Tercihte yanlış hesap geleceğinizden etmesin/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Temmuz 2011 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

LYS'de başarılı adaylar için sıra tercih sınavında. Üniversite hayaline kavuşan iki öğrenciden biri olmak için tercih kılavuzunu iyi okuyun ve istemediğiniz bölümü yazmayın.

Üniversite maratonunda YGS ve LYS'yi başarıyla aşan öğrenciler için tercih heyecanı bugünden itibaren başladı. Adaylar tercihlerini 5 Ağustos'a kadar Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) teslim edecek. Tercih işlemlerinin süresi uzatılmayacak. Adaylar tercihlerini ?2011-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki bilgilere göre yapacak. ÖSYM'nin ?http://www.osym.gov.tr' internet adresinde yayınlanan kılavuzun satışı yapılmayacak.

Kontenjan sayısı 759 bin 668

Adaylar tercih desteği almak için ÖSYM'nin web sitesinden yararlanabilecek veya tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecek. Adaylar başvurularını, internet üzerinden bireysel olarak gönderecekse ?Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir? uyarısını ekranda görmeleri ve yazıcıdan listenin bir örneğini almaları gerekiyor. 2011 yılı içinde ?lisans' programlarının kontenjan sayısı 431 bin 768 olarak belirlenirken, ?önlisans' programları için 303 bin 948 ve ?özel yetenek' öğrencisi alan programlar ise 23 bin 952 olarak açıklandı. Kontenjan sayısı, geçen yıla göre 87 bin arttı.

?Ailem ve çevrem ne der' psikolojisi

Bazı öğrenciler kaçınma psikolojisi ile tercihlerinde aslında gitmek istemeyecekleri bölümleri yazabiliyor. ?Ailem kazanamazsam ne der, çevreme ne derim? gibi düşüncelerle tercih yapan öğrenciler ?Bir üniversiteye kapağı atayım da neresi olursa olsun? diye düşünmeye başlar. Uzmanlar, bu durumun istenilmeyen bölümlerin ve illerin tercih listesine girmesine sebep olabileceği ve tekrar sınava girişte puan kaybı yapacağı uyarısında bulunuyor. AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

Aldığınız puanlara dikkat

YGS Puanı 140-180 arası olanlar, 2-4 yıllık açıköğretim, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler, meslek yüksek okullarını tercih edebilir.

YGS Puanı 180 ve üzeri olanlar, hangi puan türünden 180'i geçtilerse o puan türündeki 4 veya daha fazla yıllık lisans bölümlerini yazabilir.

TM/TS/MF Puanı 180 altında olanlar, bu öğrenciler MF, TS ve TM puanı ile öğrenci alan lisans bölümlerini tercih edemez. Sadece Y-YGS puanlarını göz önüne alarak seçim yapabilir.

TM/TS/MF Puanı 180 ve üzerinde olanlar, hangi puan türünden 180'i geçtilerse o puan türündeki lisans bölümlerini listelerine ekleyebilir.

Başarı sırasını kaçırmayın

Sınav sonucu incelendiğinde, sonuç belgesi ilk bakışta size karışık gelebilir. Tercih yaparken ?Y-' ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF, Y-TS) puanlar ve sıralamalar kullanılıyor. Bu bölümde daha çok kullanılacak sütun ?alanında' sütunu. Bu sütunda yer alan ve başında ?0 (sıfır)' olan rakam o puan türündeki sıralamayı gösteriyor. Tercih yaparken bu sıralamanın kullanılmasına özen gösterin. Bazı öğrencilerin ise tercih listesini doldurmak için bilgi sahibi olmadıkları yerleri tercih listesine yazdıkları ifade ediliyor. Bu da ayrı bir risk oluşturuyor.

Ücretli mi, ücretsiz mi?

Devlet üniversiteleri dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep etmiyor. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden 10 bin-20 bin TL arasında ücret talep ediyor. Bu nedenle tercih edilen üniversitenin devlet mi, yoksa vakıf üniversitesi mi olduğunu iyi bilmek gerekiyor.

Özel uyarıları önemseyin

Tercih kılavuzunda puan ve sıralamaların yanında özel koşul numaraları yer alıyor. Bu numaralar o bölümle ilgili özel bir durumun olduğunu gösterir. ?Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var? veya ?Bu seneki derslerimiz merkez kampüste değil de A ilçesinde görülecek? gibi koşullar burada yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber