Ses kısıklığını önlemek için saat başı su için

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2011 23:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yaz döneminde daha fazla karşılaşılan ses kısıklığının önüne geçebilmek için saat başı bir bardak su içilmesi tavsiye ediliyor. Uzmanlar, suyun ses tellerini nemli tutarak zarar görmesini önlediğine dikkat çekiyor. Ses tellerinin kurumasının aşınmaya neden olacağı için birçok soruna zemin hazırladığı belirtiliyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, günlük hayatta yanlış kullanım sonucunda ses tellerinin zarar görebildiğine dikkat çekiyor. Ses kısıklığının iki haftadan fazla sürmesinin, bazen gırtlak kanserinin habercisi olabileceğine değinen Öz, bu nedenle ses sağlığının korunması, gırtlak kanserinden de korunulması anlamına geldiğini söyledi. Sesi korumanın birinci kuralının her saat başı bir bardak su içmek olduğunu belirten Öz, günde 10 bardak su içilmesinin, ses tellerini nemli tutacağını ve sesin korunmasını sağlayacağını dile getirdi.

Sesin yaralanmalardan, dış ortamdaki tahrişlerden uzak tutulması gerektiğini ifade eden Öz, şu bilgileri verdi: ?Bol su içmeye özen göstermek gerekiyor. Bunun için de günde 10 bardak su içilmesi, sesin korunmasının etkili bir şekilde yapılabilmesi açısından önem taşıyor. Nemli ortamda ses telleri daha az aşınır. Eğer su içilmezse ses telleri de kurur ve zorlanmaya başlar, aşınır. Gereğinden yüksek tonlarda ses çıkarmaya çalışmak ve gereğinden fazla konuşmak sesi yorar. Seste gereksiz yere yüksek tonlara çıkmaktan uzak kalınması gerekiyor. Uzun süreli konuşmalarda da sesi düzgün kullanmaya çalışmak önem arz ediyor. Sesin her zaman kullanıldığı tonlarda kullanılması gerekiyor. Akşamları eğlence yerlerine gidip gürültülü ortamda daha farklı tonda sohbet etmek sesin kısılmasına yol açar. Ama bu ses kısıklığı, ertesi gün ya da sonraki gün düzelir. Haftada 3 -4 gün aynı şekilde gürültülü ortamlara gidilip yüksek sesle konuşulması sonrasında nodül oluşur. Genelde bu tür nodüllerin, sesini çok kullanan şarkıcı ve öğretmenlerde oluştuğu düşünülüyor. Ama sesini kötü kullanan herkeste olma ihtimali var. Sesini profesyonel olarak kullanan herkeste nodül olabilir. Herhangi bir iş yapmayan ev hanımlarında bile olur, çocukların yaramaz olması, annelerinin onları sürekli ikaz etmek durumunda kalması bile bağırıp çağırmaya, dolayısıyla ses tellerinin aşırı derecede zorlanmasına neden olur.?

Ses kısıklığının iki haftadan fazla sürmesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi tavsiyesinde bulunan Öz, bu sayede erken başlayan kanser vakalarının bir an önce tespit edilerek tedavisine başlanabildiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber