Sıcak havada rahat uykunun formülü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2011 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava sıcaklığı ve nemin arttığı yaz gecelerinde çoğu kişi uyuyamamaktan şikayetçi. Uzmanlara göre alınacak ekonomik önlemlerle uyku kalitesini artırmak mümkün.SICAK ve rutubetli gecelerde deliksiz bir uyku çoğu kişinin ortak rüyası. Havadaki ısı artışı uyku düzenini altüst ederken,uzmanlar sorunun basit önlemlerle çözüleceğini açıklıyor. Uyku Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabri Derman, klimanın bu önlemlerden biri olduğunu söylüyor.

Dr. Derman'a göre dikkatli kullanılan klimalar hastalıklara yol açmıyor ve konfor düzeyini önemli ölçüde artırıyor. Derman, sıcak ve rutubetli gecelerde rahat uyumak için alınabilecek önlemleri şöyle özetliyor: ?Her şeyden önce mümkün olduğunca havadar yerde uyumak gerek. Sıcağa hassas kimseler yatak odalarında klima kullanabilirler.

Dikkatli kullanılan klimalar hastalıklara yol açmaz ama konfor düzeyini önemli ölçüde artırabilir. Özellikle yaşlılar, kalp, tansiyon, akciğer hastaları ve kilolu kişilerin vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel destek sağlayan rahat şiltelerde ve yastıklarla yatmaları uyku kalitesini artıracaktır.?

Beden şekline göre yatak seçin

Yatak ve yastıkların seçiminde titiz davranın.

Boyun eğriliğini destekleyen ama çenenin öne doğru bükülmesine neden olmayan yastıklar seçin.

Kas ve eklem hastaları ortopedik yatakta yatmalı.

Eşi rahatsız uyuyanlar iki kişilik tek yatakta değil, yan yana tek kişilik iki yatakta uyumalı.

Çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olanlarını tercih edin. Yastıkların dolgu maddelerinin hava akımına izin veren doğal veya bu iş için özel üretilmiş sentetik maddelerden olmasına dikkat edilmeli.

Gece yemeklerine dikkat edin. Her şeyden önce son öğün ile yatma saati arasına en az 3 saat olmalı.

Akşam yemekleride yağlı, kızartmalı, baharatlı, acılı, ekşili yemeklerden özellikle kaçınmak lazım. Her zaman olduğu gibi alkol, kahve başta olmak üzere bütün kafeinli içecekler uykuya dalmayı güçleştirir. Bitkisel çay ya da süt en iyi içecek alternatifi.

Bitkisel kürle tatlı rüyalar

Herbalist Cahit Gürkaş, çeşitli etkenlere bağlı olarak oluşan uyku düzensizliğinin ani kalp krizi riskine ya da iktidarsızlığa neden olduğunu söyledi. Cahit Gürkaş, uyku düzensizliğinin etkileriyle ilgili olarak, ?Uyku düzensizliği olan kişiler mutlaka tıbbı yardım almalı? dedi. Üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan uyku düzensizliğinde faydalı olabilecek bitkisel bir kür tarifi de veren Gürkaş, zencefil (1 tatlı kaşığı), zerdeçal (1 tatlı kaşığı), meyan balı (1 çay kaşığı), udi hindi (1 çay kaşığı), tarçın (1 çay kaşığı), kakule (1 çay kaşığı), kebabiye (1/2 çay kaşığı), ginseng (1/2 çay kaşığı) ve polenin (1 çay kaşığı) toz haline getirilip 1 çay kaşığı olarak 1 tatlı kaşığı bala ilave edilip sabah ve akşam yemeklerden önce yenilmesini önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber