Kalp hastalarına sıcak uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2011 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, sıcakların artması nedeniyle kalp hastalarını uyardı.ZKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, kalp krizinin en tehlikeli ve ölümcül hastalıklardan başta geleni olduğunu söyledi. Aydın, yazın aşırı sıcak ortamlarda özellikle ortamın nem yoğunluğu da yükselmiş ise kalp ve dolaşım sistemi üzerinde aşırı baskı oluşmakta olduğunu ve kalp krizinin oluşumunu kolaylaştırdığını kaydetti. Aşırı sıcak nemli ortamlarda terlemeye bağlı sıvı kaybının arttığını belirten Aydın, yeterli sıvının alınmadığı taktirde kan akışkanlığının azalmakta olduğunu ve pıhtılaşmaya eğiliminin arttığını söyledi.

Aydın, "Özellikle kalp damar hastalığı olanlarda sorun şiddetlenmektedir. Kalp krizi günümüzde hem kadınları hem de erkekleri ilgilendiren, özellikle de sıcakların, nemin artmasıyla birlikte edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Ancak kalp krizinin belirtileri yeterince bilinmediğinden acil servislere başvurmakta geç kalınmaktadır. Kalp krizi olarak adlandırılan 'miyokard infarktüsünden' dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmektedir.

Kalp krizi en tehlikeli ve ölümcül hastalıklardan başta gelenidir. Ayrıca ani ölüm olaylarının çoklukla nedeni de bu hastalıktır. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcak ve nemli ortamlar ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu ölümcül hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Yaz aylarında kalp krizi daha da riskli hale geldiğinden önlem almak da önemli hale gelmektedir. Artan bu riski azaltmak ta sizin elinizdedir" dedi.

Sıcak havalarla birlikte denize havuza girme gibi su sporları ile yoğun olarak uğraşma sıklığının da arttığını belirten Aydın, anide sıcak bir ortamda serin suya girmenin tehlikeli olacağını kaydetti. Aydın, "Bu durumda kalbi besleyen koroner damarlarda ani kasılmalar oluşabilir. Soğuk etkisi ile damarlarda ani daralmalar sık görülen bir olaydır. Böylece ani bir kalp krizi ölüme dahi neden olabilir. Bu nedenle özellikle kişide koroner damar hastalığı var ise bu durumlardan sakınması önem arz etmektedir.

Yazın aşırı su ve tuz kaybı olabilmektedir. Sıcak havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak hem su hem de tuz kaybı olabilmektedir. Özellikle risk altında olan kişiler hipertansiyon hastalığı nedeniyle tansiyon düşürücü ilaç alanlar ve kalp hastalığı olanlardır. Bu hastalar eğer sıcak ortamlarda çok fazla terle sıvı ve tuz kaybederler, bunu da yerine koymazlarsa, damar yatağında sıvı miktarı azalır aşırı tansiyon düşmeleri olabilir.

Ayrıca kanda potasyum ve magnezyumun düşmesi, hayatı tehdit edebilecek çarpıntıların ve ritim bozukluklarının oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle özellikle sıcak ortamda güneşin altında çok fazla bulunmamak gereklidir. Yazın güneş altında bulunan ve yaz aylarında spor yapan kişilerin yeterli miktarda sıvı almaları ve vücuttaki tuz dengesini de gözetmeleri gereklidir. Günde yaklaşık 2 litre su tüketilmesi önerilmektedir.

Ayrıca kayıpların telafisi amacıyla potasyum ve magnezyumdan zengin gıdaların alınması gereklidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, kayısı, patates ve üzüm gibi gıdaların tüketilmesi bu nedenle faydalıdır Ancak şeker hastalarının bu tür gıdaları tüketirken dikkat etmesi gerekir.

Sıcak havalarda kan basıncında yükselmeler ve düşmeler meydana gelebileceğinden, yeterli miktarda sıvı almaya dikkat etmek ve tansiyonu düzenli şekilde ölçtürmekte yarar vardır" diye konuştu.

"TOK KARNINA YAPILAN EGZERSİZ BİRÇOK SORUNU DA BERABERİNDE GETİREBİLİR"

Özellikle sıcak havalarda egzersizin zamanlamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aydın şunları söyledi:

"Egzersiz sırasında meydana gelen beklenmedik ani ölümler rastlanılmakta olan olgulardandır. Özellikle sıcak havalarda egzersizin zamanlamasına da dikkat etmek gerekir. Spor yaparken özellikle sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde güneşin etkisinin daha az olduğu vakitlerde yapmak daha faydalıdır.

Başka bir yöntem de klimalı ortamlarda salon sporları olabilir. Sabah erken yapılan egzersizler kahvaltı öncesi olduğundan kişinin bir şeker hastalığı yoksa bir bardak şekerli süt ya da meyve suyu içmesi kan şekerinde aşırı düşme olmaması için faydalı olabilir. Akşam saatlerinde ise yemekten en az iki saat sonra spor yapılmalıdır.

Tok karnına yapılan egzersiz birçok sorunu da beraberinde getirebilir. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, enfeksiyonlara bağlı yaz ishallerinin olmasıdır. Kirli sular, yeterli miktarda yıkanmayan sebze ve meyveler, yazın daha fazla bozulmaya eğilimli gıdalar, yol açtıkları ishal ile vücuttaki sıvı ve tuz dengesini bozar.

Hastalar ishal nedeniyle kalp krizi geçirebilir. Çünkü ishaller nadiren de olsa ciddi tansiyon düşüklüklerine neden olabilmektedir. Hastaların bu konuda da dikkatli olmaları, temizliklerine ve besin hijyenine dikkat etmeleri gerekir.

Yaz aylarında özellikle tatil ortamında ilaç alımında aksamalar olabilmektedir. Ayrıca aşırı sıcak ve nemli hava koşulları vücut metabolizmasını etkilemekte ve ilaçların etkinliklerinde de farklılıklar olabilmektedir.

Hipertansiyon ilaçları, kalp hızını etkileyen ilaçlar, kan sulandırıcılar ve idrar söktürücülerin etkilerini bu aylarda yakın takip etmek gereklidir. Bu nedenle kalp hastalarının yaz aylarında doktorları ile daha yakın irtibatta olmalarında yarar vardır. Yapılacak tansiyon, nabız ve kan tahlili kontrolleri ile ilaçların dozlarını tekrardan ayarlamak gerekebilir. Aynı dozda alınan ilaçlar örneğin tansiyonda ve nabızda daha farklı etkide bulunabilirler."

ÇAY, KAHVE VE GAZLI İÇECEK TÜKETENLER DİKKAT

Çok fazla çay, kahve ve gazlı-asitli içecek tüketenleri de uyaran Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aşırı tüketilen çay, kahve ve gazlı-asitli içecekler yaz aylarında daha fazla tüketilmektedir. Aşırı alınan bu yiyecek ve içecekler kalp hızının artmasına ve hatta çarpıntı ataklarına neden olabiliyor. Hele de kalp ve veya tansiyon ilacı alan hastaların aşırı alkol almaları çok sakıncalı olabilir, hem ani tansiyon düşmeleri yapabilir ve hem de özellikle alındıktan saatler sonra bazı ritim bozukluklarını başlatabilir.

Oysa ritim bozuklukları hele de kalp ve tansiyon hastalarında hiç de istemediğimiz komplikasyonlardır. Yaz ayları özellikle sebze ve meyvelerin daha da çeşitlendiği bir dönemdir. Bu dönemi, kolesterolü yüksek ve şeker hastalığı olan kişiler için fırsat dönemidir. Sıcak havalarda özellikle ağır gıdalardan kaçınılması çok önemlidir.

Yaz aylarında şeker hastalarını bekleyen bir tehlike de şeker açısından çok zengin olan meyve tüketiminin artmasıdır. Şeker hastalarının makul ölçülerde meyve tüketmesi gereklidir. Yaz aylarında alkol tüketimi artış gösterir.

Alkol, özellikle sıcak ortamla birleştiği zaman çok tehlikeli olabilir. Özellikle bilinen bir kalp hastalığı olan kişiler alkol içeren içeceklerden uzak durmalıdır. Beslenme meyve-sebze ağırlıklı hafif gıdalardan zengin olmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber