Yoksula 'çeyiz kredisi' hükümet programına girdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Temmuz 2011 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

61. Hükümet programını açıklayan Erdoğan önceliğin işsizlik ve cari açık olacağını söyledi ve ekledi: Yeni evlenecek yoksul çiftlere 20 yıl geri ödemeli, çeyizi içinde konut verilecek. 2015 yılına kadar aylık 65 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda olan vatandaş kalmayacak

Hakkı Kurban-Ebru Toktar Çekiç/Ankara

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı 61. Hükümet'in Programı'nda ekonomik hedeflerle ilgili çarpıcı detaylar yer aldı. Ekonominin soğutulmaya devam edeceğini belirten Erdoğan, dalgalı kur rejiminin süreceğini vurguladı. Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin mesajları şöyle:

l 2012-2014 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Programımızı (OVP) önümüzdeki aylarda açıklayacağız.

l OVP, mevcut küresel ekonomik gelişmeler ışığında, krizin etkilerinin özellikle gelişmiş ekonomilerde bir süre daha devam edeceğini dikkate alan ihtiyatlı bir yaklaşımla hazırlayacağız.

l İHRACAT hacmi, küresel krizin ve son bölgesel gelişmelerin olumsuz etkilerine rağmen 2011 yılında 130 milyar doları aşacaktır.

l ULUSLARARASI enerji fiyat hareketleri Türkiye'nin cari açığını doğrudan etkiliyor. Son dönemde hızla büyüyen ve yüksek teknolojiye dayalı sektörlerin girdi kullanımındaki dışa bağımlılığı, cari açıktaki artışın bir diğer neden.

l CARİ açığı indirmek ve enerjide bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir kaynakların artırılmasına ve nükleerin kullanılmasına yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edilecektir.'

MERKEZ'E ÖZEL VURGU

ERDOĞAN açıklamasında 'Dokuz yıllık kazanımlarımızdan hareketle, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürülecektir. MB para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir. Tek haneli rakamlara inmiş olan enflasyon ve faiz oranları kalıcı hale getirilecektir' dedi.

KIDEM TAZMİNATI FONU

l BÜTÜN işçilerin kıdem tazminatlarını garanti altına alan bir fon teşkil etmek suretiyle, kıdem tazminatı sorunu çözülecek.

l İŞSİZLİĞİ kalıcı bir şekilde azaltarak 2023 yılında yüzde 5 seviyesine indireceğiz.

l ULAŞIMDA hızlı tren ağı 2015 yılı itibarıyla 3 bin 500 km'ye ulaştırılacak. Bölünmüş yol uzunluğu 2015 yılında 26 bin km'ye çıkarılacak.

l Havayolu hedefi 2023 yılında 750 uçaklık dev bir filo ile yılda 350 milyon yolcu taşımak.

l Yeni evlenecek yoksul çiftlere 20 yıl geri ödemeli, çeyizi içinde konut verilecek.

l Yoksullar için toplam 100 bin konut yapılacak. Bu konutlar, ayda 100 TL taksitle verilecek.

l 2015 yılına kadar aylık 65 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda olan vatandaş kalmayacak. 2023 için temel hedef, mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber