Sınavı kazanan öğrenciler tercihte hata yapmasın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2011 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Dershaneleri Merkez Şube Müdürü Hasan Çağlayan, sınavda başarılı olan öğrencilerin tercihte yapacakları hatalarla iyi bir üniversiteye girme imkanlarını kaybetmemeleri uyarısında bulundu.

Öğrencilere, bilinçli tercih yapmaları çağrısında bulunan Çağlayan, ?Öğrencimiz olan ve olmayan bütün öğrencilere, 25 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında dershanemizde ücretsiz tercih hizmeti sunacağız.? diyerek, öğrencilere yardımcı olacaklarını söyledi.

Yıllarca sınava hazırlanarak iyi bir puan alan öğrencilerin, tercihte kaybetmemeleri için dikkatli olmalarını tavsiye eden Çağlayan, tercih listesi oluşturulurken, 2011 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu'nun iyi incelenmesini istedi.

?Hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tüm programlar belirlenmeli. Belirlenen bölümlerin yanlarına tüm özellikleri ve tercih edilen bölüme 2010 yılında giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.? diyen Çağlayan, alan dışı tercih yapılacaksa başarı sırası değil de alan dışı puanı dikkate alınarak, tercih yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kazanıldığında okunmayacak bölümlerin kesinlikle yazılmamasını isteyen Çağlayan, bu tür tercihlerin bir sonraki yılda puan kesilmesine sebep olacağını kaydetti. Farklı puan türlerinden tercih yapacak öğrencilerin, istek sırasına göre tercihlerini sıralamalarını tavsiye eden Çağlayan, ?Tercih etmek istenen bölümün alan tablosunda bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Yani puan türünün öğrencinin alanına uygun olup olmadığına dikkat edilmeli. Çünkü uygun değilse kısmi de olsa puanının kesileceği unutulmamalı. Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların özel üniversitede mi yoksa devlet üniversitesinde mi olduğuna dikkat edilmeli.

Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, yabancı dil ayrımından sağlık durumuna, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, merkezi olması ekstra ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir. Tercihte bazı bölümlerde üniversite çok önemli iken (mühendislik- işletme-iktisat gibi) bazı bölümlerde ise üniversitenin çok önemi yoktur (öğretmenlik-tıp gibi) dolayısıyla tercihlerde bu da göz önünde bulundurulmalıdır.? dedi.

Öğrencilerin, tercihlerini internetten bireysel olarak değil, ÖSYM sınav merkezlerinde yapmalarını tavsiye eden Çağlayan, tercihte son tarih olan 5 Ağustos Cuma gününü hatırlatarak, şöyle konuştu: ?Tercihler yapıldıktan sonra bir uzman denetiminde tutarlılık denetlemesi yapılmalı. Bu denetleme yapılırken, her program tek tek bir alttaki program ile karşılaştırılmalı, en çok istenen program üste yazılmalıdır. Ayrıca, 'Doğru tablolardan tercih yapıldı mı? Listenizdeki programların giriş için aradıkları bütün özel şartlar var mı? Listenizdeki programlarla mezuniyet alanı aynı mı? Farklı ise tercih sıraları doğru mu? Listenizdeki programların sırası gerçekten istek sırasına uygun mu? Okulların kodları doğru yazılmış mı?' sorularınızı kendinize sorun. Sonuçta tercihlerle ilgili sorumluluk öğrenci ve veliye aittir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber