Belediye bütçeleri ilk üç ayda 2.8 milyar liralık fazla verdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Temmuz 2011 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Şimşek, "Belediyelerde fazla veren bütçe trendi yakalandı" dedi

Mahalli idarelerde bütçe açığı tablosu tersine döndü. Belediyeler geçen yılın ardından bu yılın ilk çeyreğinde de 2.8 milyarlık bütçe fazlası verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Mahalli idarelerde fazla veren bütçe trendi yakalandı" dedi. Şimşek, uzun yıllardır ekonominin kara delikleri arasında yer alan mahalli idarelerde bütçe açıklarının, alınan önlemler sonucunda sorun olmaktan çıkarılmaya başlandığını ifade etti.

YÜZDE 100 ARTTI

Ocak-Mart döneminde, mahalli idare bütçe giderlerinin seçime rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 12.7 oranında artarak 10.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildiren Şimşek, aynı dönemde bütçe gelirlerinin ise bir önceki yıla göre yüzde 27.5 oranında artarak 13.5 milyar liraya ulaştığını söyledi. İlk 3 ayda vergi gelirleri tahsilatının da 1.1 milyar lira olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: "Bu yıl ilk üç ayda geçen yıla göre mahalli idarelerin bütçe fazlası rakamında yüzde 100'ün üzerinde artış oldu. Geçen yıl ilk 3 ayda fazla 1.1 milyar liraydı. En fazla bütçe artışı büyükşehir belediyelerinden sağlandı. Ancak il, ilçe, belde belediyeleri ve il özel idareleri belediyelere bağlı idareler ve birliklerde bütçe fazlasına ulaşıldı." Bütçe fazlası verilmesinin tesadüf olmadığını belirten Şimşek, "Bu hükümetimizin uyguladığı politikalarının, bütçe disiplininin ve takibin bir sonucudur" dedi.

Mahalli idareler artık hizmet bürosu olacak

Şimşek, ilk çeyrekte sağlanan başarının yılın geri kalan bölümünde de devam etmesini beklediklerini söyledi. Yıl sonunda da mahalli idarelerin bütçe fazlası vereceklerine inandıklarını dile getiren Şimşek, Mahalli idarelerin geçmişte vatandaşa hizmet etmek yerine, istihdam bürolarına dönüştüğünü hatırlatarak, şöyle dedi: "Ancak hükümetimiz döneminde bu tablo değişti. Belediyeler istihdam bürolarından hizmet bürolarına dönüştü, vatandaşa hizmet eder hale geldi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber