Başbakan Erdoğan: İnşallah kriz pazartesiye kadar çözülür/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2011 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yemin krizi için buluşan Ak Parti ve CHP sorunun çözümü için ortak irade beyanı kararı aldı. Başbakan ?İnşallah kriz pazartesiye kadar çözülür? diye konuştu

MANSUR ÇELİK, ABDULLAH KARAKUŞ, ÖNDER YILMAZ Ankara

Yemin krizinin çözülmesi yolunda dün Meclis'te, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in odağında olduğu baş döndüren bir trafik yaşandı. Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, grup başkanvekillerinin bir araya gelmesi önerisini iletti. Erdoğan'ın bu fikre onay verdiği görüşmede yemin krizinin, ?Meclis tatile çıkmadan çözülmesi? yolunda önemli bir adım atıldı. Erdoğan ?İnşallah pazartesiye kadar çözülür? dedi. Çiçek, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinin ardından dün akşam Ak Parti ve CHP grup başkanvekillerini buluşturdu. İki taraf da, pazartesi günü açıklanması hedeflenen ortak bir metin üzerinde

ilk çalışmayı yaptı.

Görüşme trafiğini dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile sürdüren Çiçek, Kuzu ve İyimaya'dan çözümün, ancak ?diyalog? yoluyla çözülebileceği mesajını aldı.

Üç aşamalı çözüm yolu

Mevzuatta düzenlemeye gidilmeden ?kanun yararına bozma? gibi sadece cezaevinde bulunan milletvekillerine yönelik girişimlerin geçici çözüm olacağı, ileride yine aynı sorunlarla karşılaşılacağı yorumunun yapıldığı görüşmede; ?siyaset hukukunun yeniden yapılandırılması?, ?şüpheli, sanık ve tutukluları partilerin aday göstermesini engelleyecek düzenlemelere gidilmesi? ve dokunulmazlıkları düzenleyen anayasanın 83. maddesi de dahil ?sistemi yenileyen, kapsamlı bir değişiklik yapılması? üzerinde duruldu. Görüşmede mevzuat değişikliğinin ancak CHP'nin yemin etmesi ve liderlerin uzlaşma tavrı sergilemesiyle gerçekleşebileceği ifade edildi.

Çözerek tatile gidelim

Daha sonra Çiçek, Erdoğan ve hukukçu kurmaylarıyla bir araya geldi. Görüşmede Çiçek'in, Kılıçdaroğlu'nun iki parti grup başkanvekillerinin bir araya gelerek ortak bir deklarasyonu kamuoyuna duyurması önerisini ilettiği ve Erdoğan'ın da buna sıcak baktığı belirtildi. Görüşmede yemin krizinin, ?Meclis tatile çıkmadan çözülmesi? eğilimi de oluştu.

Erdoğan, ziyaret sonrasında, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili sorunun gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine ?Onlarla ilgili herhangi bir görüşme şu an yapmış değiliz. Meclis Başkanımızdan malum bazı talepler var. Meclis Başkanımızın daveti halinde biz bu davete uyabileceğimiz söyledik? karşılığını verdi.

Erdoğan, hükümet programını sunuşunun ardından da ?Pazartesi günü yemin krizinin çözülme ihtimali var mı?? sorusuna, ?İnşallah? karşılığını verdi. Erdoğan, grup başkanvekillerinin bir araya gelmesiyle ilgili soru üzerine de ?Cemil Bey davet ederse arkadaşlar görüşecek? dedi.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Çiçek akşam önce BDP'li Demirtaş'la biraraya geldi. Saat 19.00'da ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın'dan oluşan iktidar partisi heyeti ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP PM Üyesi Turgut Dibek ve İstanbul milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın Çiçek'in daveti üzerine Meclis Başkanı'nın makam odasında biraraya geldiler. 1 saatlik görüşmenin ilk 20 dakikasında yer alan Çiçek daha sonra il dışındaki randevusu nedeniyle ayrıldı. Görüşmede her iki tarafın da hazırlanacak deklarasyonda yer almasını istediği ?kırmızı çizgiler? karşılıklı olarak not edildi. Heyetlerin, bu metinler üzerinde çalışması için süre verildi. Son kararın Erdoğan ve Kılıçdaroğlu tarafından bugün verilmesi benimsenirken, sürece zarar vermemek için içeriğin medyaya açıklanmaması kararı da alındı. CHP MYK'nın bugünkü PM öncesinde yapacağı toplantıda konunun gündeme geleceği bildirildi.

Karar genel başkanlarda

?Her iki tarafta da karar genel başkanlarındır? diyen Hamzaçebi, şöyle konuştu:

?Genel ilkelerimizi ilettik. Çözüme ışık tutacak anlayışı her iki parti ortaya koydu. Bu anlayışlar karşılıklı olarak değerlendirilecek ve yeniden bir araya geleceğiz. Son derece yapıcı bir görüşme oldu. Sanıyorum en geç pazartesi net bir tablo ortaya çıkmış olacak. ?Görüşler' de denilebilir ?irade beyanı' da, ikinci toplantıda kararlaştırılacak ve kamuoyuna açıklanacak. Yasalarda düzenleme yapmak şeklinde bir yol haritası sorunu baştan tıkamak olur. O işin sonraki aşamasıdır.?

?Pazartesi için umutluyum'

Şu anda bir deklarasyon metninin yayınlanması kararı oluşmadığını söyleyen Canikli ise, ?Düşüncelerimizi, birbirimize aktardık. Şu an itibarıyla üzerinde anlaşılan bir durum söz konusu değil. Ne zaman biraraya geleceğimiz yarın (bugün) belli olacak? dedi. Canikli, yasal düzenleme ısrarında bulunulmasının süreci tıkayacağını belirterek, ?Tutuklu arkadaşlarının salıverilmesini sağlama amaçlı birçok öneri gündeme geldi ama hiçbir tanesi somut olarak aktarılmadı, sadece kamuoyunda tartışıldı? dedi. ?Pazartesi yemin etmeleri konusunda umutlu musunuz?? sorusu üzerine, Canikli, ?Baştan beri umutluyum? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber