MGK'da üç yeni bakan ilk kez yer alacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Temmuz 2011 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu'nda 61'inci Hükümet'in kurulmasıyla sivil kanatta 3 yeni bakan ilk kez yer alacak. Ağustos başındaki YAŞ'ta da kurulun askeri kanadında büyük değişiklik olacak

Hakkı KURBAN

Devletin güvenlik rotasının çizildiği Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) sivil kanadı yeni hükümetin kurulmasıyla kapsamlı bir değişime uğradı. Ağustos başında toplanacak Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) ardından da kurulun asker kanadı büyük oranda değiştirecek. İşte MGK'daki değişimin kodları: MGK, Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'ndan oluşuyor.

BOZDAĞ DA KURULDA

Yeni Bakanlar Kurulu, MGK'nin sivil kanadındaki görüntüyü büyük ölçüde değiştirmiş oldu.

27 Haziran'daki son MGK'ya katılan isimlerden Cemil Çiçek, Osman Güneş, Vecdi Gönül, Ahmet Kahraman dışarıda kaldı. Başbakan Yardımcısı sayısı 4'e çıktığından MGK'nın sivil kanadı bir isim daha artmış oldu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ MGK'nın yeni üyelerinden biri oldu. 'İlahiyat' ve 'hukuk' alanlarında üniversite okuyan Bozdağ, diğer Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Beşir Atalay ile birlikte MGK'da yer alacak.

Yeni İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yeni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da MGK'da ilk kez bulunacak. Ayrıca, seçim nedeniyle koltuğunu devreden ve yeni kabinede tekrar Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin de yeniden MGK'daki yerine dönmüş olacak.

Komutan cephesi YAŞ'ta değişecek

Son MGK'nın askeri kanadında Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Eşref Uğur Yiğit ve Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel oturmuştu. YAŞ'ın ardından teamüle göre kuvvet komutanları değişecek. Teamüller işlerse, Org. Aksay, Org. Ceylanoğlu ve Oramiral Yiğit 'emekli' olacak. Nöbet devri durumunda üç komutan ağustostan sonra MGK'da yer alamayacak. Org. Özel ise beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanırsa, Org. Koşaner'in yanında oturmaya başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber