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıldı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Beş treni göndermeseydik, İZBAN iki ay sonra açılırdı. Bir an önce açmak için her türlü olanağı kullandık. İZBAN için ihaleye çıktığımız trenler zamanında yetişmedi. İstanbul ve Ankara'ya aldığımız trenlerle deneme sürüşlerini başlattık, sonra trenleri geri aldık. Şimdi kendi trenleri çalışıyor." dedi. Şimdi Marmaray'ın vagonlarının yapıldığını hatırlatan Karaman, İzmir'e İstanbul'dan takviye trenler göndereceklerini belirterek, "İzmir'de banliyönün sağlıklı çalışması için hükümetin ve TCDD'nin gücünü kullanıyoruz. Yolcu sayısı çok arttı, yeni tren ihtiyacı doğdu. İhaleye çıkıyoruz ama yetişmeyebilir, bu yüzden İstanbul'dan tren takviyesi yapacağız." şeklinde konuştu.

EGERAY projesinin Aliağa ile Menderes'i birbirine bağlayan İZBAN bölümü, İzmir'in şehiriçi toplu taşımacılığına çözüm amacıyla Ulaştırma Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlandı. TCDD, proje çerçevesinde banliyöyü çift hatta çıkararak, 79 kilometrelik Aliağa-Menemen-Basmane ve Alsancak-Cumaovası hattında elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesislerini kurdu, altyapı eksiklerini giderdi, hattı ihata altına aldı ve Egekent2 ile Ulukent istasyonlarını metro standartında yeniden inşa etti. Bu kesim, yaklaşık beş yıl boyunca yolcu ve yük taşımacılığına kapatıldı. Büyükşehir Belediyesi ise 5,2 kilometrelik iki tünel ve 25 istasyonun yeniden inşası, 25 karayolu alt ve üst geçidiyle bakım onarım ve aktarma merkezleri inşaatlarırı yaptı. Banliyö sisteminin işletilmesinden sorumlu olmak üzere TCDD ile Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50 ortaklıkla İZBAN A.Ş'yi kurdu. Proje için 99 vagondan oluşan 33 dizi araç yurtdışından satın alındı. Türkiye'nin havalimanı bağlantılı en uzun banliyö sistemi olan İZBAN, 31 istasyonla günde 550 bin yolcuya hizmet veriyor. Metro sistemiyle Alsancak-Aliağa arası 60 dakika, Alsancak-Cumaovası arası 26 dakikaya indi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber