Türk doktorlar Hepatit-C ve AIDS'e karşı iki ilaç geliştirdi

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 02 Temmuz 2011 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Ercem Atillasoy ile Dr. Dalya Güriş'ten, ölümü bekleyen milyonlarca hastaya müjde. Türk doktorlar Hepatit-C ve AIDS'e karşı iki ilaç geliştirdi

önceki habersonraki haberTürk doktorların başarısı göğsümüzü kabarttı. ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki Merck Araştırma Laboratuvarında görevli Dr. Ercem Atillasoy ve Dr. Dalya Güriş, tıpta tarih yazacak iki buluşa imza attı.

Türk bilim adamları kronik Hepatit-C ve AIDS'e karşı iki yeni ilaç geliştirdi. Merkezde Aşılardan Sorumlu Tedavi Alanı Lideri olarak görev yapan Dr.Ercem Atillasoy, "Kronik Hepatit-C'ye yönelik ilaç, dirençli hastalarda bile tam tedavi sağladı. İlaç hem hastalığı hem karaciğer nakline duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor" dedi. İlacın tedavisi başarısız olan, hatta siroz gibi karaciğer hastalığı gelişen hastaları bile iyileştirdiğini anlatan Dr. Attilasoy, "Ruhsatı alınan ilacın yan etkisi son derece düşük olduğu için, tedavi süresini de kısaltıyor" diye konuştu.

ÖMÜR UZATAN İLAÇ

Dr. Ercem Atillasoy, laboratuvarda, AIDS'e neden olan HIV'e karşı geliştirilen ilaçla da hastalığın artık ölümcül olmaktan çıkarılıp kronik hale getirildiğini söyledi. HIV ilacının AIDS'i kronik bir hastalığa dönüştürerek hastaların yaşam süresini 20-25 yıl artırabildiğini vurgulayan Dr. Atillasoy, şöyle konuştu: "AIDS önceden hastalar için bir ölüm cezası gibiydi, oysa artık uzun bir yaşam söz konusu olabilecek. Bu ilacın günde iki kez alınması yeterli olacak. "

KAS KANSERİ AŞISI YOLDA

Merck Araştırma Laboratuvarı Aşı Klinik Araştırma Direktörü Dr. Dalya Güriş de, laboratuvarda bu iki ilacın geliştirilmesinin yanında, kas kanserine karşı aşı üzerindeki çalışmaların da sürdüğünü açıkladı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayının ardından, aşının 1-2 yıl içinde kullanıma sunulmasının beklendiğini belirten Güriş, "Ayrıca 'Rahim Ağzı Kanseri Aşısı'na da ruhsat alındı" dedi.

* Dr. Ercem Atillasoy, Türkiye'deki ilaç ruhsatlandırma sürecinin ABD ve Avrupa'dan daha uzun sürdüğünü belirterek, "Bu nedenle her iki ilacın Türkiye'de satılmaya başlaması zaman alabilir" dedi.

* İki Türk doktorun geliştirdiği tıpta devrim yaratan ilaçlara ABD Gıda ve İlaç Dairesi de (FDA) ruhsat verdi. İki ilaç, önümüzdeki günlerde ABD de satışa sunulacak.

* Dr. Ercem Atillasoy, ABD'nin ünlü tıp merkezi Merck Laboratuvarı'nda Tedavi Alanı Lideri olarak çalışıyor. Dr. Dalya Güriş'in görevi ise Aşı Araştırma Direktörü... İki Türk doktor da merkezin gözbebeği olarak nitenlendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber