İstanbullu pazarcıların yüzde 10'u üniversite mezunu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Temmuz 2011 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite mezunu işsizler pazarcılığa el attı. Aralarında mimar, muhasebeci ve ekonomistlerin de bulunduğu üniversite mezunları, kendi meslekleriyle ilgili iş bulamayınca çareyi baba mesleği olan pazarcılıkta buldu.

Okulu bitince iş bulamayan üniversite mezunlarının pazarcılığı tercih ettiğini belirten İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, pazarcı esnafının çocuklarını okutmak için çok çaba gösterdiğini, ancak karşılığını alamadıklarını söyledi.

Bu durumun üniversite mezunları açısından kötü olsa da pazarcılık mesleği için iyi olduğunun altını çizen Mesut Şengün, ?Yaşanan durumdan aslında çok memnunuz. Eğitim kalitesi yüksek insanların bu işi yapması müşterileri de memnun ediyor. Pazarcı esnafının kalitesini arttırıyorlar? dedi. Şu anda pazarlarında çalışanların yüzde 10'unun üniversite mezunu olduğunu vurgulayan Şengün, ?Kendi mesleklerini yapamayıp pazarcılık yapmaları, işsizliğin ne boyutta olduğunu gösteriyor? diye konuştu.

?Açık hava AVM istiyoruz'

Son yıllarda pazaryerlerinin değiştirilmesinin hem esnafı, hem de müşterileri etkilediğini savunan Şengün, taşınma işleminin pazarcı esnafını zor durumda bıraktığını söyledi. Avrupa ve ABD'de küçük esnafın yasalarla korunduğunu ifade eden Şengün, ?Ülkemizde de bu tip bir yasa hazırlığı var. Hazırlanan tasarıda AVM'lerin, şehrin en az 30 km dışında yer alması planlanıyor. Ancak tasarı bir türlü komisyondan geçemiyor? dedi. Hazırlanan yasa tasarısı ile AVM'ler ile yarışabileceklerini savunan Şengün, şöyle devam etti:

?Pazarcı esnafı olarak çok iddialıyız. Şehrin göbeğinde de olsalar, AVM'ler ile rekabet edebiliriz. Ancak yeni pazaryerleri konusundaki taleplerimiz dikkate alınmalı. Bizim taşınmamız için hazırlanan alanlar için merkeze uzak yerler tercih ediliyor. Biz ise merkeze daha yakın açık hava AVM şeklinde alanlar istiyoruz. Buralarda çocuk bakım merkezleri, tuvaletler, park alanları ve kafeler planlıyoruz.? Şengün, İstanbul'daki büyük bir AVM'den pazarcılar odasına, otoparklarına pazaryeri kurulması yönünde talep geldiğini de sözlerine ekledi.

Mühendislikten pazara

Su ürünleri mühendisi olan Halil İbrahim Işık, haftanın 5 günü pazarda tekstil ürünleri satarak hayatını kazanmaya çalışıyor. Türkiye'de su ürünleri mühendislerine gerekli önemin verilmediğini ifade eden Işık, ?Mühendislik yapsaydım, ayda en fazla 1500 lira kazanabilecektim. Ancak pazarda tekstil ürünleri satarak, ayda 2 bin lira kazanıyorum. Diğer ülkelerde su ürünleri mühendislerine değer veriliyor. Aylık 10 bin euro maaş ile çalışıyorlar. Ben de mühendislik yapmak isterim. Ancak şartlar bunu gerektiyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber