Tutuklu generallere temdit kadrosu yok

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Temmuz 2011 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CEYDA KARAASLAN

Balyoz soruşturmasından tutuklu 42 generalin temdit kadrolarının YAŞ'ta krize yol açabileceği, terfi sırasında olan Hasdal Cezaevi'ndeki 14 generale ise temdit kadrosu verilmeyeceği belirtiliyor

Balyoz Soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 42 generalin durumları nedeniyle oldukça gergin geçmesi beklenen Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) önündeki ilk kriz temdit kadroları olacak. TSK bünyesinde 49 kişilik temdit kadrosu bulunuyor. Hasdal Cezaevi'nde ise terfi sırasında olan toplam 14 general var. Önümüzdeki yıllarda terfi listelerine girecek subayların mağduriyet yaşabileceği öngörüldüğü için bu 14 general temdit kadrosuna alınmayacak. TSK Personel Kanunu'nun ilgili maddesi gereği Hasdal'daki generaller tutuklu bulundukları süre içinde emekli de edilemiyor. Durumları bir nevi donduruluyor. TSK Personel Kanunu'nun 65'inci maddesine 2008 yılında eklenen bir fıkra gereği, soruşturmasının devamı nedeniyle terfi edemeyen subayların davaları sonuçlanıncaya kadar yaş hadleri uygulanmıyor. İlgili maddede "Bu kişilerin TSK'da kalabileceği sürenin emsallerinin görev süresi kadar olduğu" belirtiliyor. Ancak, Şura'nın oy birliğiyle alacağı karar halinde bu generallerin resen emekli edilebileceği de belirtiliyor. Hasdal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Kork ut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem ve Tuğgeneral Ali Aydın 2011'de terfi sırasında bulunuyordu. Ancak TSK Personel Kanunu gereği haklarında açılan dava kapsamında tutuklananlar, daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyorlar.

13 OR'LU ŞURA

"Balyoz Darbe Planı" iddiaları kapsamında tutuklanması nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı şansını yitiren Org. Bilgin Balanlı, üyesi olduğu Şûra'nın Ağustos ayı toplantısına da katılamayacak. Bu yılki YAŞ toplantısı ilk kez 13 orgeneralle yapılacak. Ancak, YAŞ Kanunu'na göre Balanlı, "Gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini" Şûra üyelerine yazılı olarak iletebilme hakkına sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber